Wednesday, 2 June 2010

Trädgårdsbilder


Det soliga sommarvädret lockar till utevistelse och lördagens studentfest pockar på uppmärksamhet, så bloggtiden blir minimal just nu. För en stund sedan tog jag en tur runt i vår s.k. trädgård och knäppte lite bilder på sådant som blommar just nu. Pelargonerna har blivit mina stora favoriter (tack vare bloggen), trots att jag inte alls gillade dem tidigare. Hur kan man inte gilla dem?

Åkerbären blommar för fullt, och tar över mer och mer av mitt blomland för varje år som går. Jag har inte hjärta att riva upp dem trots att de inte ger någon skörd, för blommorna är så söta, och fina i färgen dessutom.

Sommarens projekt är att vänja sig vid koriander. Hittills har jag skytt örten som elden, för jag tycker den smakar diskmedel, men nu har har bestämt mig för att lära mig acceptera smaken, så jag köpte hem en lite planta och ska nu ta ett blad så ofta jag kommer ihåg för att skola in mig själv :)

Den gamla pumpen stod tidigare i svärmors fähus, men fick flytta till oss i slutet av förra årtusendet.

Det händer märkliga saker i mitt blomland. Denna narciss i en mycket ovanlig färg har dykt upp från ingenstans. Förklara det, den som kan!

Och så avslutar vi med primulan som blommar så intensivt just nu. Snart är de ett minne blott, precis som tulpanerna som redan blommat ut och blivit nerhyvlade med gräsklipparen.

23 comments:

Taina said...

Här var det blommor minsann! Synd att du inte får någon större skörd av åkerbären för åkerbärslikör är ju SÅ GOTT!

Läcker pump hörru!

Kramar i sommarvärmen. Vi ska få "bara" 31 här idag....

Lilith said...

Härligt att det äntligen blivit lite varmare nu! Hoppas det fortsätter på den linjen och blir riktig sommar.
Ja, hur skulle man kunna låta bli att gilla pelargoner? De hör liksom till på något sätt.
Synd att åkerbären inte får några bär, åkerbär är ju så gott! Åkerbär är starkt förknippade med barndomen när man blev medsläpad för att plocka bär ute i skog och mark... Krohn`s åkerbärssylt köper vi alltid hem från marknader där den finns till försäljning, nu senast från Sommaröhallen! :)
Vilken fin pump! En pärla att ha i trädgården.
Ha det så bra och lycka till med studentfesten! :)

Teija said...

Onpas ihanat kuvat pihalta :)

Lämmintä viikkoa!

Jenny said...

Hej Ingela!
Åh vad mycket vackra blomster du har i din trädgård! Gillar den gamla pumpen oxå:)

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kraam Jenny

Jenny said...
This comment has been removed by the author.
Jenny said...
This comment has been removed by the author.
Nyanser av vitt said...

Hej Ingela,
Vilken underbar pump. Den kan gärna få flytta hem till vår trädgård om du tröttnar
Kram Agneta

Lyckoslanten said...

Härliga bilder! Förstår att det är mycket som ska fixas inför bjudningen. Den där pumpen skulle jag gärna ha! Lycka till nu med allt!

Gugi said...

Åkerbär skulle jag vilja ha! Jag har försökt plantera men de har inte alls gillat mitt ställe så inte har de överlevt ;( Jag har hört att det behövs både hon- och hanplantor för att det ska bli skörd? Vet inte om det stämmer men kräsna verkar de att va så var glad om de växer hos dig!

Kram Gugi

StrandviksVillan said...

Nu finns det verkligen hur mycket som helst att se och göra utomhus. Själv stod jag uppåner och drog upp ogräs igår kväll, så idag är jag riktigt sjuk bakpå benen :S Ännu har jag inte rensat klart heller...
Nu ska jag iväg och sälja blommor hos svärmor.

Ha det gott raring!

syssi said...

Ljuvlig färg på pelargonerna. Samling vid pumpen blir de nu då, den e härlig. Lycka till med festförberedelserna å festen.

Livet på Vestergård said...

Jag måste faktiskt hålla med om pelargonerna. De var ingen favorit för mig förut heller, men nu finns de både inne och ute hos oss.
Just en sån pump är vi på jakt efter till vår brunn!
Ha det bra!

Kamomilla said...

Härliga blomster vännen och jo-bra ide´ mitt projekt blir att vänja mig vid basilika, som smakar gott men luktar starkt...Man kan vänja sig vid allt- jag var över 30 när jag lärde mig äta oliver..

Lilja's Corner said...

Visstja, jag skulle ju komma och befria dig från lite av dina åkerbärsplantor, har jag för mig att jag sagt nångång ;) De är så söta.

Lycka till med kalaset!

Louise said...

Den pumpen skulle gärna få stå på vår gård :O)
varför är det så viktigt att vaänja sig vid koriander...är din man en storförbrukare? finns det i flera av dina recept? är det hälsosamt? eller? :O)

Snäckskalsdalen. said...

Så fina bilder från trädgården!

Den där narcissen var ju kul, det får gärna komma sådana till min trädgård också, tack!

Jag har heller aldrig varit överförtjust i pelargonior men alltid haft några. Och har det varit en varm sommar blir dom ju väldigt fina.

Dina pelargonior ser jättefina ut, frodiga!

Aha inte gilla koriander - det är många som inte gör det har jag märkt. Jag tycker det är jättegott!

Du vänjer dig nog!

Kram från
Agneta

Moster och jag said...

Härliga bilder du visar. Inte har Pelargoner varit nån favorit för mig heller men nu tycker jag väldigt mycket om dem. Kommer nya sorter och färger varje år som är jätte fina.
Pumpen är såå...fin. Bra att fynda!!!
Härligt väder vi har nu!!

Huset vid ån said...

Tack för dina rara o omtänksamma ord inne hos mig...Kram Therese

villasukka said...

Pslargoniat ovat tosi kauniita,himoitsen juuri vanhoja lajikkeita. Kaunista, kesäistä.
Aurinkoista viikomloppua!

Galleri MochB said...

Vilken fin pump! En sån skulle jag också vilja ha på gården. Och finfina blommor. Mina pelargoner blev vita i år IGEN ;O)
Ha en bra dag!

Odin said...

Jo sommaren är kort så det gäller att njuta av trädgårdens alla blommor vartefter de kommer i blom.
Här har vi några tulpaner som blommar ännu, men större delen av dem har nog gjort sitt för i år.
Koriander hör väl nog till de lite ovanligare kryddorna å jag andvänder den mer sällan. Den hör nog inte till min favorit heller.
Men allt kan man väl vänja sig vid kanske:-)


Ha det gott! kram

Sabina said...

Lovely!

Hans said...

Det stämmer inte riktigt att åkerbären inte får några bär, ungefär en blomma av tjugo får nåt som man kan kalla bär varav största delen bara är en till tre "pluppar" (frön med fruktkött runt) medan totalt ett halvdussin per säsong är såna som man kan kalla riktiga åkerbär.
Våran yngste son var en baddare på att hitta åkerbär när han var liten. Han satt tålmodigt och vände och vred på varje planta han hittade och sken som en sol varje gång han hittade ett bär :)