Friday, 5 February 2010

Tant

Nu är det bevisat - jag har blivit tant. Aldrig förr har jag frusit om fötterna som denna vinter. Jag som alltid brukar vara den första i bekantskapskretsen som slänger strumporna på våren och den sista att ta på mig strumpor på hösten har i och med årets vargavinter blivit kall långt in i själen och fryser ständigt om fötterna, även om vi har golvvärme hos oss. Förr om åren tog jag ofta av mig strumporna när jag kom hem - också under den kalla årstiden. Men inte nu längre!
Maken fick ett par traditionella finska Reino-tofflor på sin födelsedag i höstas, och nu bestämde jag mig för att också skaffa ett par, fast i en lite tantigare färg. Sedan några timmar tillbaka är jag - om nu inte stolt - men nöjd ägare till ett par pink Reino. Här ska det inte frysas om fossingarna längre! Basta!Nu får vi sitta med tofflor på fötterna och titta på tv som alla andra gamla par. Det blir verkligen en syn för gudarna!

Den femte februari är det flaggdag i Finland. Då firar vi vår nationalskald Johan Ludvig Runebergs födelsedag, Runeberg och jag är födda i samma stad, så jag känner lite samhörighet med honom. Han föddes dock något tidigare än jag, d.v.s. år 1804, så vi är ju inte direkt gamla skolkamrater. Den gode Johan diktade på svenska, men har blivit översatt till finska och många andra språk. Hans fru Fredrika brukade baka det som senare kom att kallas för runebergstårtor till sin man. Recept på tårtorna hittar du bl.a. här. Tårtorna ska dränkas in i antingen rom eller punsch, men det knepet har konstigt nog utelämnats ur de recept jag hittade på nätet. Så här dags varje år finns bakverket att köpas i alla mataffärer och på alla konditorier, och visst hör det till att man ska avnjuta åtminstone en sådan... om inte fler.

Den här veckan börjar min helg samtidigt som alla andras. På senare tid har jag valt att inte jobba på fredag, men ibland får till och med jag lov att vara lite flexibel, så det blidde ett antal jobbtimmar idag också för mig innan jag gav mig ut på min toffel- och tårtjakt. Ha en riktigt skön helg alla godingar där ute!

22 comments:

Livet på Vestergård said...

De ser riktigt varma och sköna ut dina tofflor. Skojig bild där ni parkerat tofflorna bredvid varandra :)
Där jag jobbar kallas vi ganska ofta "tantor" även om vi besvarar det med att vi nog är flickor ännu :)
Ha en mysig fredagkväll! Kram Kicki

Ann-Catrin said...

Du.. då har jag varit tant sen mist tio år tillbaka.. jag går nästa året runt med tofflor..lägger dom t om på elementet när jag går ut för att de ska vara varma och gossiga när jag kommer in.. supertant!!.
Dina ser så sköna ut och i den rätta kulören

HURRA n sk atill London.. meila mig sen så kan jag ge några små tips.. you gonna love it!!

Själva åker vi till Teneriffa på sportlovet.. för att värma upp oss

Fira på nu.. smarrigt det såg ut

kramar
Ann-Catrin

Odin said...

En skön helg till Er oxå!
Fina tofflor för tant och farbror:-))
Måste säga att jag aldrig sett dem i rosa förut, trodde inte att det fannssåna. Men huvudsaken är ju att man håller sig varm om fötterna, säger jag som andvänder natt sockor.

Ha det gott och njut av Runebergs tårtan! kramis

Lyckoslanten said...

Vilket kul inlägg med tofflorna. Va' sött! Jag höll på att rekommendera dig ett par Tilda-tofflor fodrade med ullfilt som jag har (utan strumpor), men de där är ju festliga! Bra att du gav en mer seriös bild av Runeberg. Dessutom ser dina tårtor godare ut. Mina innehöll konjak kunde jag läsa på paketet. Ha en skön helg! ♥

syssi said...

Va gulliga tofflor. Jag har aino-modellen med tofs:)Varmt å skönt ska de vara. Lätta att ta på när man springer till postlådan.

Kamomilla said...

