Sunday, 10 May 2009

Morsdagen eller mors dag

Även om en del av oss här i Finland har samma modersmål som de flesta i Sverige, skiljer sig våra språk åt i vissa avseenden. Hos oss skriver vi - påverkade av finskan - morsdagen som ett sammansatt ord medan de i Sverige skriver och kallar den för mors dag. I de flestas ögon kan det tänkas trivialt att påpeka sådant, men för en som dagligen jobbar med språk är det en viktig nyansskillnad :-)

Dagen bjuder inte på några större överraskningar, för morsdagspresenterna har jag själv beställt från ett par webbshoppar. Jag brukar få prinsesstårta och skumpa på säng en gång om året, men i år meddelade jag i förväg att jag önskar få inta min morgonfrukost vid matbordet i vanlig ordning.
Och så till presenterna:

Flaskställningen och zinklyktan kommer från Huset på landet och de små kryddburkarna och termometern från Cosy living.Morsdagstårtan har jag själv bakat, men det har varit så stökigt här de senaste dagarna, så jag glömde köpa hem något att garnera den med. Jag får cykla iväg och se om jag hittar någon affär som har öppet idag och köpa lite frukt att slänga på tårtan. Vi ska bjuda min mamma på morsdagsmiddag och föra en bit tårta till svärmor som ligger på bäddavdelningen här i byn. Där fick jag in en finlandism igen - det som vi i Finland kallar bäddavdelning, eller bädden, är det samma som vårdavdelning i Sverige!

En riktigt trevlig mors dag till er alla, oberoende av om ni är mammor eller inte!

17 comments:

StrandviksVillan said...

Tack detsamma Ingela!

Kamomilla said...

Glad morsdag vännen! Vilka fina gåvor! :)

Signe 1 said...

Hej! Kul att hitta till din fina blogg! Ska kika vidare hos dig nu! Fina bilder!:-) Kram Sofia

A home far away said...

Wow vilka fina presenter du fått och vet du vad, mors dag firas här i Singapore också, idag, konstigt va

Kram Gunilla i Singapore

Funccis said...

Trevlig avslutning på mors dag! Jo, Madicken's finns i Smedsby. Hon själv har ju också en trevlig heminredningsblogg. Ha det så bra!

Lotta said...

Hej!!! Jag hoppas innerligt att du haft en bra morsdag!!! Jag har haft en superbra dag=)
Vilka fina grejer du köpt!!! frisk nu då??
Kraam

Huset på landet said...

Japp, det är bäst att köpa presenterna själv så får man vad man vill ;). Så trevligt att du handlat hos oss ;).
Hoppas att du har haft en riktigt trevlig dag!

syssi said...

Härliga gåvor. Hade en fin dag med min mor å hoppas att du har njutit av Mors Dag.

Stjärnor & Champagne said...

Vilka fin saker du har fått, smart att beställa dom själv hihi. Stort grattis på morsdagen. Har lagt ut lite hintar här om vad jag vill ha till mors dag.

Kram Anne

Skimrande kristaller said...

Wow vilka fina pressenter!! Hoppas du har haft en riktigt bra mors dag! Ha det gott. Kram Lenita

Minna said...

Hyvää Äitienpäivän iltaa sinnekin!!!
Sain kuin sainkin aamupalan vuoteeseen...Peppi8v ja Pauliina 4v olivat ahkeria ja tohkeissaan tietysti tärkeästä päivästä.
Servetit oli laitettuna kauniisti. Isompi organisoi penempää...laula sä sillä aikaa kun mä haen ne kortit. Kyllä huvitti.

Jenny said...

Hej Ingela!
Hoppas du hade en trevlig morsdagen!
Snygga presenter du fick;)

Kul att du skriver om de här finlandssvenska orden. Min finske jobbarkompis Matti har en svärdotter som är från Houtskär och hon har oxå en del liknande uttryck som bykstuga, vappen mm:)

Ha en bra dag,
Kram Jenny

Söta prickar said...

Men vad ledsen jag blev att din mamma har hamnat till sjukhus. Hoppas hon kryar på sig!!!
Många kramar från mig!!

Sabina said...

Ojdå... känner på mig att mina inlägg innehåller ett och annat sammansatt ord eller finlandismer som blivit fel,eller möjligvis något annat gårr kolkko... glömmer bort att det inte är bara kokkolabor som läser, hihi!
Fina presenter du "fått"! Jag lade också in en beställning på utekrukor som jag ville ha, och surprise... jag fick dom! :)
Ha en fortsatt bra vecka!
Kram S.

Sanna said...

Vilka fina saker du fått! :) Gillar speciellt flaskställningen.
Ha en bra vecka!
/Sanna

Stjärnor & Champagne said...

Hihi kan tro att jag uppdaterar 2 bloggar samtidigt hihi. Näe då mannen ville att jag skulle ha 2 skärmar och nu kan jag inte vara utan. Är lite bortskämd med tekniska prylar, maken har butik.
Kramis Anne

Taina said...

Happy Mother´s Day på dig! Tänk att i Sverige firar de inte morsdag samtidigt som de flesta andra länderna. De ska vara märkvärdiga med både ord och dag! Hahahaha!
Bäddavdelning låter mycket trevligare än vårdavdelning. Mysigt på något sätt.
Kramen!