Friday 16 October 2009

Arvegods och födelsedagar

Här i landet är det höstlovsvecka denna vecka. Våra grabbar har varit lediga från skolan både igår och idag. Igår packade vi oss i bilen och åkte ut till skärgårdsbyn. Maken, som fyller år nästa vecka, hade för en gångs skull uttryckt ett födisönskemål - att slanorna vi hämtade ur skogen förra veckan skulle bli kluvna till ved utan hans inblandning. Sönerna är i den åldern då slanthögen på kontot inte är så hög, så de tyckte att det var en god idé att jobba av födelsedagspresenten i stället för att köpa något. Ja, de klöv förstås inte veden för hand, utan använde en bybos traktor med klyvare till hjälp. Medan de kroppsarbetade på sitt håll, tömde jag en del svärmors klädskåp efter bästa förmåga.

Den här gången hittade jag en gammal väska som jag inte kunde motstå. Fin teaterväska, tyckte maken när jag kom hem med den.

I svärmors hus, som i de flesta andra gamla hus, finns en hel massa gamla foton. Vi har plockat ur och ska förstås spara foton på nära släktingar, men resten kommer nog att åka i soporna. Dock finns där vissa foton som jag inte har hjärta att slänga även om de avbildade inte är några vi känner. Man kan kanske använda dem till något pyssel framöver, när pläden är klar och stressen över den lagt sig.

Varför jag stressar över en pläd är ett stort frågetecken även för mig. Det är ju inget som måste vara klart ett visst datum, men det är likadant varje gång jag börjar med något. Det ska vara färdigt omedelbart, eller helst redan igår. Jag blir alldeles manisk och kan inte tänka på annat. Nu har jag suttit med krokig rygg i soffan under fönsterlamporna i ett antal veckor så fort jag haft en ledig stund. Tv:n har ofta stått på, men jag har bara hört vad som sagts där, sällan eller aldrig sett några levande bilder. "Get a life" är en uppmaning jag hört ett antal gånger medan jag hållit på med min virkning. Det verkar inte som om alla i huset förstår "nöjet" med att handarbeta. Ibland förstår jag det inte själv heller.

Vi ska strax iväg för att fira sonens flickvän som nyligen fyllt 18. Imorgon kommer makens son med flickvän från Helsingfors och då ska vi tjuvstarta firandet av far i huset som fyller jämnt om en vecka. Tååårtaaaa...

23 comments:

Lantliga drömmar said...

Har också fyndat gamla foton, dom är så underbara. Nilla

Vekarus said...

Kaunis laukku! Me kävimme lävitse myös miehen äidin tavaroita viime talvena ja meilläkin on iso kasa vanhoja valokuvia. Paljon sellaisia, joista emme tunne keitä kuvissa on. Siellä ne vievät kaapin pohjalla tilaa, ei niitä vaan saa laitettua pois. Jos olisin tiennyt, ettei mies ihmisiä kuvissa tunnista olisi pitänyt pyytää anoppia kertomaan heistä, silloin joskus...

Voimia läpikäymiseen sillä se on rankkaa hommaa!

Viettäkää mukavat synttärijuhlat tänään ja huomennakin ja vielä ensi viikollakin!

Kamomilla said...

Ja, du ska absolut spara fotona! Man vet aldrig och det vore tråkigt att ångra sig...

Jag blir så glad när du skriver om ditt maniska virkande (missförstå mig inte) men det är bara skönt att höra att nån anna funkar likadant. Vaikka kuinka särkis så virkar man bara fast man nästan spyr. Detta gäller i alla sammanhang för mig. Om det så gäller att sy eller sticka, gjuta eller måla...

Skogsdoft & havsbris said...

Vad bra att far kunde få sin present i form av arbete!
Fina saker du hittat i svärmors skåp! Väskan är ju ursnygg!
Gamla foton är alltid roligt att gå igenom, dessvärre vet man ju ofta inte vem fotografierna föreställer när det inte längre finns någon kvar som kan tala om det... Hursomhelst så är det något visst med förrivärldens foton, något helt annat än dagens bilder! Håller med om att du ska spara fotona, det kan du uppskatta en dag!
Ja, är det inte konstigt att det man börjar på helst borde vara färdigt genast? Kan också ha svårt att ge mig till tåls och vänta, ofta har projekten blivit på hälft för att jag tappat intresset efter ett tag pga att det inte blivit färdigt tidigare... SUCK!!!

Louise said...

Vilken söt liten väska - till teater eller inte!
Ja det skall verkligen bli kul att få se din virkade pläd klar, som du jobbat!! Beundrar sådana som kan gå in med hull och hår i ett projekt. jag är nog litet lat av mig ja...vill helst att det ska gå jättefort annars är det lätt hänt att det läggs åt sidan och tas fram efter en lång tid igen...

Signe 1 said...

Hoppas du får en mysig födelsedagshelg med alla firanden!:-)!! Vilken rar liten väska oxå...me like! Må gott, kramis Sofia

AkH said...

Vilken fin väska, roligt också med gamla foton! Det ser ut att vara fullt upp för dig med födelsedagsfiranden, ha en underbar helg!
Anna-Karin
livetharochnu-akh

Evas Bloppis said...

