Monday 5 October 2009

Persedelvård och nya skålar

Ett jobb som jag verkligen avskyr är persedelvård. Okej, det är inte så värst tungt att slänga in kläderna i tvättmaskinen, men redan att hänga dem på tork - sommartid där ute och resten av året i torkskåpet eller på en torkställning i bastun - är genast litet värre, för att inte tala om hur jobbigt det är att vika undan kläderna när de väl torkat. Uuh! Om jag hade råd, skulle jag anställa en tvätterska direkt. Och det värsta av allt, det som inte egentligen ens hör till tvätterskan uppgift är att bära bort kläderna från grovköket. Det är meningen att var och en bär bort sin klädhög efter att jag sorterat dem, men icke, våra klädhögar växer ofta halvmeterhöga innan någon förbarmar sig över dem och ställer in dem i respektive skåp. Vad jag avskyr att se de där högarna. Och ändå gör jag inget åt saken. Snälla Bullen, vad är det för fel på mig? Under den årstid då kläderna torkar utomhus slappar jag till extra mycket, så då bär jag in kläderna i vår länstol i vardagsrummet och där ligger de ofta i dagar och högen bara växer. Finns det någon som utvecklat ett fungerande system som jag kunde anamma?


Skylt från Bloominghome

Trägen vinner. Ända sedan jag för första gången såg dessa frukostskålar hos någon annan bloggare har jag känt att jag måste få hem sådana. Jag har letat och letat här hemma i Finland, både i affärer och nätaffärer utan att hitta. Döm då om min förtjusning när jag på Blossoms blogg såg att hon fått in dem till sin butik i forna hemstaden! Jag fick snabbt ärende till Blossoms butik i Vasa, men där fanns skålarna inte, och inte gick det att få in dem dit heller. Men nöden har ingen lag, och jag har ju min egen kurir i Jakobstad (precis som hon har sin här i trakten), så i fredags efter teatern (som för övrigt inte var någon höjdare trots fina skådespelarprestationer) fick jag äntligen hem en påse full med skålar. Är de inte vackra? Igår körde vi in dem med att äta ris à la Malta ur dem!



Här följer några frostiga bilder från förra veckan. Ingen frost idag, för nu blåser det så in i Norden hos oss. Säga vad man vill om hösten, men ensidigt väder för den inte med sig...





30 comments:

Hans said...

Jag är först!
:)
Kanske du skulle belamra deras sängar med tvätthögarna så skulle de bli tvungna att göra nåt åt dem?

alegni said...

det funkar inte, för då hamnar kläderna på golvet i stället. dina högar då, gubben ;)

Livingroom said...

Jep vi har nog lite samma problem. Massor med byke men lite tid... Det konstiga är ju att de där högarna INTE stör nån annan..... därför blir det ju gjort då JAG hinner.... fast de andra kanske skulle ha tiden... Kanske man borde börja muta dem.. eller slänga deras egna högar på respektive sängar? Jag tror de hamnade på golvet, jag med, men till sist kanke de kommer i skåpen. Hoppas.....

Evas Bloppis said...

Haha det där känns igen ,vare sig mannen eller barnen har något som hellst förståelse för tvätthögarna .ser att din man är lika dan ;)
Nu har jag iallafall kommit så långt att de tar ner sin tvättkorg från övervåningen .annars blir tvätten ej tvättad .
Fina bilder du visar på de stackars frusna blommorna .
Idag är det full solsken
Kram Ewa

syssi said...

Tror de e ett ganska allmänt problem de där me tvätten. Skylten e ju fin, passa upp me var du lägger den bara:) Skålarna e fina, å oj så vackra frostbilder. Höstvädret e nog omväxlande....

Jenny said...

Hej Ingela!

Tvätten har av någon anledning blivit något jag sköter med bravur, hihi! Inom en dag efter att allt har torkat har jag strukit (även sängkläder!!) och vikt allt i prydliga högar o lagt in i respektive persons skåp:)

Fast å andras sidan är jag värre än värst på både matlagning o bakning..;)

De där skålarna är supersöta, vad kul att du fick tag i dem:)

Ha en toppendag!

Kramis Jenny

Signe 1 said...

Åhh dessa skålar är så fina, väcker ett stort habegär i mig när jag ser dem, hihi. Kul att du fick tag i dem:-). ha en finfin dag vännen, kraam Sofia

Livet på Vestergård said...

Ja det där med tvätten känns nog igen...
Skålarna är jättefina och en bra invigning blev det med ris a´la Malta ! Ha en bra måndag och blås inte bort i höstrusket :O)
P.s
Frostbilderna var fina.

ginga said...

