Saturday, 6 September 2008

Tips på goda gratänger


Zucchiniskörden är god i år och igår prövade jag ett nytt recept som jag varmt kan rekommendera. Skiva två zucchinin på längden med osthyvel. Enligt receptet ska man använda dem direkt, men nästa gång kommer jag nog att låta dem svettas ut lite av vätskan innan jag lägger dem i en smord ugnsform. Varva zucchinin med äggstanning som innehåller 2 dl grädde (jag använder alltid 4 procentig lättgrädde), 2 ägg, svartpeppar, salt och 2 dl riven ost). Strö ytterligare 1-2 dl riven ost över härligheten och grädda i 200 gradig ugn i 20-30 minuter.

Det här är min favoritgratäng gjord på rödbetor. Koka rödbetor, skala och riv dem grovt. Lägg i en ugnsform och salta, peppra och häll över lite balsamvinäger. Blanda allt. Blanda därefter (lätt)grädde med riven mögelost, häll över rödbetorna, rör om och grädda i 200 gradig ugn ca 20-30 minuter. Några mängder kan jag inte skriva ut, för jag gör det på talang ;-) Det här är för övrigt en rätt som jag själv hittat på.
6 comments:

ginga said...

vackra bilder Nenne, jag har plockat 10 ltr hallon i mina buskar.

Kamomilla said...

Det där kom just passligt! Vi har just fått zuccini av en arbetskompis, så nu är det bara att testa då! Låter mumsigt!

Anonymous said...

Vilka härliga bilder. Tänk vad kul det är få skörda. Man blir som en liten hamster.Fick en hink lingon av en kompis som jag ska göra sylt av.
Kram ewa

Pink and white dreams said...

Vilka vackra bilder du igen tagit!
Måste nog testa dina gratänger, vet inte hur jag skall smuggla in all ost, eftersom Janne inte är så inne på det.

Sabi

Anonymous said...

Kusin L är mycket imponerad av dina fina foton så är också jag.

alegni said...

tick tack :)