Tuesday, 28 July 2009

Jakobstadshälsningar

I lördags packade vi bilen full med folk och åkte en sväng till min gamla hemstad Jakobstad, där Jakobs dagar höll på att lida mot sitt slut. Det var lite regntungt väder, så mängden folk på gammaldagstorget var litet mindre än jag minns från tidigare, och i år kom jag faktiskt fram till stånden och kunde både peta på och köpa hem en del trevligheter. Bilen var fylld till bristningsgränsen när vi åkte hem igen.

Plåtburkar har jag samlat på ända sedan åttiotalet. Då reste jag en hel del i USA och skickade hem lådvis med plåtburkar per post för att slippa släpa burkarna med mig land och rike runt. Numera har jag packat ner burkarna i lådor som ligger på vår kallvind, för man kan bara inte låta allt stå framme. Ändå kunde jag inte motstå dessa burkar, dels för att de är vackra och dels för att de var nästan gratis!Huslyktor är också väldigt charmiga, så när sådana säljs till rabatterade priser kan jag inte bara gå förbi och låtsas vara oberörd. Snart har jag en hel liten by av dem...


Korgen som tomaterna ligger i föll jag också för, liksom hjärtat som hänger i handtaget. Griffeltavlan är min makes gamla. Den fick han redan innan han började i skolan, så den har några år på nacken ;-)


Till uteköket köpte jag en ny korg med krukor, en mindre variant av korgen jag fick i våras när mamma fyllde 70. Det ska så småningom bli mera örter, men kanske först nästa sommar, för de jag köpte förra veckan ser inte ut att må värst bra och jag undrar om det inte redan är för sent på året att plantera ut örter. I alla fall tycks inte jag lyckas få dem att överleva.

När jag nu en gång köpt tavelkritor (för lek med makens griffeltavla) måste jag ju skaffa ett par grejs till att använda kritorna på. Den större griffeltavlan köpte jag på Cosy Living under vår resa till Åbo för ett par veckor sedan och de två mindre av Lundagård på torget i Jakobstad.Till slut vill jag visa en skärbräda som moster målat till mamma år 1965. Den följde med hem från mitt barndomshem i helgen. Jag är litet ledsen över att det inte blev något över till mig av de konstnärliga anlag som vissa släktingar begåvats med...

14 comments:

syssi said...

Jösses vilka fina fynd, söta burkar, så mysig huslykta, korgar å skärbrädet e alldeles härligt. Tänk va en del kan. Du hör nog till dom som kan du me :)

Signe 1 said...

Superfina fynd du har gjort:-) Jättefina bilder.... Skärbrädan var så söt, förstår att du tycker om den:-) Kramis Sofia

Lotta said...

Känner inga vindar.... Du bara behåller dom för dig själv...*blink blink blink* Skämt åsido är jag inte speciellt orollig för avsaknaden av shoppingbegär, Det kommer nog tillbaka, och DÅÅÅÅ! blir det inte nådigt att vara plånbok i det här huset!!!
KRAAM
Ps, Du har gjort JÄTTEFINA fynd!

Livet på Vestergård said...

Det var en hel del fina fynd du hittat :) Huslyktor står också på min önskelista. Makens griffeltavla var ju jättefin och så har den ju ett annat värde också när man vet vem och hur den har använts.

Pink and white dreams said...

Hej,
var också hela helgen i ett regnigt Jeppis. Kallt oxå!
Du gjorde ju många fynd, jag kom faktiskt hem tomhänt jag. Men på söndagen var vi på loppisen i stan och där gjorde jag ganska fina fynf faktiskt, borde göra ett inlägg.

Kram Sabi

StrandviksVillan said...

Oj så mycket fina saker!!
Du hinner så mycket och fyndar hela tiden :)

Jag var riktigt på gång med altanen och trappan i går kväll, städade, pysslade om blommor, flyttade runt lite saker... Men naturligtvis väntas regn till helgen då vi ska ha gäster, grrr!
Vi får visst aldrig tillfälle att sitta där.
Men - imorgon är jag ledig och det ska bli sol! Och nåt som är bra med att vänta gäster är att då tar man itu med ett som annat. Så nu ska jag gå och måla!!

Sabina said...

Jag är också väldigt svag för plåtburkar och har precis som du samlat på dem tidigare och nu är de nerpackade på kallvinden. Jag förmår mig inte göra mig av med dem!
Ja, det var ju synd att vi inte sprang på varann i Jstad. Jag gjorde inte lika många fynd som du! Fina saker du har handlat på senaste tid.

Jenny said...

Hej Ingela!
Härligt att se att din shoppinglust är tillbaka med full styrka;) Attans vad snygga grejer du fick tag på! De där burkarna hade jag inte tackat nej till!
(blev lite nyfiken på att se dina USA burkar oxå)

Vad kul att ni har kvar Mr Alegnis gamla griffeltavla:)

Vilken fin skärbräda din moster målade på 60-talet.

Vad heter Jakobstad på finska nu igen??

kram Jenny

Kamomilla said...

Oj så du fyndar!! en massa härliga saker! De där randiga burkarna är jättefina!

Helenas Hem -Om livet på landet said...

Åh så mycket fint du har köpt!!!

Ja tänk att det är så roligt med burkar. ;)
Nu blev jag nyfiken på vad du har packat ner för burkar...
:)

Jättesöt skärbräda.

KRAM
/Helena

Sanna said...

Vilka ljuvliga saker du hittat!!Vilka fynd! Gillar speciellt huslyktan och plåtburkarna.
Receptet på chokladostkakan har jag lagt som kommentar i mitt inlägg om kakan.
Ha en bra dag!
Kram Sanna

ginga said...

Skärbrädan blev ju poppis, int visste jag att den fanns kvar.

Stjärnor & Champagne said...

Ha herregud vad mycket fint du har lyckats få med dig hem...Ja tro det eller ej men jag köpte inte en skruv i Bruka butiken...Ångrar mig nog lite nu.
Kramkram Anne

Fyra årstider ღ My Lovely Four Seasons said...

När jag var liten hade jag en brevvän från Jakobstad.
Kram Lotta