Monday 29 March 2010

En award till och ett litet lchf-tips


Ett varmt tack till söta Helena som också gett mig samma utmärkelse som jag visade i inlägget nedanför! *varm i hjärtat* I stället för att räkna upp fler saker som gör mig glad, tänkte jag bredda mig lite och dela med mig av familjens glädjeämnen för tillfället.

Familjemedlemmarna - och i all synnehet sönerna - var glada förra veckan, för varje dag fick de hugga in på maten direkt den kom på bordet. Mors matbloggande ligger inte så högt i kurs av någon märklig anledning. ;-)
Sönerna är alldeles säkert glada idag, för de befinner sig i Helsingfors tillsammans med en stycken flickvän och två kompisar. Där kommer de ikväll att gå på en spelning med ett av sina favoritband - Gamma Ray.
Glada är sönerna också över att få träffa sin äldre bror, som de - eller rättare sagt vi alla - inte träffar så ofta på grund av det stora avståndet mellan oss.
Vi är alla glada över plusgraderna som innebär att snötäcket krymper, relativt långsamt dock.

Det är några av er som undrar vad fiberhusk är för något. Här är en bild på påsen:

Det är alltså pulveriserat psylliumfröskal som är naturligt fritt från gluten och innehåller heller inga kolhydrater. Det blir geléaktigt när det blandas med vätska och får svälla, vilket gör att det passar bra både i glutenfri bakning och som äggersättning. Det kan alltså bl.a. användas till glutenfritt bröd och till våfflor, som ni kunnat läsa i inlägget nedanför. Här i Finland hittar man fiberhusk i kryddhyllan.

Medan jag ändå är inne på det här med kolhydratsnålt kan jag berätta om ett bröd som jag tillreder i mikrovågsugnen varje morgon. Brödet ser inte särskilt upphetsande ut, men det ger i alla fall lite tuggmotstånd i jämförelse med de smörgåsar (d.v.s endast några skivor ost) utan bröd som jag annars brukar äta till frukost när jag kör med lchf. Till en portion, d.v.s. en liten "fralla" smälter du 0,5 - 1 msk smör i en frukostskål som tål upphettning i mikrovågsugn. Vispa därefter sönder ett ägg och använd hälften av mängden (spara resten till nästa dag) som du blandar följande ingredienser i: 1/3 msk krossat linfrö, 1/3 msk vetekli, 1/3 msk potatisfiber (Po-fiber), 1/4 tsk bakpuler och en nypa salt. Blanda allt med smöret och kör allt i 55 sekunder i mikrovågsugnen i frukostskålen. På bilden har jag gjort dubbel sats.

16 comments:

Kamomilla said...

Taclk för tipset, det var välkommet! Låter inte så svårt heller!

Tigris Predikantan said...

Verkar gå lika fort som mitt löskokta ägg i micron!
:)

StrandviksVillan said...

Ljuvliga blomsterbilder!
Men... njaaa, sååå hårt kommer jag nog aldrig att hålla inne med kolhydrater (om jag alls gör det överhuvudtaget, hehe!)
Fast det verkar ju vara lätt som en plätt att göra dom och färskt varje dag är ju perfekt.

Måndag... suck suck!
Ha en bra dag där norröver!

Mina dagar said...

Jättekul för bröderna att dom får träffa varandra!!!
Trist när det är några mil emellan.
Jag vet som har min son studerandes i Lund!
Nu är han hemma en vecka..Jippi!!

Men så kul och anorlunda brödrecept! Måste testas!!
Vet bara inte om vi har det där "husket" här över? Får kolla!

Sköt om dig!
Ha en mysig måndag!!
Kram Eva

Unknown said...

Har aldrig sett eller hört talas om det där husket.. hmmm. fast jag å andra sidan kanske inte är så välinformerad ;) Men gott med SÅ nygräddat bröd! Jag tycker det är smaskigt med olika frön i bröd, så det där borde jag allt ta o testa! Kul för bröderna att få träffas! Ha en bra start på den nya veckan! Kram Lenita

Jenny said...

Hej Vännen!
Fiberhusk har jag inte hört talas om förrän nu, alltid lär man sig nått nytt:)

Vilka vackra foton du tar Ingela, du är ju rena proffset;)

Låter som sönerna har det trevligt i Helsinki!

Önskar dig och Mr Alegni en trevlig påskvecka!

kraam Jenny

Lyckoslanten said...

Vackra bilder! Va' trevligt för sönerna som får den upplevelsen! Där fick man ännu en idé till bakning. Mikron och jag lever i avhållsamhet för det mesta nu, men man vet ju aldrig när det tänder till igen! Ha en skön kväll! ♥

Livet på Vestergård said...

Vilka vackra blomster du har på gång!
Fiber Husk ska jag absolut söka upp nästa gång jag är i matvaruaffären.
Ha en skön kväll!

Karin Lindström said...

Hej Ingela min vän!

Vad du är duktig som håller igen. Det är verkligen något jag borde göra också men det går inget vidare med påsken i antågande;)

Jag kan inte se dina bilder alls idag, men det är lika hos flera andra bloggar. Vet inte vad det är för fel!

Tack för tipset om marsipanen, det måste kollas upp;)

Ha en fortsatt bra vecka!
Många kramar
Karin

Gugis Pärlor said...

Fiberhusk låter intressant men är ändå litet skeptisk. Hur smakar det egentligen?

Ha en bra påskvecka!

Huset vid ån said...

Ljuvliga bilder! Och tack för dina bra tips du delar med dig! Önskar dig en trevlig påskvecka! Kram Therese

Signe 1 said...

Morr, det är nåt strul med blogger ikväll så man kan inte se alla bilder, men de är säkert kanonfina! Blir ialla fall glad att du tipsar om min diet jag håller på med nu:-)) Lite undantag, som sushi då;-)


KRAM till dig sötis!!

S.

syssi said...

Om familjen mår bra å får umgås så blir man nog glad å nöjd :)

Mamma Russin said...

hejsan..
hittade hit via söta angelicae s blogg.. :)

hiber hust är toppen.. jag använder det till att göra pannkakor på med, toppen goda blir de..:)

glad påsk..

Karin Rush said...

Here is part of the translation from this blog entry. "The sons are certainly happy today, for they are in Helsinki together with pieces of a girlfriend and two friends." Does the girlfriend know she's in pieces!! LOL I love reading the google translations. They usually give me a laugh or two! :)

♥ Fyra årstider said...

*ler* även här får man vänta både på det ena och andra när man har en mamma som bloggar.

Påskkram Lotta