Visst e de bra att jag tvättar åt mamma ibland, så slipper du det åtminstone

StrandviksVillan said...

Hihi, tycker det är så kul då du och guben kommenterar varandra :D

Kan tyvärr inte komma med nåt bra tips, jag är likadan själv... Har tänkt försöka fostra mina barn till att bära bort sina högar själva (som vi syskon gjorde hemma!) men, men... Det absolut värsta är underkläder och strumpor!! Jag har en gammal torktumlare i garaget (!) enbart för att torka dessa och så brukar jag muta dottern till att para ihop strumporna och sortera allt i högar, för det aaaavskyr jag verkligen att göra!
Härligt att tvätten fortfarande kan hänga ute, jag har ju den under tak. Det ryms inte lika mycket att hänga den inomhus och doftar inte lika fräscht...

Jättefina skålar!! Skulle gärna ha såna själv, men tror inte dom skulle bli så mycket använda... Dessutom är jag så tråkigt praktiskt att kärl måste passa i diskmaskinen också :P

Ha en fin vecka - i väder som väder!
Kramis, A-C

StrandviksVillan said...

Glömde ju kommentera de vackra rimfrostbilderna! Härliga färger!

Visst ska jag visa muren senare, men först ska formarna rivas och ytan fixas till och så ska det fyllas med jord innanför och planteras och... Så kanske bilder till våren? :D

Maja said...

I mitt barndomshem har vi haft de där klädhögarna så länge jag kan minnas. I vindstrappan (jag och mina bröder hade våra rum på vinden) låg alltid en massa vikta kläder. Tanken var att vi självmant skulle fatta att ta upp vår egen hög när vi passerade - men icke. I soffan i spisrummet är ett annat klädsamlingsställe. I gungstolen ett annat.

Fast själv gillar jag att tvätta och hänga ut kläder. Fina sommardagar är det riktigt skönt att gå och pyssla vid tvättlinan:) Någonting jag INTE gör är att stryka, jag tycker att kläder får vara så släta de blir när man har hängt upp dem snyggt för att torka. Strykning är förspilld kvinnokraft, fnys!;)

Evas Bloppis said...

hej kameran heter Canon EOS 450D
tar nog ett tag att komma underfund med den
kram ewa

Lyckoslanten said...

Ja kära nån det där med "tvättad tvätt". På somrarna står jag ute och stryker (stryker allt utom strumpor och kallingar) men... När pojkarna var små slängde jag alla deras strumpor och kallingar på golvet och sa basunerade ut ta-vara-på-dina-egna-plagg-leken. Skönt att höra att andra har det lika. Skålar och frostbilder är finfina!
Ha en bra vecka du med!

Annika said...

Tvätten är OK, sorry Ingela...
Värre med städningen då. SÅ trist.
Men visst det är inget kul när tvätthögarna växer sig gigantiskt stora. Då blir man trött bara av åsynen...
Kram!!!

trollmor said...

Jättefina skålar.Tvätten är evig brukar jag säga.Tänk jag då som alltid stryker det mesta ,knäpp som jag är.Strykning kan jag ibland finna rofyllt för jag tänker så bra då,lyssnar på bra musik men det är inte så ofta jag tar mig in i klädkammaren där jag har min strykbräda alltid redo för mig.Värst är gubbens skjortor och allt sänglinne.Nu är högen gigantisk igen.
kram ewa

-soffi- said...

Härliga bilder - as usual :-)

Kamomilla said...

Djjuiiis så vackra frostbilder! Skålarna är fina!

Det där med byket ja... mmm Ett allmänt fenomen skulle jag väl säga, men det tröstar knappast...

♥ Affi ♥ said...

Skålarna är bara så fina!

Tvätthögarna växer hos mej med. Jag brukar vika min och barnens tvätt. Barnen får lägga in själv i sina skåp. Gubbens tvätt lägger jag i en hög, och den kan bli liggande i veckor! Men det får vara hans bekymmer.

Vackra bilder på frostiga växter.

Kram

Louise said...

Tänk vad det kan vara olika...tvätten sköter jag gärna om. jag älskar att känna den friska rena doften och tycker t.o.m att det känns ok att stryka...MEN ACK O VE för städandet...ibland drar jag fram dammsugaren och tänker att jag ska börja om jag ser den hela tiden men men...den kan stå framme oanvänd ändå - länge ;O(

Jättesöta skålar! Och vad bra det är med kurirer!