Kul med gamla foton . Jag har en liten samling från min farmor .när jag var liten så satt hon alltid och berättade vilka de var .Hm det kommer jag inte ihåg nu .ganska tråkigt .
Haha ja vi visste nog inte vad vi gett oss in i .men resultatet blir fint efter allt slit
Ha en skön helg
Kram Ewa

StrandviksVillan said...

Teaterväska skulle den ju passa perfekt som - liten och nätt!

Oj vilka foton! Kanske nån annan vill ha de foton du tänkt slänga? Eller så var dom inte av sån modell att dom duger till pyssel... Håhå, du/ni har nog ordentligt med jobb innan huset är tömt kan jag tänka mig :P

Vet du, igår bjöd jag på egengjord blå prinsesstårta, enligt jubilarens önskemål. Och den var GOD! Tänk att jag en gång lyckades med tårta, hehe! Men... nu i morse kom jag på att jag inte tog ett enda foto under kalaset, duuuuh! Jag som till och med premiärdukat med en "nygammal" servis.

Ha det så skönt i helgen! Virka nu inte ihjäl dig, hihi!
Stor kram!!

syssi said...

Va ljuvligt söt väska:) Gamla foton e vackra å intressanta. När du får pläden klar så e de något annat som stressar dej, du har liksom hela tiden nåt på gång:) Njut av helgen å tårtan.

Lyckoslanten said...

Va trevligt för mig att läsa en massa inlägg här! otroligt va' snabbt du har virkat den där pläden och jag förstår att det kan bli trist. Jättefina foton med nya kameran får man också se. Ha det så bra när ni firar!

LenaEva said...

Med tanke på din maniskhet så är jag likadan! AAARRRRGH det är ju liskom SÅÅÅÅ svårt att slita sig när man börjat! Därför har jag sllutat börja... =) Samma när jag får tag i en bra bok, kan INTE sluta!!! försvinner in i en annan värld! därför läser jaginte så många böcker heller nuförtiden...
Vilken toppenide´av maken att önska sig en sån present! HAn kan bara njuta av elden sen=)
Hälsa o gratulera!
KRAMIS=) <3

Sanna said...

Vilka ljuvliga gamla foton!klart ni ska behålla dem!Jag älskar sådana gamla foton!Skulle vara kul att se lite fler bilder på dem!
Jag har också blivit virkberoende. ;)tyvärr hinner jag inte så mycket som jag skulle vilja.
Ha en skön lördag!
Kram Sanna

Liljas Corner said...

Mmm, tårta! Vi har avklarat ett kalas igår och ska snart iväg på nästa, hoppas det blir tårta där också ;) Gårdagens tårta som Ann-Christine skrev om här ovan var jättegod!

Väskan är så söt. Säkert intressant med jobbigt att gå igenom husets innehåll.

Hoppas att ni har en skön helg!

Jenny said...

Hej Vännen!

Vad mycket fint du får med dig från Svärmors hus, lite avis;)
Såna där gamla väskor är så charmiga!

Grattis i förskott till Mr Alegni!!

"get a life" hihi! Skön kommentar;)

Kram Jenny

Nicole said...

Grattis i förskott till far i huset!! Nu får du nog släppa mormorsrutorna o börja baka istället ;).
Handväskan är så härlig och vilken kortskatt ni har. Kort som du inte vill spara kan du säkert använda till pyssel eller sälja på loppis!

Hanna said...

Älä vaan heitä valokuvia! Du kommer att ångra dig!?
Väskan va riktigt fin :)

Vad trevligt med kalas! Grattis till maken, i förskott!

Ha'de!
Kram Hanna

Stjärnor & Champagne said...

Hahaha "get a life"...Hm undrar om det är virknålarna som viskar till dig. Fint blir det i alla fall och fina fynd har du gjort idag. Japp jag försöker vara en god granne hihi...
Kram Anne

♥ Fyra årstider said...

Visst är det så att när man sätter igång med något så vill man bli färdig.
Kram Lotta

Helenas Hem -Om livet på landet said...

Men vilken SNYGG väska!!!
Underbara foton.

Låter mysigt med alla firanden och tårta! :)

KRAM
/Helena

Sabina said...

Ett fint väskkap du gjort!
Ville bara önska dig en bra start på den nya veckan!
Kram Sabina

Vekarus said...

Kuten aiemmin kirjoittelinkin, niin sen täysibambuisen liinan imukykyyn en ollut tyytyväinen, mutta tämä uusi puuvilla-bambuversio tuntui paremmalta kun sitä aamulla testasin. Nyt saa sitten nähdä miten pian se kuivuu...

Yhä toivon pikaista matkaa Saksanmaalle ostamaan täydennystä Spontex-varastooni, ne ovat maailman parhaita "tiskirättejä".

Odin said...

Vilken söt lite väska du hittat!
Den såg ju dessutom helt ny ut.
Gamla foton är så vackra på ett speciellt sett. Så säkert hittar du på något trevligt pyssel med dem. Jo det är inte alltid lett att förstå kvinnors iver med sina handarbeten. Min man brukar säga att varför skall allt vara klart innan du har börjat. För mig är det alltid samma sak, jag vill se resultatet av de jag gör så fort som möjligt.

Ha det gott! kram