Monday, 3 December 2007

Tusen strömmingar, nästan


Jag har precis flått 3,8 kg strömming och har nu 434 filéer att tillaga till julens frosseri. Jag brukar köpa strömmingen i god tid före jul, flå den och frysa in den, så är det enkelt att bara tina och tillaga den ett par dagar före jul. Vi äter mest fisk på jul, skinka har ingen större åtgång i det här hushållet, så någon sådan steker vi inte.

7 comments:

http://bloggen.fi/tilda said...

De ser ju nästan inte ens obehagliga ut ;)
När jag kommer så långt här i livet att jag börjar fixa min egen strömming, ja då tar jag kontakt och frågar om du kan lära upp mig, passar det? :)

/Lena

ALEGNI said...

det passar ypperligt, lena :)

http://trollmor.webblogg.se said...

ÅH vad mumsigt jag är en riktig fiskätare. Tyvärr är inte alla lika positiva till att äta fisk lika ofta som jag vill.Vi har riktig bonnig julskinka , jag beställde den idag för att senast på Anna dagen lägga ned den i saltlaken.Kokar den då i timmar dan före julafton och vid midnatt provsmakas den på hårdbrödsmacka och julmust el öl till.Det är en tradition som vi alltid gör jag och min man och det är så himla mysigt. Kram ewa

Kamomilla said...

Jösses. Kan tänka mig vilka läckerheter det blir av det där!

ALEGNI said...

ewa > hemma hos mina föräldrar hade vi alltid skinka o den stektes i ugnen natten till julafton. den spred en underbar doft i huset! min man kommer från skärgården o där har de mest ätit fårkött, så han har överhuvudtaget ingen skinktradition. två gånger har han fått en skinka i gåva från jobbet, men båda gångerna hann skinkan bli gammal innan vi hann äta upp den, så vi har bestämt oss för att inte göra flera försök.
våra söner är lyckligtvis lika stora fiskvänner som vi :)

kamomilla > fyra olika inläggningar ska det bli av dem :)

Hans said...

Hemma hos oss var det fisk som gällde på jul. Jullake om det bara fanns, egenhändigt gjord lutfisk gjord på gädda och luten beredd på björkvedsaska ur den öppna spisen.
Det gnisslade skönt mellan tänderna om det kommit askpartiklar med i lagen. :)

ALEGNI said...

"gnisslade skönt mellan tänderna"...