Wednesday 3 February 2010

Blåvitt

Hihi, knappar är visst en riktig hitprodukt hos de flesta av er. Det hade jag väl aldrig kunnat tänka mig! Nu till något helt annat.

Blåvitt porslin är något som alla generationer tydligen gillar. Igår under min lunchpaus fotade jag tallrikar jag ärvt efter mormor, tagit hem från svärmors hus och fått av mamma. Samtliga i blått och vitt. När jag precis började skriva detta inlägg insåg jag att min allra första servis också går i blåvitt.

De överlevande tallrikarna är inte så många i antal (förutom de jag fick av mamma), men det kan ju vara kul att blanda lite, eller också använder vi dem bara för våra romantiska middagar för två. Om några år när småttingarna är utflugna ur boet blir det säkert många sådana. :-)



Nötterna jag köpte till jul har legat orörda tills för några dagar sedan då jag hittade svärmors gamla nötknäppare. Det har varit stört omöjligt att hitta en ny sådan i den här staden, och de vi haft tidigare har vi lyckats ha sönder.


Det gamla smörkruset följde också hem från skärgården i lördags efter en massa velande hit och dit. Nu är jag glad att jag tog vara på det.

Till slut ett bevis på att jag också har en blåvit servis:

För tillfället har jag kilometervis med jobb, så jag får hålla tillbaka med bloggandet en tid. Jag återkommer mer än gärna när jag får mera tid. Under tiden vill jag tacka för att ni troget tittar in och kommenterar hos mig! Puss och kram!

22 comments:

Skogsdoft & havsbris said...

Fint porslin du har, perfekt för romantiska middagar! ;) Visst är det roligt att kunna lyxa till det lite iblöand och plocka fram finservisen. Och smörbyttan gjorde du alldeles rätt i att ta vara på - såna kostar ju en halv förmögenhet ute på loppisar och marknader! Mamma har också en sådan, men den får nog stanna kvar i hennes vård ett tag till, den liksom hör hemma där. En släkting till oss hade en sådan stående ute på trädgårdsbordet en sommar och jag upplyste försiktigt om att såna där kan vara väldigt eftertraktade så hon fick se upp så ingen gick och norpade den för henne...
Ha det så bra! :)

Taina said...

Jag tycker det är snyggt att blanda lite. Det blir liksom "busigt" då. En annan får vänta länge till de där romantiska middagarna. Så går det när gamla kärringar envisas med att lägga ägg...

Ja en annan får nog också ta det lugnt med bloggandet. Mycket jobb samt gäst på intågande!

Kram!

Ullis said...

Blåvitt är alltid helt rätt och så fint.
Jobba nu inte ihjäl dej & ha det bra!
Kram, Ullis

Unknown said...

Jättefina tallrikar!! När du nämner blåvitt, så kom jag också på att jag har servis i den färgen, vilket jag aldrig liksom har tänkt på :) Ha det gott. Kram Lenita

Louise said...

Blåvitt är snyggt! tycker jag också. Arbeta på men kom ihåg att ta pauser då och då... Ha det bra!

Lyckoslanten said...

I mitt barndomshem hade vi också en blåvit servis, men själv äger jag ingen sådan. Va' fint att mixa fast det är olika mönster, men samma färger! När vi besökte folk i Minnesota var vanligt att man bjöd kaffe och mat på "mixat" porslin. charmigt på ett sätt! Skön arbetsro! ♥ Ann-Lis

Heidi said...

Kauniita sinivalkoisia astioita. Raikas väriyhdistelmä ja eikä haittaa vaikka kaikki lautaset olisivat erilaisia :)
Koitahan välillä rentoutua kaiken työntouhun keskellä!

Livingroom said...

Hejsan vännen! Vad fina tallrikar. Visst är blå/vitt fint. Jag kan bara inte få nog av det. Har en likadan smörbytta men har faktiskt aldrig haft en murgröna i den. Men du - tack för iden. Måste väl åka till Ikea för att handla mera murgrönor. De är faktiskt min favoritgrönväxt. Hade murgrönor i min brudbukett...

Kram,
Lotta

Kamomilla said...

Klart vi kikar in, kan ju inte låta bli...

Vilka fina tallrikar, tycker absolut att du ska blanda med dem i dukningar. på utebordet i sommar.... Åhh..

och smörkruset är en pärla!!!

Signe 1 said...

Slit inte ihjäl dig nu bara vännen så vi snart får läsa dina härliga inlägg igen!:-)

Puss o kram till dig med!

