Friday, 17 September 2010

Egen skörd är guld värd, eller hur det nu var

I mitt barndomshem odlade vi alltid egna rotfrukter och egen potatis på vår lilla gårdstäppa. Jag fick betalt för att rensa ogräs, och åh, vad jag avskydde det görat. Ändå tycks det här med egen köksträdgård ha satt sina spår, för idag kunde jag inte tänka mig att vara utan lite hemodlade grönsaker och rotfrukter. Och jo, jag hatar fortfarande att rensa ogräs, och gör det med långa tänder. När jag gör det, vilket i sommar dessvärre inte hänt tillräckligt ofta. Just nu får vi njuta av underbara, söta tomater i mängder.
Våra två hallonbuskar, som snabbt växte till sig och nu bildar en liten hallondjungel, ger fortfarande skörd. Så här sent har jag aldrig plockat hallon tidigare, och vilken kvalitet det är på bären nu - de är stora, söta och grannröda! Och inga getingar stör längre plockandet.

Min helg har redan börjat. Den här dagen har jag vigt åt socialt umgänge irl! Jag får bloggbesök söderifrån alldeles strax och "vanligt" besök norrifrån ikväll. Roligt, roligt! Ha en trevlig helg du också!

19 comments:

HannasVirrVarr said...

Ååh, hallon!

Att odla eget är något jag också vill göra sen (när jag bor i mitt fina lilla renoverade hus på landet, hehe). Det är som du skrev inget nöje att rensa, stå böjd och svettas men belöningen gör det värt det. Och att odla för oss närmare naturen och vårt ursprung (för att vara lite filosofisk och naturromantisk).

Lilith said...

Vi hade också eget grönsaksland när jag växte upp och jag kan inte säga att jag heller gillade att rensa ogräs... Och gör fortfarande inte det, men det är ju tyvärr ett nödvändigt ont. Vi hade ett litet grönsaksland här hemma som tyvärr fick stryka på foten för att bastun skulle byggas och hundhagen flyttas. Vi hade tänkt göra ett nytt land i år men hann aldrig med det och kunde inte riktigt bestämma oss för var vi vill ha det heller, med tanke på kommande förrådsbygge så småningom... Men nästa år SKA det bli ett nytt grönsaksland, för det är ju ändå roligt att odla egna grönsaker! Tomater, gurkor och paprikor från växthuset har vi i alla fall fått njuta av, och det är ju inte heller så tokigt!
Trevligt med besök från båda hållen, hoppas ni har det så bra! Trevlig helg till dig med!

Livet på Vestergård said...

Jag plockar också hallon ännnu. Ränsa ogräs är nog något av det tråkigaste man kan tänka sig.
Vilken rolig dag du har framför dig. Njut av den och den kommande helgen!
Kram Kicki

syssi said...

Egna tomater å hallon (mina faboritbära), de kallas lyx redan:) Att rensa har vi väl alla avskytt som barn, kan jag tänka mej, å de hänger säkert med:)

Snäckskalsdalen. said...

Och färggranna frukter och bär skall ju vara nyttiga också, inte alltid det är både jättegott och nyttigt på samma gång. Det ser härligt ut.
Och ha en riktigt bra dag!
Kram

All The Things I Love said...

Då vi flyttade till vårt nuvarande hem, lagade jag ett litet trädgårdsland åt mig i ett av hörnen på gräsmattan.
Måste ju tillägga att jag aldrig har odlat förr och missade den biten att man måste "vända" jorden, helst köra över den med jordfräs. Detta resulterade i att mina morötter blev ca. 3 cm i omkrets, men bara 1,5 cm höga. De orkade inte växa igenom den hårda jorden :) Oj, vad vi skrattade!

Skimrande kristaller said...

Vilka vackra bilder!! Det smakar ju som godast från sitt eget. Mmm.. blir riktigt sugen på hallon nu!! Ha nu en trevlig fredag med ditt besök o därefter också en trevlig helg! Kram Lenita

Annika said...

Men vilka underbara bilder!!! Helt otroliga. Både på hallon och tomater!
Tomaterna i Österbotten torde vara världens godaste. ja, verkligen...
Visserligen är de ju framodlade i växthus, men vilken SMAK de har!!! Varje ggn vi handlar, vilket är sgs varje dag på skären, så köps nog 2 kilo tomater. Barnen äter dem som godis...

Ha nu en superfin helg!! KUL med besök av allehanda slag!!

KRAM!!

En vacker vardag said...

Vilka härliga foton! Man blir riktigt sugen när man ser dem. Roligt att se ett foto av dig också (på dopfesten), så jag vet att rycka dig i ärmen ifall vi ses på Säde, Quriosa eller något annat trevligt ställe.

Jag är nyfiken på hur det gick med skålen också... Är godiset kvar ännu? I vår familj har vi ännu inte hittat några godissäkra skålar :)

Låter som en jättetrevlig inledning av helgen med besök. Hoppas hela helgen avlöper i samma anda.

Ha en skön helg!!

Monica said...

Va glad man blir av dina fina röda bilder idag!
Visst är jag också uppväxt med trädgårdsland och ogräsrensning. Jag är säkert lite konstig när jag gillar att rensa ogräs. ;-)
Ha en fin helg!
Kram!

Nette Cecilia said...

Underbara hallon du visar ,tänk att dom ännu är så fina,kram Nette

Min Lilla Boning said...

Egenodlat är bäst .vi fick en hel del tomater ,paprika , chili mm .
hallonen ser så goda ut ,, Bjuder du ;)

Kram Ewa

Taina said...

Mums! Tomaterna i Malax kan jag nästan äta ihäl mig på. De är ju bara för goda. Även om jag köper lokalt odlat här på Farmers Market så kommer jag inte i närheten av Malaxtomaterna!

Trevlig helg och stor kram från mig

Mina dagar said...

hallonen ser himelskt goda ut!! Du här tur du som får plocka sånt "guld"
Kul med bloggträff!!!
Njut av helgen Kram Eva

Ann-Catrin said...

Godmorgon Ingela!

men hallon nu... jag dreglar.. de är mina absoluta favoriter!

Och visst är det väl så att egenodlade saker är det något alldeles speciellt med.. smaken doften får du inte från de köpta!

Trevlig helg med alla dina besök.. här är det bara jobb..

kraam
Ann-Catrin

Gugis Pärlor said...

Vilken fin bild på hallonen! Det riktigt vattnas i munnen... Vi har visst haft samma yrke i ungdomens dagar(hihi) Att rensa ogräs är bland det värsta. Inte känner du till någon lämplig kandidat för ändamålet? Rabatterna hos mig måste få en riktig genomgång före vintern ;O)

Kram Gugi

StrandviksVillan said...

Tack för en jättefin dag!!
Visst är det så mycket trevligare med lite feedback när man handlar inredning ;) Jag är jättenöjd med mina inköp, har placerat ut dom lite nu.
Alltid najs att träffas!!
Stor kram, Ann-Christine

PS. Igen: ditt kök är ljuuuuuvligt vackert!

Lina said...

Oj vilka härliga hallon, det är nästan så att man vill ta ut dom ur skärmen och smaka...

Trevlig helg!!

Kram*

trollmor said...

Mums så gott det ser ut med hallon.
Hemma hos mina föräldrar (vilhelmina) brukar jag plocka vildhallon och dom brukar vara så stora o fina där mot här hemma i skogen. Tyvärr denna säsong blev det inget plock där.
ha det gott
kramis ewa