Friday, 16 November 2012

Brownie fudge cheesecake

Här kommer det utlovade receptet på kakan jag lagade till vår rara far i helgen. Receptet hittade jag hos Victoria med bloggen Matplatsen. Klicka HÄR om du vill se fler bilder på den smarriga kakan. Jag har grupperat om de olika momenten för att receptet ska bli lite mer överskådligt. Var så goda:

Använd en ganska liten form med löstagbar botten och kläm fast ett bakpapper i botten.


Cheesecakesmet:

300 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
¾ dl strösocker

Rör samman cream cheese, vaniljsocker och socker. Ställ åt sidan.

Browniesmet:

2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade cashew- eller pecannötter

Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Häll smör och kakao i en kastrull och värm på svag värme tills smöret är helt smält och blandat med kakaon. Rör ner smöret i äggblandningen. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret och de hackade nötterna.
Häll hälften av smeten i formen och släta till ytan. Bred försiktigt på ostsmeten ända ut i kanterna. Täck med resterande browniesmet.
Grädda i nedre delen av ugnen, 180 C, i ca 30 min. Låt kallna i formen.


Fudgeglasyr:

40 g smör
1 msk mjölk
1½ dl florsocker
2 msk kakaopulver

Cashew- eller pecannötter till garnering

Smält smöret med mjölken. Rör ner florsocker och kakao. Låt sjuda upp någon minut. Bred ut glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över kakan. Dekorera med nötter. Låt kakan stå kallt tills glasyren stelnat.

Allra godast kylskåpskall! Låt gärna stå över natten, eller åtminstone några timmar i kylen. Servera med en klick vispad grädde. 

Den här kakan kommer jag att baka ofta - tills vi tröttnar på den. Jag serverade den med crème fraiche som jag vispat med lite socker och vaniljsocker. Det blev gott det med!


4 comments:

Sabelhagens Olivlund said...

Åh, vilken kaka!! Me like:)). Springer runt i köket, och kollar om jag har ingredienserna hemma, men inte alla tyvärr, så det får bli en annan dag:)).
Trevlig helg.
Kram Maria

Anna-Lena said...

Åh jisses vad du frestas nu igen! Synd att jag redan hann baka en annan kaka idag, annars hade jag testat den här. Nå, det kommer väl fler helger :-)

Välkommen Hem! said...

Oj, den där såg riktigt smarrig ut! Hmmm? Kanske ska testa den till kvällen! Japp, så får det bli!
Ps. Jättefin blogg, första gången jag är här hos dig och kommer gärna åter igen!
Kram och ha en underbar lördag! Judita

Liljas Corner said...

Omnom. Tror det blir avokadopasta och cheesecake till söndagsmiddag. Bara det finns mogna avokador i affären.