Saturday 20 March 2010

Turkiska makaroner

Idag bjuder jag på ett recept på en av familjens absoluta favoriträtter - turkiska makaroner:

Jag börjar med att blanda salt och vitpeppar och ca 3 rivna eller krossade vitlöksklyftor i 2-3 dl naturell yoghurt (jag brukar använda turkisk, för den är så härligt tjock i konsistensen). Sen låter jag yoghurtblandningen gosa till sig i kylen medan jag gör resten.
Jag kokar vanliga makaroner enligt anvisning samtidigt som jag steker 400 gram bland- eller nötfärs tillsammans med en hackad lök och kryddor (salt, peppar, köttkrydda).
När makaronerna är klara, häller jag vattnet av dem och blandar dem med makaronerna.
Precis innan makaronerna är klara smälter jag 50-100 gram smör (i mikron, för där går det snabbast, men det går förstås också att smälta i kastrull) och tillsätter rikligt med paprikapulver i det smälta smöret.


Nu är alla delar klara och då är det dags att bygga upp en portion. Underst kommer makaroni- och köttblandningen, ovanpå den ett par skedar yoghurt och överst 1-2 matskedar smält smör. Sedan är det bara att avnjuta rätten. Det här, mina vänner, är skitgott!

När jag kör kolhydratfritt byter jag ut makaronerna mot stekt vitkål som jag kryddar med lite salt och svartpeppar. Ibland struntar jag i att steka kålen och äter den rå, och det funkar alldeles utmärkt det med.

För att ni inte ska tro att jag lever ett lyxliv där jag blir bjuden på restaurangmat utan förbehåll, kan jag meddela att middagen blir en belöning efter utförd revision. Det är nämligen så att jag är en av två revisorer för ett bostadsbolag, och efter att vi fått revisionen klar, brukar vi bli bjudna på middag som tack för väluträttat värv :-)

Ha en skön helg allesamman! För min del innebär helgen en hel del jobbande, inte bara med revisionen, utan också med min brödföda. Det är sådant man får ta när man väljer att vara ledig på fredag!

12 comments:

Signe 1 said...

Jaha, mat igen!!:-)) Jag ska försöka koncentrera mig på bra mat nu, men känner redan hur jag börjar vackla, fniss...

FINA bilder på videkissar i förra inlägget, det är så vackert!

Kramar i massor min vän!

Sofia

syssi said...

Härligt när du delar med dej av recepten, de e liksom tryggare när någon har prövat å gillat:)

StrandviksVillan said...

Tur att vi precis har ätit tacos, annars skulle jag blivit jättesugen nu ;)
Brukar göra liknande själv, men med gräddfil istället för yoghurt.
Tänkte faktiskt genast "nämen Ingela äter väl inte makaroner?" men det fick jag ju svar på i inlägget. Bra att du tipsar om alternativ!
Fortsätt gärna med dina middagstips, det uppskattas!

Trevlig fortsättning på helgen!
Nu: soffmys!!

Kamomilla said...

Jag ska tipsa kocken i huset om den där lchf versionen.. tänks!

Snäckskalsdalen. said...

Ack, jag blev jättesugen nu....det får bli morgondagens middag. Det låter riktigt gott! Bra att man kan byta ut mot vitkål - jag älskar vitkål! Klart underskattad gröda!
Önskar dig en trevlig söndag!
Agneta

C said...

Mums! Det låter jätte gott!! Måste prövas... Det är så svårt att hitta på och variera middagsmaten, så det är bra med lite tips. Bilderna i förra inlägget (av "videkissorna") var jätte fina! Det var en smart idé till videkissor...
Jag ska komma ihåg att köpa fler paket än ett av Ballerina kakorna. Jag har hört ett rykte att de kanske finns att få tag på i en butik här hemma också, så imorgon ska jag ut och kolla om det stämmer...;)
Ha en skön söndag!

Kramar, C

Huset vid ån said...

Mums, vad hungrig jag blir när jag kikar in till dig, dina bilder inspirera mycket! Mums....Idag är vi lata så det blir hämtmat, Mot Kinaresturangen.....Önskar dig en skööön söndag! Kram Therese

Tigris Predikantan said...

Det låter gott ... och vi provar gärna nytt så det är väl bra att testa! *ler*
:)

Lyckoslanten said...

Oj så smarrigt! Nu tror jag att jag ska skapa en Ingela receptmapp på mitt skrivbord. Tack!

Annika said...

Det där låter grymt gott!
DET ska jag testa att göra!
mmm...
Stekt vitkål tycker jag är en höjdare!
Men även rå, gärna då som "pizzasallad".
Jag brukar göra spagettisquash i ugnen också. Perfekt alternativ till den äkta varan.
Mmmm....
Stor kram!!

Mia said...

Mums, det där lät smarrigt. Låter som en maträtt som går hem hos gubben min också, måste testa. :)

Tack för din gulliga hälsning hos mig, blir alltid lika glad när du hälsar på mig. Förr eller senare kommer jag ju att må bättre...

Kram Mia

Jenny said...

Hej igen Ingela!
Det där lät ju supergott! Det ska jag visa för "kocken" här i huset,det ska han få laga till mig;)

Kraam Jenny