Monday 15 March 2010

Söndagsmiddag

Jag antar att det här med matlagning är ett lika stort "bekymmer" hos alla andra som hos oss. Problemet är inte att laga mat, utan att hitta på vad man ska laga, så därför tänkte jag ge er lite matförslag de närmaste dagarna. Hur jag tillredde lördagens kebab vet ni redan, men idag tänkte jag berätta hur jag gör när jag lagar sushi.

Jag börjar med att koka sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen. Riset bör få svalna några timmar innan man börjar pyssla ihop sina sushibitar. Innan själva rullandet skär jag lax i lämpligt stora någorlunda rektangulära bitar till nigirisushi och stavar av gurka och lax till makirullarna. Jag har kommit till den slutsatsen att man inte behöver fler fyllningar än så, och ingen har hittills klagat på för få smaker på sushin.

För att riset inte ska kladda på händerna för mycket, doppar jag emellanåt händerna i kallt vatten blandat med lite risvinäger.

För att göra nigiri, de orangefärgade bitarna, formar jag riset till en oval boll som jag därefter lägger en bit fisk på. Svårare än så är det inte.

Till makirullarna behövs noriplattor. Jag placerar en noriplatta på bambumattan, tar en rätt stor klump ris och plattar ut det på ungefär halva plattan, placerar ut gurk- och laxstavar cirka två centimeter från nedre kanten, brer på lite wasabi över laxen och rullar därefter ihop plattan med hjälp av bambumattan. Jag penslar lite vatten (med pekfingret) på den övre kanten på noriplattan så att rullen fäster ordentligt och skär sedan ut lämpliga bitar med en vass kniv. Jag brukar dela en norirulle i sex bitar. När vi sedan äter sushin, doppar vi den i japansk soja som vi blandat wasabi i. Inlagd ingefära hör givetvis till, men hjälp - det glömde vi igår!


Söndagsmiddag innebär efterrätt, och den här gången blev det kaffe och chocolate chip cookies. Ingen japansk efterrätt direkt, men lite fusion stör väl aldrig ;-) Chocolate chipsen hittade jag i Haparanda. Här i Finland hittar man tyvärr (eller tack och lov) inte sådana i vanliga butiker.

16 comments:

Anna-Malin said...

herregud så proffsigt!!!

önskar önskar att jag kunde laga mat...
ja, jag kan väl men tycker att det är så trååååååkigt....det är tur att mannen är en hejare annars vet i tusan hur det hade gått..
baka däremot, det är jag en hejare på ;)
det är tur att vi är bra på olika saker. mina styrkor ligger nog mest i inredningsfacket...åtminstone att få nya ideér....(hi-hi)

ha det gott!

kram
anna-malin

Huset vid ån said...

Vad duktig du är....Du borde anmäla dig till TV-programmet Halv åtta hos mig! Har ni det i Finland kanske? Det ser såå proffsigt ut! Ha en bra start på den nya veckan! Kram Therese

StrandviksVillan said...

Wow! Jag har aldrig ätit sushi men älskar fisk (som du kanske vet), men blir man faktiskt mätt av det där? *Eeeeh*

Kom jättegärna med fler middagstips!
Ha det bra!

Livet på Vestergård said...

Vad roligt att du kommer med mattips! Jag måste faktiskt erkänna att jag aldrig har varken lagat eller ätit sushi.
Ha en skön kväll! Kram Kicki

Lyckoslanten said...

Jag älskar sushi! Antingen har jag ätit det på restaurang (tyvärr inte i nejden) eller så köper jag hem. Till min stora förvåning åt sonen som var hem i veckan sushi (ur frysen) till lunch när hans mamma var på jobb.
Så pedagogiskt som du visar hur man gör, tror jag absolut att jag skulle klara det! Tack!

Pink and white dreams said...

Hej nu får du lov att plantera ett träd och vänta 50 år tills det har kraftiga grenar nog. För gungan alltså, eller sen får du be maken att bygga en ställning till den.
Men jag väntar alltså än så länge på det egna huset.
Sushin får jag som fiskallergiker hoppa över , men kebaben ska jag testa.

Kramisar

Sabi

Kamomilla said...

Spännande med matinlägg, kanske gubben får läsa dem... Jag kommer ju knappt nära spisen mer, han har invaderat köket! ;) Men jag klagar inte!!

Louise said...

Huuu vad invecklat det där verkade! I bloggareAlegni tycks det bo en världsvan kock som inte drar sig för cross-kitchening!! Jag skulle däremot kanske klara att försöka få ihop några cookies som liknar de du visajag menar så där just och just...Men du får gärna komma med flera middagstips :O)Skön tisdag!

Signe 1 said...

Men ohh lord vännen vad duktig du är och vad gottttt det ser ut!! Jag är en sushilover av dess ike, skulle kunna leva på det tror jag, fniss...

KRAM Sofia♥

trollmor said...

Kul med mattips,det tas tacksamt emot. Gjorde faktiskt mat efter ett nytt matrecept förra veckan och alla ville ha det receptet sedan och dottern ville ha det en gång till innan hon åkte hem till sitt. Själv var jag så snuvig att jag kände inte hur det smakade.Ska lägga ut det någon dag på min blogg.Deklarationen gör våran revisor och vi har den 7 april inbokad för detta.Bokföringen sköter jag själv. Vilka fina bestick . Nu skulle jag vilja investera i nya mattallrikar. Har nu två olika plus finporslinet men har haft allt så länge att man blir så less på det. Inte går dom sönder heller så det blir naturlig avgång på dem.Den ena uppsättningen är köpt på Ikea för snart tjugo år sedan och dom från Höganäs törs jag inte tänka på hur gamla dom är.Ja ja jag får väl sova på saken (ha ha )
Kram på dig
ewa

Unknown said...

Va duktig du är på o laga sushi, ser ju hur proffsig ut som helst!! Ska jag vara ärlig, så har jag aldrig smakat sushi.. hmmm.. kanske ska ta o ändra på det. Jo då, här ä det samma bekymmer, VAD man ska laga för någon mat. Men nu har ju du lite förslag, det tackar jag för! Ha det gott. Kram Lenita

Kris said...

Va gott det ser ut!
Har försökt på japanskt i min ungdom ngn gång och har nu länge funderat på att ta fram den kokboken igen!
Trodde mitt "virus" bara fanns på min dator... försökt ta bort det nu!
E det där ännu? Eller...?

syssi said...

Oj va de ser proffsigt ut. Har aldrig smakat sushi.....men kanske någon gång:)

Helenas Hem -Om livet på landet said...

oj det lät avancerat! :)
Såg himla gott ut iaf!

KRAM

Sabina said...

Hej och tack för att du delar med dg av dina härliga recept. Kebaben har jag som du vet gjort tidigare, men aldrig sushi, trots att det står högst upp på min matlagningsönskelista. Det är säkert hur enkelt som helst men har man aldrig gjort det vet man inte riktigt var man ska börja. Jag skulle dessutom vilja ha en sushiproffs bredvid mig i köket, så kanske du kunde komma som mentor :)
Vad spännande det ska bli med ert nya kök. Det blir säkert toppen!

All The Things I Love said...

Vad gott det ser ut! Du är nog duktig i köket!