För ett par månader sedan bestämde sig vår yngre son för att sluta äta kött, och efter Londonresan gjorde den äldre samma sak, så numera kockas det mest vegetariska rätter hos oss. Om gubbsingen och jag är ensamma hemma, kan det bli kött, men annars ids jag inte laga flera sorters mat, så vi är lite halvvegetarianer hela hopen nu.
Falafel har krupit upp få listan över favoriträtter. Dem gör jag gärna, för det går både snabbt och enkelt att tillreda dem. Här hittar du receptet: Falafel
Marockanska grytan här nedanför var också jättesmarrig. Det vattnas i munnen på mig bara jag tänker på den.
Här kommer receptet:
2 msk olja
1 lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
0,5 tsk chilipulver
1 burk konserverade tomater
2,5 dl grönsaksbuljong eller vatten
1 burk kikärter
1 zucchini eller aubergine
2-3 morötter
1 paprika
salt, svartpeppar
Skär grönsakerna i bitar, hacka löken och vitlöken. Fräs vitlöken en stund i olja, tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i ca 20 minuter. Vi som tycker om kryddig mat kryddade ytterligare med Worcestershiresås, soja, sambal oelek och en stark afrikansk sås.
Serveras t.ex. med couscous och en klick crème fraiche.
2 msk olja
1 lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
0,5 tsk chilipulver
1 burk konserverade tomater
2,5 dl grönsaksbuljong eller vatten
1 burk kikärter
1 zucchini eller aubergine
2-3 morötter
1 paprika
salt, svartpeppar
Skär grönsakerna i bitar, hacka löken och vitlöken. Fräs vitlöken en stund i olja, tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i ca 20 minuter. Vi som tycker om kryddig mat kryddade ytterligare med Worcestershiresås, soja, sambal oelek och en stark afrikansk sås.
Serveras t.ex. med couscous och en klick crème fraiche.
Tulpanlökarna tackar för sommarvärmen genom att nu blomma med full styrka i gubbens tulpanbänk. Den här färgen är min favorit:
Det här är återigen mitt största hatobjekt under försommaren, och jag gör mitt yttersta för att utrota den från vår gård. Dock utan att lyckas...
26 comments:
Vackra blommor! Ja, här tycker vi för mycket om kött (speciellt nu när man kan grilla ... mums) för att avstå. Men visst finns det vegetariskt som är dundergott och jag måste inte ha kött/fisk varje dag ... men det finns en i familjen ... " say no more "*ler*
Fina blommor å maten ser smaskig ut. Vill nog själv ha kött ännu:)
Tässähän tulee ihan nälkä! :-)
Tack för bra recept! Äter med fördel mat utan kött, men är inte vegetarian.
Jag förstår att du torkar köket hela tiden, det gjorde jag också när det var nytt här. Men så en dag tog det stopp!
Vilken tulpan! Vilken färg! Absolut urläcker!
Jaaa, det var svårt att begränsa inköpen till bara pioner och tulpaner, men jag hoppas komma förbi den lilla ljuvliga blomstershoppen snart igen!
Hela hemmet blir lite lyxigt med snittisar!
Lev väl, ta bort alla maskrosor, jag försöker också, men det går ju inte......
Agneta kram
Här blir man ju hungrig! Önskar att jag oxå kunde få övriga familjen mer in på den köttfria vägen så jag slapp koka dubbelt.
Vissa saker har jag dock lyckats få dem att äta, men långt ifrån allt jag skulle önska.
Vilka härliga blommor! Här blommar det oxå massvis med tulpaner nu och det är bara att njuta så länge de finns. Däremot har jag inte sett till någon vacker maskros ännu. Visst är dom ett ogräs, men håll med om att de är vackra och att det inte blir någon riktig sommar känsla utan dem. De är väl både älskade och hatade beroände på var de växer.
Njut av värmen och ha det gott!
Kram
Eipä ollenkaan huono juttu tuo kasvispainotteiseen siirtyminen. Ihminenhän ei oikeesti lihaa tarvitsis just ollenkaan. Aikast herkullisen näköistä sapuskaa...
(Jos mulla ois uus köökki, niin varmaan nukkuisin siellä, patjalla lattialla.. ;) Nauti nyt uutuudenviehätyksestä!
Mums falaffel är sååå gott.
Fin fina blomster bilden vännen.
kram Lina
Jag har oxå funderat på att vegitarian, iaf en period, det finns mkt smarrigt att äta tycker jag:-) Men idag blev det hamburgare, hihi...
Stora kramen på dig vännen!