Sofia

Nilla Q said...

Blått och vitt är så fint! Visst går det väl bra att blanda!

Lycka till med allt jobb, jobba inte FÖR mycket bara!

Kram Pernilla

Karin Lindström said...

Hej Ingela!

Så fina tallrikar, passar väldigt bra till ännu fler romantiska middagar tycker jag *ler*.
Kul att se dina andra fynd och sleven är ju bara för härlig. Kanske i största laget med ändå;) Som du kanske förstår gillar ju jag knappar! Min lilla kille är fortfarande lite sjuk så idag har vi faktiskt sorterat knappar i ett gammalt kast (en sån låda som stått på ett tryckeri). Jag lägger dem i storlek, färg och modell och han är faktiskt med på det en stund. Nu är han ju inte tre än men det verkar som han också tycker det är roligt. Det finns ju så många olika knappar, men hittar alltid något nytt. Billigt tidsfördriv om man nu behöver det:)

Ha det så bra och lycka till med allt jobb!

Snöiga kramar
Karin

StrandviksVillan said...

Är jag den enda i världen som inte är så brydd i blåvitt porslin??
Men titta, den där nedersta tallriken på första bilden, såna har ju jag fast med brunt mönster! Har visat tidigare en gång.

Nån smörbytta har jag inte, men däremot en sillbytta.

"Småttingarna".... HIHI!!
Hoppas det flyter på bra med jobbet så du får ta tidig helg sen :)
God natt-kram!!

Galleri MochB said...

Mycket vackert! Blåvitt är bäst :O)

Livet på Vestergård said...

Blå-vitt är verkligen fräscht och vackert! Du kan nog blanda tallrikarna, det ser bara trevligt ut.Lycka till med arbetet! Kram Kicki

Odin said...

Blåvitt porslin har oxå alltid varit min svaghet. De första tallrikarna jag köpte då jag skulle flytta hemmifrån var oxå blåvita och sen har jag liksom bara fylt på med blåvitt porslin.
När vi gifte oss fick vi däremot gröna Anna servisen i ett halvt dussin med tillhörande kippor och kåppor. Visst är den oxå vacker, men jag gillar nog bättre det blåvita. Ärvde sedan efter min mors bortgång en vacker blåvit servis i massor av delar och den är nog min ögonsten. Den är så vacker! Dina blåvita tallrikar så känner jag oxå igen några av, för av dem hade min morfar en hel servis. Jag ärvde tre sådanna efter mamma, men dem delade jag ut vidare till mina tre barn. En till varje som minne av både mamma och gammel morfar.
Ha det gott min vän och jobba lungt! Kramisar

Träningsvärk Med Jeanette said...

Vackra serviser!
Det är ju jättefint att duka med lite udda tallrikar, så använd alla vid nästa middag!! :)

Det blir ju såå charmigt o personligt!

Ha det gott!!

Kram Jeanette

Jenny said...

Hej Vännen!
Vilket fint o charmigt gammalt porslin du har, passar perfekt när du o Mr Alegni har middagsmys på tu man hand:)

Jobba inte för mycket nu Ingela!

Kraam Jenny

syssi said...

Vackert å nostalgiskt:) Jag e lite svag för blått:) Tur att du tog smörkruset med dej:) Jobba lugnt!

Nilla Q said...

Åh, vad kuuul!!! Jag blir ju genast sugen att åka igen!
Jag är ju inget Londonproffs direkt, men fråga gärna om det är nåt du undrar, så svarar jag om jag kan!
Det kommer även lite mer bilder och info på bloggen.

Var ska ni bo och hur länge ska ni vara där?

Kram Pernilla

Skogsdoft & havsbris said...

Jag håller tummarna för att er resa norrut blir av den här gången! När bär det av? Ni har då verkligen haft otur med resorna, så nu KAN det ju inte annat än lyckas! Det blir en snabbvisit till varuhuset med stort I för oss nu i helgen, när vi nu är i närheten... Och så behöver vi sälepohjat till sängen också - vad heter det på svenska? Orkade inte fundera ut det nu så där hastigt och lustigt... Ska bli kul i alla fall, men kanske inte så kul för plånboken... ;D

Nicole said...

Underbart vackra tallrikar! Det blir charmigt att blanda, men visst kan det vara kul att ha proslin bara för speciella tillfällen också ;).
Kul att du har mycket jobb nu!
Trevlig helg!
Nicole