tisdag 23 september 2008

Skärgårdssöndag

Vi åkte ut till skärgården på söndag för att definitivt avsluta stugsäsongen. Jag som inte ens i vanliga fall gillar att åka över broar rös mer än normalt när det såg ut så här flera tiotals meter ovanför havsytan. Vart tar vägen vägen?

På Björkö finns flera fårfarmare. På sommaren får fåren beta ute på öarna i havsbandet men till hösten hämtas de hem igen. En farmare har byggt en redig fårflotte åt sig så han slipper åka flera varv.

I båthamnen finns ett gammalt fisksalteri som numera fungerar som museum och café. Vädret i söndags lockade inte direkt till fikastund på terrassen.

Utmed vägen ligger flera gamla båthus, bland annat vårt, men det ville inte vara med på bild.

Nu åker båten upp på torran land och det betyder att sommaren är slut.

Ska klövern blomma så här års? Lustigt hur många detaljer man ser när man fotar med makro. Klöverblomman är ju riktigt vacker på nära håll!

Ögontrösten blommar på svärmors gård. Jag trodde den var en vårblomma, men efter lite googlande har jag lärt mig att det finns flera varianter av blomman och att en del är höstväxter.

tisdag 16 september 2008

Huslig



Ibland får jag sådana där bakryck, som idag, då. Lyckligtvis händer det inte så ofta numera. Eller tyvärr, beror på vem i familjen man frågar. Det är roligt att ha något i frysen ifall man får oväntade gäster, fast det händer ju också alldeles för sällan nuförtiden. Varför tar folk sig inte tid att titta in längre? Jag som jobbar hemma och inte träffar folk dagtid skulle uppskatta ett och annat besök då och då.

Härom dagen blev en del av havtornen från förra inlägget förädlade i den här cheesecaken. Man behöver inte vara rädd för att dylika rätter förfars av ålderdom i vårt hus...

Kitti och Nina, här är beviset, Knoddarna har fått äntligen fått komma hem:


måndag 8 september 2008

Sista turen

Igår gick sista turen till stugan för i år. Det var underbart väder och havet låg nästan plitt platt hela dagen.

Vi hade en hel massa uppgifter att ta hand om - tömma alla vattenbehållare, tömma aska, fixa aktersnurran för vintervilan, bära in sommarmöbler i ladan m.m. Inför alla dessa uppgifter måste vi stärka oss med lite sushi. Det kändes nästan lyxigt med sådan mat ute på terrassen en höstdag!

Också vissna blomster kan vara vackra, inte sant?

Vi har några havtornsbuskar nere vid stranden och lite brukar jag plocka hem av dem. Det är dock inte så roligt att plocka dem trots att man inte behöver stå böjd när man gör det. Vilda havtornsbuskar har nämligen långa vassa taggar som man sticker sig på och när sedan den syrliga saften från bären kommer in i såren, ja, då vet man att man lever!

Jag plockade så länge jag stod ut, det blev ungefär en halv liter bär. De är riktiga vitaminbomber, men själv måste jag vara lite försiktig och inte äta för mycket, för då drabbas jag av förkylning. Jag lider nämligen av allergi mot c-vitaminer.

Nästa år väntar projekt dassmålning. Det påstås att man ska måla ljusblått för att hålla bort flugor. Utsidan är redan ljusblå. Undrar om det räcker, för jag skulle förstås vilja ha vitt på insidan.

På återseende nästa sommar! Tack för i år!

lördag 6 september 2008

Tips på goda gratänger


Zucchiniskörden är god i år och igår prövade jag ett nytt recept som jag varmt kan rekommendera. Skiva två zucchinin på längden med osthyvel. Enligt receptet ska man använda dem direkt, men nästa gång kommer jag nog att låta dem svettas ut lite av vätskan innan jag lägger dem i en smord ugnsform. Varva zucchinin med äggstanning som innehåller 2 dl grädde (jag använder alltid 4 procentig lättgrädde), 2 ägg, svartpeppar, salt och 2 dl riven ost). Strö ytterligare 1-2 dl riven ost över härligheten och grädda i 200 gradig ugn i 20-30 minuter.

Det här är min favoritgratäng gjord på rödbetor. Koka rödbetor, skala och riv dem grovt. Lägg i en ugnsform och salta, peppra och häll över lite balsamvinäger. Blanda allt. Blanda därefter (lätt)grädde med riven mögelost, häll över rödbetorna, rör om och grädda i 200 gradig ugn ca 20-30 minuter. Några mängder kan jag inte skriva ut, för jag gör det på talang ;-) Det här är för övrigt en rätt som jag själv hittat på.




tisdag 2 september 2008

Presenter

Med anledning av det som jag skrev om i förra inlägget har det ju blivit presenter i långa rader den senaste veckan. Här kommer ett smakprov på allt jag fått (eller köpt för pengar jag fått). Jag gillar månadsskiftet augusti-september, nästan mer än självaste julafton ;-)

Rustad för hösten! Världens bekvämaste skor och en väska som rymmer halva hemmanet.

Sittdynor till terrassen.

En ny Mariskål i ljusblått/turkost.

Lyktor (som jag har sådan passion för).

En chrysantemum till min fina balja nu när margueriten vissnat bort.

Mera lyktor, men i lite mindre format.

Maken har hört hur jag svamlat om en amulettring och så hade han hittat en med en lämplig text någonstans på nätet.

Det blev faktiskt två smycken den här bröllopsdagen men jag kombinerade ihop dem till "allt-i-ett". Det långsmala smycket har maken beställt av vår vän Kamomilla .

Det ligger en lustig historia bakom det smycket också. Det kom ett madrasserat kuvert på posten en dag. Jag meddelade maken som sa att jag inte skulle öppna det, för det innehöll en affärshemlighet. Nå, så dum är jag ju inte att jag inte förstod att det var något till mig i kuvertet eftersom tidpunkten var den den var.

Jag tummade och försökte lista ut vad kuvertet innehöll, jag googlade avsändaren som visade sig vara en kameraaffär på Åland och trodde jag skulle få något så romantiskt som mera minne till kameran. En av träffarna när jag googlade var adressen till en swingerssajt eller något likande, så jag blev riktigt svag i bena mellan varven. Det måste jag ju tala om för maken, som sedan hade meddelat avsändaren och de har visst haft lite roligt på min bekostnad...

måndag 1 september 2008

Den 1 september



I förrgår firade vi veneziansk afton (se här ) med lite party, party på stugan, igår firade vi min födelsedag och idag firar maken och jag 18-års bröllopsdag, så ni förstår att det blivit tårta tre dagar i rad nu. Ja, jag har faktiskt ätit tårta redan idag, till frukost!!