Hmmm... ivern med trasan kan nog faktiskt hålla i sig i flera månader om jag minns rätt ;)
Jag skulle garanterat älska dom där rätterna (bara det inte är så starkt att det börjar brinna i munnen!), allätare som jag är. Tycker man mår bra av grönsaker och sallader, blir inte så "tungt" i magen. Men vegetarian blir jag aldrig :) Alla kunde ändå gott ha en dag i veckan vegetariansk mat, för både egen skull och djurens skull.
Svettig kram från A-C
Ser gott ut ! Receptet på grytan ska jag nog spara.
Det jag har ätit utav vegetarisk mat har alltid varit riktigt gott. Men nog vill jag ha kött ibland också!
Ha en skön kväll! Kram Kicki
Jag är kanske lite udda, men jag tycker om maskrosor och tycker att dom hör hemma i gräsmattan :) Bara dom inte tar över förståss...
Vattnas riktigt i munnen av den där maten, kanske man skulle prova på att laga falafel!
Ser gott ut!! Här hemma har jag dock två familjmedlemmar som förhåller sig ganska suspekt till vege-maten...men falafel ser ju litet biffigt ut :O)
Tack för hälsningen hos mig! Det får mig att le när du säger att du går runt med trasan, men där i ligger en massa sanning... Då man får nåt nytt är man extra flitig att putsa(jämför: män och bilar) Härliga tulpaner och maten ser som vanligt superläcker ut! Vegetarisk kost skulle jag kunna tänka mig men resten av familjen skulle nog matvägra då...
Kram Gugi
Jag förstår att du njuter - vilket vackert kök du nu har!
Vi har en hel massa maskrosor i trädgården och eftersom de inte går att utrota, har jag bestämt mig för att njuta av dessa gula solar, för visst är de ju egentligen vackra. Och det är inte så lång tid som de blommar...
Trevlig onsdagskväll!
Tack för dina ord hos mig! Tyvärr jobbat inom vården och vet hur sämre och sämre det blivit.... jag skall få vänta till efter sommaren i op-kö och då få veta vad man skall operera. Sjukt!
Bli aldrig sjuk! Men det är fint med bloggvänner *ler*
Hallå vännen...Gud så gott allt ser ut, mums.Och Ingela jag kan bara säga wow vad fint erat kök blev, ursnyggt och vilken skillnad. Ha det bra vännen och jag hoppas att du mår bra/ Kramkram A
Vegetarisk mat gillar jag också, men nog vill jag ha kött ibland. Din gryta ser verkligen läcker ut.
Fina tulpaner din man har. :)
Kramar Monica
Här äter vi mest fisk och kyckling och däremellan mest wok och olika grönsaksblandningar. tackar för receptet. Det "känns" gott! I kväll har vi grillat köttbiffar dock! ;o) Härliga bilder! Tack! ♥
Ser jättemumsigt ut! Har en kollega som också är vegetarian, så jag har ibland lite påverkats av hennes matval... :O)
Ha det skönt i värmen och i ditt nya kök! Kram Mia
Jag skulle nog aldrig mer kunna avstå från kött. Jag har testat en gång på att vara utan rött kött och hujedamej så tråkigt det var. Jag höll ut i hela två år...
Men så mycket har vi gjort med gubben att vi väljer noga. Inget marinerat, helst inte griskött och allra helst hjortkött eller nötkött från egna knutar...
Först vill jag bara säga att guuuud såååå fiiiiint köket blev!!!!
Kul när man blir nöjd vilket jag förstår att du blev!!
Tack för recepten dom måste jag prova!
Jag äter mycket veg mat för att det är såååå gott!
Kloka söner förresten;)
Visst får man jäkligt ont i ryggen av att utrota maskrosor! Men bort ska dom!
Ha en fin torsdag!
Kram Eva
Wow, sååå snyggt ert kök blev!!! Så fint och fräscht med allt det vita, förstår att du är mer än nöjd :)
Är alldeles för dålig på att laga vegetarisk även om jag tycker det är jättegott så perfekt att få lite tips och bra recept!!
Dem där förbaskade maskroserna kunde man allt levt utan...
Hoppas du haft en bra dag
Kramar Bella
Hej Vännen!
Den där grytan lät ju jättesmarrig!
Får se om jag kan få min "kock" Peter att laga den till mig;)
Jättefina blombilder!
Kraam Jenny
Vackra blombilder och maten ser jättegod ut! Tusen tack för recepten!!Dessa skall jag absolut prova på eftersom jag också hellre äter vetariskt och fisk än kött, trots att jag inte är vege.
Mums, vilka goda recept du bjuder på, förstår att du går o njuter av ditt fina kök...Önskar dig en trevlig o skön helg! Kram Therese
Hej!
Jag förstår att det är roligt att laga mat i det köket! Det blev verkligen superfint!!
Kram Caroline
Post a Comment