Galleri MochB said...

Jag brukar muta barnen att hjälpa mej med tvätten. Men kanske dina är för gamla för att gå på det gamla knepet... ;O)
Härliga skålar! Vita och fina...

Taina said...

Tvätthögar.. Suck. Ibland begriper jag inte att högen med smutstvätt tycks alltid vara konstant, så när jag tror att jag är ifatt (tittar typ på "länsstolen") och konstaterar att smutshögen INTE minskat! Tyvärr, jag har ingen lösning. Tonårsdottern sköter sin egen tvätt numera. HON lyckas! GAAH.

Nu blir det makaroonilaatikkoa :D

Kramar

Skogsdoft & havsbris said...

Måste säga att det är riktigt skönt att ni lider av samma syndrom som vi... Tvätta tycker jag går bra, och att hänga upp tvätten (särskilt utomhus, tvätten luktar så härligt fräscht sen när man väl får in den), men att ta ner den och framför allt VIKA den och sen sätta in i skåpet tar alltid emot av någon konstig anledning... Ofta mellanlandar tvätt, både vikt och ovikt, i fåtöljen i vardagsrummet och högarna tenderar att växa sig farligt höga innan någon förbarmar sig över dem... Så vi verkar vara rätt lika på den fronten, hihi! ;)
Härliga skålar, vilken tur att du fick tag på dem!
Såna vackra frostbilder, härliga färger!

Odin said...

Att tvätta kläder och hänga upp dem ute eller inne är inget större problem för mig, men att sen vika ihop och sortera i respektive korg och stryka, det är det som känns jobbigt. Här har vi annars jobbfördelning på tvätten. Min son och min yngsta dotter och jag delar på tvättningen, så var tredje vecka är det min tvätt tur.
Det innebär då att all tvätt skall strykas, vikas och sorteras till respektive korg och oxå bäras till egarens rum eller avhämtnings platts. Sen får var och en plocka sina kläder i sin egen garderob. För att underlätta strump sorteringen har jag skaffat sock klämmor från Lidl. Var och en har sin färg på klämmorna och klämmorna sätter var och en på sina strumpor när de läggs i smutstvätten. Sen är det mycket änklare att hänga upp när de färdigt är ihop parade två och två.
Klämmorna tar jag bort när jag hänger upp dem sen, men min son vet jag tar bort dem först sen när han sorterar tvätten. För då vet han änklare vems strumporna är.
Supersnygga skålar! Å så vackra höstfoton! Kram

Elisabeth - anyhow.se said...

Absolut superfina klassiker - jag förstår din jakt, absolut!
Visst kan man säga grattis till den sortens fångst?!
Jo det kan man - Grattis!!! :)

Helenas Hem -Om livet på landet said...

Jag gillar faktiskt att tvätta...nja...eller om man måste välja på tråkiga ting så väljer jag tvättjobbet iaf! :)
Men det där med högarna stämmer SÅ bra hos oss också...

En sån skylt har jag på dörren till tvättstugan! :)

Jättefina bilder!
Kram
/helena

Nicole said...

Vilka härliga frostbilder! Å skålarna är jättefina!
Jaa, bykberget...Här är ungarna lite för små för att hjälpa till än, men så snart de växer till sig ska de få utbildning i hur man parar ihop 30 olika socker så att alla hittar rätt par och hur man gör då man bär iväg rätt kläder till rätt skrubb...

Stjärnor & Champagne said...

Ja herregud denna tvätt, brrrr. Det värsta jag vet och jag kommer ju sjutton aldrig ifatt.Jag har 2 st skålar och dom är jättefina. Jättefina bilder på frosten vännen.
Kram Anne

Hanna said...

Åh, känner igen dilemmat!
Som tur är så har vi tvättstugan 'utanför' huset... så då slipper jag se skiten, när jag inte är därinne :P
Men när man väl tar in den rena tvätten så ligger den... oftast väldigt länge...

Fina skålar!! Skulle jag oxå vilja ha :P
Och härliga frostbilder!

C said...

Hej!
Tyvärr har jag inte några tips om tvätten... Vi har inte ens någon tvättstuga att hänga upp tvätten i, utan torkställningen står mitt i lägenheten. Om jag inte plockar bort tvätten blir den kvar...
Jag kommer inte riktigt ihåg vad min trikåväv kostade, men jag tror att det var 9€/kg. Det billigaste som fanns var 3€/kg, men det var med mönster.
Jätte fina bilder på frusna löv!!

Kram, C