Sunday, 17 April 2011

Kåsor och riksdagsval


I går fick jag en leverans från Ikea (tack, Sabina) med bland annat dessa fina porslinskåsor. Jag tror de kan bli rätt användbara eftersom man både kan dricka och äta ur dem. Jag tror bestämt de ska vigas in under någon av påskmiddagarna framöver, så nu gäller det bara att surfa fram ett lämpligt recept. Förslag mottages tacksamt.


I dag är det riksdagsval i Finland, och det känns faktiskt som det viktigaste valet hittills under min livstid. Det politiska klimatet och framför allt attityderna mot oss finlandssvenskar har blivit allt kyligare på senare tid. Man börjar känna sig ovälkommen i sitt eget hemland, och då är något definitivt på tok. Det kommer att bli en spännande kväll framför tv-rutan!

20 comments:

Nette Cecilia said...

Håller med dig det är som att bo i ett ingenmansland i vår del av landet,kör förbi dig om en timme ungefär längesedan vi varit norrut mamma funderade om vi bor i Amerika ,så där är det med jobb o sjukdomar,fina kåsor verkar praktiskt,kram Nette

nattugglan said...

Fina kåsor! de va annat än plast, hihi..ja visst måste vi rösta,,kikka

Syssis små funderingar said...

Verkar som om vi skulle vara ett utdöende släkte:( Man kan nog ha påskgodis i kåsorna:)

Neppe said...

Jag brukar laga basilikaägg. I koppen lägger man en kokt röra av tomater, lök, färsk basilika och buljong eller fond (eller latemansversion: burk med tomatbasilikaröra). Sedan knäcker man på ett ägg. Och så häller man en matsked grädde på det. Och så i ugnen en stund.

Jenny said...

Hej Ingela!
Vilka fina kåsor, får kika närmare på dem nästa gång jag är på IKEA!

Spännande med valet idag! Jag har följt vad som skrivits och visats i svenska medier. Förstår att det känns obehagligt med framför allt Sannfinländarnas popularitet i och med deras attityd mot bla svenska språket i Finland. Det är ju faktiskt ett tvåspråkigt land sedan länge!
Min arbetskompis Matti har varit och röstat på konsulatet i Göteborg men pappa avstod. Han känner att det var så länge sen han bodde i sitt hemland så det kändes fel att rösta..

Ha det gott!

Kraam Jenny

Bella said...

Vilka fina kåsor :) Dem kommer du med all säkerhet få stor användning av!

Trist att ni knappt ska känna er hemma i er eget land, har sett på nyheterna här i kväll och nog verkar det vara ett viktigt val, hoppas på att utgången blir bra!

Kramar Bella

Nyanser av vitt said...

Hoppas det blir mera sol och bättre klimat för er finlandssvenskar. Fina kåsor.
Kram Agneta

susanne said...

ser ut som en jättestor seger för sannfinländarena!! detta är ju nog otroligt intressant!? hur kan de bli såhär???
susanne

Hans said...

Som svenskspråkig i Finland får man nog börja söka flyktvägar så småningom... Nordkorea kunde vara ett bra alternativ eftersom det efter några år av SannFinskt styre skulle verka som rena paradiset.

Lilith said...

Ja, vi får se hur det går nu efter valet... Vi finlandssvenskar får stå på oss!
Vad synd att jag inte visste att Sabina var på väg norrut, för jag hade också behövt en leverans från Ikea! Det är krokar till badrummet som vi verkligen skulle behöva nu efter omändringen där, och jag vet inte hur jag ska få hem dem därifrån... :(

Odin said...

Vilka fina kåsor! Såna skulle jag oxå vilja ha, fast jag har ju köpförbud ännu. Måste nog ta en funderare om vad jag skulle kunna röja bort för att få utrymme för sådana;-D

Kram på dej!

Vekarus said...

Oi, noitahan voisi vaikka hakea itsellekin!

Kraxpelax said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Gugis Pärlor said...

Kåsorna är så härliga i vitt porslin!

Kram Gugi

Snäckskalsdalen. said...

Ja, man har förstått att det är lite konstigt i Finland också. Och speciellt för finlandssvenskar.

Det är lite konstigt både här och där tycker jag det verkar som....

Jag var på IKEA i förra veckan och inte såg jag några fina kåsor, inte. Se där, där är vi svenskar diskriminerade i vårt eget IKEA......

Kramar
Agneta

StrandviksVillan said...

Pascha, tiramisu, fruktsallad...
Finfina kåsor och dom blir säkert använda till ett som annat. Jag borde ta och visa en som vi har här hemma också, homemade ;)

Fortsätter skicka positiv energi och goda tankar till mamma din!

kram-kram!

Annika said...

För jävligt med de där sannfinländarna. HAT!!!!
Min mamma som fortf är finsk medborgare for in till ambassaden och röstade, självklart på SFP!!!
NU måste alla finlandssvenskar hålla ihop, inkl Åland!
Jag känner mer kampanda än vanligt i detta val!
KRAMAR!!!

lyckobo said...

Så söta små porslinskåsor,dem har du säkert nytta av! Känner likadant angående vårt språk, när vi var i Tammerfors så kände jag mig nästan obekväm att prata svenska med min man när andra kanske lyssnade...hur sjukt är inte det!?!?
Kommer du ihåg Åström i Karleby? Jag arbetade där sista tiden innan de stängde,och stolarna har varit där som rekvisita i skyltfönstren! De var gröna och bruna den tiden :)

Nyanser av vitt said...

Tack söta vännen för dina rara ord.
Sköt om dig
Kram Agneta

Vardagslyx said...

Ja, valen känns viktigare på nåt sätt nu för tiden. Se bara på Sverige Demokraterna som kom in i svenska riksdagen. Vad är det som händer!?

Tack för dina söta kommentarer hos mig!

Kram Pernilla