Thursday 23 September 2010

Zucchini


En av sönerna sa  härom kvällen att det minsann märks på maten här i huset att det är höst nu, för det dyker upp zucchini i alla de former och introllat i alla maträtter just nu. En nyhet för i år är inlagd zucchini. Jag har tidigare använt gurka i denna inläggning, men i år slog det mig att man säkert kan använda zucchini lika bra, och efter förra veckans test kan jag konstatera att jo, det kan man. En tvålitersburk av sagda inläggning gick åt sig på nolltid. Hmm, nu fattar jag varför godiset får stå kvar i den andra burken - de äter detta i stället! Igår lagade jag en ny sats i en ännu större burk. Receptet kommer här, i fall någon är intresserad:

Skiva 2 kg gurka eller zucchini och 1 kg lök.
Varva gurka/zucchini, lök och 2-3 msk senapsfrön i en stor burk.

Koka upp en lag på 5 dl ättika, 3 dl vatten, 3/4 dl salt och 3-4 dl socker. Låt svalna någon minut och häll över grönsakerna i glasburken.

Inläggningen är klar att avnjutas efter två dagar.

***
I förrgår bjöd jag min familj på pasta med zucchini för andra gången på kort tid. Det här är en rätt som direkt klev upp på favoritlistan hos oss, så den  rekommenderar jag varmt. Receptet har jag knyckt från Spanienkusten.com.

500 g zucchini
tagliatelle
1,5 dl grädde
olja
1 tsk oregano
2-3 vitlöksklyftor
parmesanost
svartpeppar och salt

Hacka vitlök och fräs den i het olja i ca 3 minuter. Tillsätt därefter zucchinin skuren i tunna skivor. (Jag brukar använda potatisskalare och skära tunna strimlor med den. Vår hemodlade zucchini är så stor, så jag skär först bort kärnorna i mitten innan jag strimlar den.)
Stek tills zucchinin blir mjuk, tillsätt därefter salt, peppar, oregano och grädde och låt puttra i några minuter.
Koka pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på förpackningen, sila bort vattnet och blanda den med zucchinigrytan.
Servera med mycket riven parmesanost.


21 comments:

Unknown said...

Mmm..låter riktigt gott det där! Båda recepten. Ska jag faktiskt ta o pröva! Lite kul med annat än vad man har gjort i alla år ☺ Ha en bra dag! Kram Lenita

Evas Bloppis said...

Åhh det där låter // ser gott ut.ska sno receptet genast .Roligt med nya smaker .Zucchini är ju så gott ,älskar att äta dem stekta .

ha en bra dag Ewa

En vacker vardag said...

Mums, vad det låter gott! Fina bilder också. Önskar att det fanns litet mer tid (energi?) för matlagning hos oss, men den dagen kommer väl ännu får man hoppas.

Ha en fin torsdag!

Livet på Vestergård said...

Här kom flera intressanta recept!
Pasta med zucchini ska jag nog testa någon dag :)
Det är alltid roligt att förnya sig lite även när det gäller mat och recept.
Ha en bra dag!

Lantliga drömmar said...

Den inlagda lätt god, det ska jag prova. Ha en skön dag ! Nilla

Gugis Pärlor said...

Tack för nya fina recept! Det låter så lockande gott! Du gav tidigare ett recept på zucchini, Parmigiana alle melanzane som jag har gjort flera gånger. Jag bara älskar det!

Kram Gugi

Taina said...

Men GUUUUUUD så pysslig du är. Blir svettig av att bara läsa från inlägg till nya recept. Jag måste skärpa mig och ta tag i mina husmoderliga gener som ligger och gömmer sig någonstans. Tack för tipset iaf!

Kramar!!!

syssi said...

Gurka å lök har jag testat, å nu skall det bli att variera receptet:)

syssi said...

Gurka å lök har jag testat, å nu skall det bli att variera receptet:)

Livet på Sjögård said...

Mmmm, de e så jag blir hungrig pånytt :)
Den ska vi prova på garanterat för den innehåller alla favvoingredienser :)

Galtholmen said...

Åh vad roligt med recept på vad jag kan göra med zucchinin:D Här har vi oxå fått enorma mängder o det har varit zucchini på längden o tvären, men INTE inlagd. Tack snälla för detta recept. Testar redan i morgon efter jobbet.
Kram
Ulrika

Lyckoslanten said...

Vi köper hem grönsakslådor från en närodlare och zucchini finns med. Ska testa ditt recept! Inläggning vågar jag mig inte på!
Ha en skön fredg! ♥

Odin said...

Mumsfilibabba vad det här låter gott!
Det här skall jag nog pröva på här och se om det går hem hos gossarna:-) Zucchini har de ju redan fått smaka på i massor av andra rätter så jag tror det här kan gå hem. Tack för att du delar med dig vännen!

Ha det gott i höstrusket! kram

Sabina said...

Vad du är duktig och energisk som både odlar, tillreder och delar med dig recept av dina underverk!!!
Låter himla bra detdär med att godiset får stå när det finns zuccini istället. Verkligen något jag borde testa på!
Kram Sabina

Hanna said...

Mmmm, ser ut som 'min' squash-inläggning. Receptet är nästan densamma med... gjorde senast i förrgår :)
Sen har jag ett annat mumsigt recept som jag hittade på nätet ifjol... men kan inte hitta det nu, har sökt med ljus o lykta genom internet. Får väl helt enkelt lägga ut det själv :P

Ha d bäst!
Kram Hanna

Nilla Q said...

Hej Vännen!

Ville bara kika in och önska trevlig helg!

Kram pernilla

Galleri MochB said...

Gillar inte inlgad gurka, så jag skulle knappast gilla inlagd zuccini heller ;O) men annars är zuccini gott. Trevlig helg i regnet!

Huset vid ån said...

Åh, Vilka läckra bilder du bjuder på, Tack för dina recept som du tipsar oss läsare om!

Önskar dig en Trevlig o Skön Helg!
Kram T

Ann-Catrin said...

Hej där Ingela!

Du det där har jag aldrig smakat... tycker egentligen att just Zucchini inte tillhör den smakrikaste grönsaken.. men kan tänka mig så där inlagd att den är god..
och i pasta.. ska jag nog prova tror jag.. för här laddas det upp med kolhydrater till max då Anders går på Kenya-metoden den här veckan.. mycket pasta är det..
Jag tänkte göra pasta med räkor och vitlök idag.. jag skalar och lägger in dom i vitlök, chili salt peppar och olivolja.. får stå och dra gärna ett par timmar... sen blandas det med nykokt pasta...och skivad avokado och machesallad.. gärna riven parmasan oxå.

Trevlig helg och stor kram'
Ann-Catrin

Liljas Corner said...

Mmm, den där zuccinipastan låter smarrig!

Antingen är det du som spottar ur dig inlägg på löpande band eller så har jag varit inaktiv i bloglandia längre än jag hade trott. 10 inlägg har jag nu läst ikapp mig på ;) Jag köpte nyligen en likadan äppelkorg som du har, den står på trappan - full med äpplen förståss :)

Ha en skön helg!

StrandviksVillan said...

Ja se JAG vet minsann hur goda dom inlagda är!! ;)
Måste ta och fråga svärmor om hon har några kvar i växthuset bland gurkorna! Jag gillade att bitarna var "krispigare" än gurka brukar vara.

Tack, idag har jag mått betydligt bättre, men det var stressigt på jobbet idag så ikväll tar jag det lugnt ännu. Men typiskt... igår kväll snurrade så många inredningsidéer i huvudet så jag nästan inte kunde somna!?! :P

Stor kram!!