Kofflor heter det hos oss! Efter en Tjorvenliknande tjej som inte kunde uttala det rätt...
Fina kofflor har ni, jag ler nog en aning när jag ser er framför mig... Gungstolen fattas bara, virkade pläden har du ju redan...
:)

Hanna said...

Wow, nu minns jag morfars tofflor!
Han hade såna där :) Inte rosa då förståss, haha!

Själv sitter jag här med mina fårskinnstofflor, som är så utsliten så det snart inte finns nån sula alls :P

Trevlig helg!
Kram Hanna

Gugi said...

Jag tycker inte det är tantigt utan väldigt COOLT med så fina tofflor...
Jag får ett stort "ha-begär" själv och det stämmer för mig med att det aldrig har varit så här kallt om fötterna nån vinter tidigare vad jag minns?

Sköt nu om "fossingarna" väl! Kram Gugi

Maja said...

Söta! Alegni, jag köpte mitt första par tofflor i vinter, så jag blev nog tant snabbare än du;) Men - till mitt försvar har jag hört att det ska vara bra att alltid ha skor på fötterna när man går. Även hemma.

Med mitt jobb på åldringshemmet får man så himla ont i fötterna efter en lång dag att det är skönt att ha mjuka tofflor att kliva i när man kommer hem... :)

Hem och Lycka said...

Hehe, då är jag också tant då, jag har använt tofflor varje dag denna vinter :-D Smarrig bakelse, blir inte alls sugen ;-)

kram Mia

StrandviksVillan said...

Hmmm... ingen kommentar angående tofflorna, hehe!

Jag i min tur har gärna på mig sticka-sockor, men det gillade ju inte du att ha.

Ser verkligen bra ut med dom båda paren bredvid varandra :)

Ha en trevlig helg kompis!
kramar, A-C

Livet på Sjögård said...

Ni e så mysiga :)
Jag kan absolut se er sitta där i soffan, lutar huvudena mot varandra och hålla fötterna uppe på varsin fotpall, virkade filten över bena. Kanske en av er vickar lite rytmiskt på ena foten...
:)

Ha en skön kväll!

Ulrika said...

Ja har å Aino toffluna å ti er så herli ;) Int e tu na tant int!!!

bonnie said...

Grattis till tofflorna! De är riktigt söta.
De såld Runebergstårtor (hemlaga) i skolan igår, men i 6 pack så tyckt det sku blivit för mycket. Gissa om harmar nu!

Ann Granlund, textiltryckare said...

faktiskt riktigt festliga, för att vara av sitt slag, tom söta.
Jag blev bjuden på två olka runebergstårtor igår men i båda var det mandel, vet inte vad som är "rätt" En riktigt skön helg till dej.

Linruz said...

Hihi vad gulligt att sitta båda med varsitt par matchande tofflor.
Ha en fin helg.
Kram Lina

RockMom said...

OJ vad härliga :) Visste inte att det fanns rosa. Nu sku ju jag till och med kunna tänka mig ett par...

Karin Rush said...

I am the same, I don't like wearing socks until it is very cold. :)
I like your new slippers. I've never seen that style so it does not look like grandma's slippers. (But you say "aunt's slippers"?)

alegni said...

Karin > figuratively speaking you becoma an aunt when you start doing certain things that only "old folks" do, and wearing grandma's slippers would be one of those, if you ask me ;)
but believe me, i don't feel auntlike at all, slippers or not :D

Christoffer said...

Schyssta tofflor, kanske nåt man borde köpa åt pojken :)

Karin Rush said...

No you do not strike me as an "old folk" one bit!! I don't think you ever will. Your mother is still a "young folk" too. :) I think it's in the genes. :)

Annika said...

Den store Runebergs dag, ja...
Den ska firas.
Har aldrig ätit Runebergsbakelser.

Tant har jag väl varit i hela mitt liv, isåfall. Vill ha det gosigt om fötterna.

Japp, de där tofflorna är äkta Finland för mig. Mormor hr sådana, och morfar medan han levde.
för gamlingar? JA...
men man kan säkert hotta upp dem för oss yngre, tihi!
Sköna kan jag tänka mig att de är iallafall...
Kram!!