Friday, 16 August 2013

Inläggning

Vår historiker till son har återvänt till studieorten i sydvästra delen av landet, och med sig ville han ha mammas goda zucchiniinläggning. Han fick som han ville, jag blir ju så glad när barnen gillar det jag lagar. Enligt ursprungsreceptet ska det vara gurka och lök i inläggningen, men jag brukar ta zucchini i stället, eftersom vi är storproducenter av den grönsaken. I år tillsatte jag också chili, så det ska bli spännande att se om den gör någon skillnad i det hela.
Nu tycker jag att ni alla ska testa detta recept. Vill man inte göra en så stor sats, halverar man den. Eller så gör man som jag och trefaldigar mängderna. Mängden gurka/zucchini och lök behöver man inte vara så exakt med, man tar så mycket man vill. Lagen brukar jag dock göra precis efter receptet.

2 kg gurka/zucchini
1 kg lök
2-3 msk senapsfrö

Kryddlag:

5 dl ättika
3 dl vatten
3/4 dl salt
3-4 dl socker


Skiva gurkan/zucchinin och löken och varva dem i en eller flera glasburkar. Strö senapsfrö mellan varven.
Koka upp kryddlagen och häll i medan den ännu är het.

Inläggningen är klar efter ca två dygn och står sig i flera månader i kylen.

8 comments:

StrandviksVillan said...

Visst var det såna jag fick smaka i fjol? Mmmmmmums!!

alegni said...

AC, jo, just sådana. Goda är de!

Lyckoslanten said...

Beundrar bilderna i förra inlägget och vilken ordning i rabatterna ännu denna sensommar! Gröna fingrar har ni allt. Här lyser zucchini med sin frånvaro. Ska tänka på det till nästa år eftersom jag gillar att använda denna grönsak i matlagningen, mest som ugnsrätt, men jag vet att mannen och mina söner skulle älska dina inlägg! ♥

Anna-Lena said...

Jag har tyvärr förätit mig på zucchini, så jag klarar inte alls av det längre. Fast kanske din inläggning skulle ändra på den saken, det låter ju som nåt väldigt gott! :-)

Lilja's Corner said...

Det där låter inte alls dumt. Jag är inte lika förtjust i zucchini som i gurka, men det kanske skulle va värt att prova!

alegni said...

Ann-Lis, tack för komplimangerna, men ärligt talat är det ganska vildvuxet i de s.k. rabatterna så här års...
Zucchinin passar jättebra som inläggning, du får tro mig. :)

Anna-Lena, det är gott, you should try it!

Nina, du kan få smaka senare i dag!

Anonymous said...


Detta skall jag pröva:)

Hur många liter kommer det om jag följer reseptet? Bara så jag vet hur många burkar jag bör skaffa :)

mvh Sanni

alegni said...

Anonym, det är sällan jag väger mina grönsaker när jag gör inläggningen, så det är lite svårt att svara, men jag skulle tippa på ca 3 liter. Du kan trycka till ganska ordentligt när du varvar skivorna i burken, så ryms det mera i den.