Thursday, 13 September 2012

Åh underbara skördetid


I går gav jag mig ut i stickelbärssnåret utrustad med både tålamod och kampvilja. Det är ju inte direkt någon fröjd att utsätta sig för alla taggar som de där buskarna (eller, i det här fallet, den där busken) är begåvade med.

Det är ju ett lite lustigt sammanträffande att vi kallar bären för (te)stickelbär, och så snoppar jag bären innan jag kokar dem. (Och jo, jag fyllde nyss 50 och inte 15, som man kunde tro när jag finner sådana här saker lustiga)


Sylten var ganska god med blåmögelost, men jag kunde ha lagt i lite mera socker. Det ska jag komma ihåg nästa gång.De här väntar också på att bli uppätna. För att inte tala om alla pumpor vi producerat i sommar. Men vad i vida friden ska vi göra av pumporna? Tips mottages med stor tacksamhet.

15 comments:

VallyP said...

Is this your own produce, Ingela! Wonderful! and lovely photos as always. Have you ever had marrow jam? It's also very nice!

Taina said...

Hahahahahaha! De där (te)stickelbären! Jag kommer alltid att känna mig som 15!!

Kram

Annika said...

Jag med, lika barnslig som du...
HAHA.
Men krusbär (som ju jag säger, då'rå, fastän ni i svenskfinland säger (te)stickelbär) är ju så underbart, underbart GODA!!!
Jag älskar dem!
Men knepiga att plocka är de, och alltid finns det brännässlor i buskarna också.
Kram!

Hans said...

Krusbär och stickelbär är väl nog egentligen samma sak fast inte riktigt, krusbär är lite ludna i skalet och buskarna är inte riktigt så erbarmligt taggiga som våra stickelbär vilka är helt släta i skalet.

Ninette said...

Åh, krusbär är så gott! eller stickelsbär som min mormor alltid sa (det heter så på danska) Våra buskar ser eländiga ut, jag flyttade på dom i år så jag får vänta tills vi får nån vettig skörd.

Gällande pumporna så det här receptet är supergott! http://www.simplyrecipes.com/recipes/pumpkin_ricotta_gnocchi/ Lite krångligt att göra, men smakar som värsta lyxkrogmaten.
Vi förvarar våra vintersquash/pumpor i källaren o tar fram dom i vinter och gör soppa på dom, eller så puré som sen går att användas t ex i det där receptet.

Lyckoslanten said...

Hur har jag kunnat missa flera fina inlägg här... Vackra väskor och annat delikat! Pumporna har jag inte en susning om vad man ska göra med. Jag försöker varje dag klura ut nya maträtter av det som kommer i ekolådan varje vecka. Bra om man inte är ensam runt 50 som känner sig som 15 allt emellanåt! ♥

Evas Kvarnaro said...

Fantastiskt fina bilder, njuter.
Pumpa är gott till mycke, men jag lägger inte in själv. I mitt barndomshem så gjorde far det och han drev upp pumporna själv de blev
enormt stora. Men tyvärr har inte recept, men googla bara på pumpa
så får du många råd som du blir nöjd av. Tveka inte att sylta på pumpa det är jätte gott.
Ha de bra/ Eva

StrandviksVillan said...

Såååå fina bärbilder!! Både fotona i sig, komposition och färger - aj lajk!

Fniss, jomen visst är det lite lustigt allt :D

Ha så trevlig te-och-kaffe-bjudning ikväll!
kramkram!

Fru Tallund said...

En av mina favoriträtter är en enkel lasagne där man använder squash istället för lasagneplattor. Jag undviker att äta pasta då det går, eftersom jag inte mår så bra av mjöl. Men jag tycker inte det här är något nerköp utan mycket godare än vanlig lasagne.

A och O är dock att salta och därmed dra ut fukten ur squashen annars kan det bli ganska soppigt.

http://villatallunden.blogspot.fi/2010/05/lasagne-utan-pasta.html

Gugis Pärlor said...

Det har jag aldrig tänkt på ;O) Betyder väl att jag är medelålders och senil... fniss

Jättefina bilder!

Livet på Vestergård said...

Mmm, stickelbär som är så goda. Jag har varit väldigt lat med att skörda denna höst, men i morgon ska jag plocka äpplen.

lyckobo said...

Nams,krusbär e så goda,speciellt den rödare sorten! Inte kul när de sticks,själv plockade jag havtornsbär häromkvällen, auts :(

Ha en skön kväll!

..och fina pumpor förresten, snyggt som blickfång ifall du inte hittar på något annat...

NOORA`S DAY said...

Moikka! Laitan sposti osoitteeni tänne, noora.vesterberg@luukku.com Olen pahoillani tästä viivästymisestä! :)

Lilja's Corner said...

Härliga höstbilder! Ja nog är det härligt då man får skörda det man sått. Eller planterat nån gång i tiden då det gäller bären.

Hahaa, jag tycker ofta att tantorna är mycket grövre i mun än tonåringarna! :D

Drömgården said...

De e så gott med krusbärssylt!! Jag fick oxå för lite socker i min...