Tuesday, 11 January 2011

Hemma hos Nils


Häromdagen åkte vi ut till makens hemby ute i skärgården för att hälsa på hans morbror som bor kvar i hemgården, d.v.s. i det hus där makens mamma och hennes tio syskon växte upp. I storstugan hemma hos Nils finns de möbler som är så typiska för denna skärgårdsby - dörrsängen (som heter så eftersom den står strax innanför dörren), vinkelskåpet, innersängen (som i sin tur kallas så för att den står i ett hörn längst in i rummet) med tillhörande tallrikshylla och ytterligare ett storskåp. Likadana möbler, fast med annan färgsättning, fanns i makens hemgård, men dem blev vi tvungna att sälja för ett år sedan eftersom de inte passar in i stilen hos oss. Om vi mot förmodan hade velat ha dem, skulle vi ha blivit tvungna att höja på rumshöjden hos oss, annars hade möblerna stuckit upp genom taket till kallvinden. I rätt sammanhang är möblerna väldigt charmiga, även om de brokiga färgerna som sådana inte tilltalar mig. Just nu. Smaken, i alla fall min, har ju en förmåga att ändras med åren.


Här dukas det upp med ett riktigt kakbord när man hälsar på. Nio olika sorter bjöds det på denna dag, men nej, jag smakade inte på alla. Vad tror ni om mig? ;-)

28 comments:

Åppå Källbackan said...

Så fint det är hemma hos Nils. :) Det enda som slog mig var hur tallrikshyllan i fotändan av sängen reagerar om det sover någon som sparkar i fotgaveln i den sängen?! ;)

Sandra

Anonymous said...

Vackert där det passar in. Liten nostalgikick igen:) Nils trivs säkert där, hemtrevligt ser det ut.

Syssi said...

undrar vart mitt namn tog vägen just ;)

All The Things I Love said...

Oj så fint Nils har det! Alla hus i den trakten verkar se likadana ut, eftersom min morbrors fru är därifrån och hennes barndomshem ser exakt likadant ut!

Snäckskalsdalen. said...

Oh oh oh....jag älskar den stilen. Också. Jag tycker det är absolut helt underbart vackert och huset på utsidan också......ljuvligt. Vilken kulturskatt och vilket arbete det ligger bakom möblerna.....så vill jag ha det i mitt drömtimmerhus!
Agneta kram

Anelias hantverk said...

Underbart! Vilken nostalgi, som jag minns som barn. Fantastiskt att någon bor så mysigt ännu idag!
Ha en bra dag!

Nyanser av vitt said...

Hm....jag tror nog att du smakade :O)
Vilken fin "dörrsäng"
kram Agneta

Annika said...

MEn så fint det var hos Nils!! WOW!
Sover ngn i den sängen? Jag gissar att det inte är så.
Underbar inredning där den passar BRA!!
SÅ fint!
Kram!!!

Signe 1 said...

åhh vad mysigt det ser ut!!:-) jag hade garanterat tagit av alla sorters kakor om jag hade varit där, jag ääälskar sånt, mums!!

ha det gott vännen!

kram s.

RockMom said...

Underbart gammaldags!!

HannasVirrVarr said...

Oj så charmigt det ser ut, fint bevarat (fast inte jag heller skulle vilja ha det så där hemma hos mig). Men vackert är det.

Lilith said...

Riktigt fint, påminner mycket om min mommos hus! Älskar det där härligt gammaldags, när det är i sitt rätta sammanhang som just här på dina bilder.
Hajade till när jag kom till bilden från kaffebordet - vi har nämligen en exakt likadan ljusstake som vi köpte på loppis på Kökar!!! :O

Odin said...

Jag blev ju helt betagen! Han bor ju som på ett museum. Tänk att få ha det så vackert och mysigt omkring sig varje dag. Men det är nog som du säger, för att få dessa möbler att passa in så måst man bo i en gammaldags går oxå. Då blir det helt underbart.

Kramar till dej!

Nette Cecilia said...

Dom är vackra de där skåpen i den byn ,men det kräver sitt hus,kakorna ,hmm..... kram Nette

Louise said...

Du har rätt - skåpen är vackra men kräver sitt hus! Smakade du verkligen inte på allt??? ;)

En vacker vardag said...

Man blir ju alldeles mållös! Tänk att allt finns bevarat på detta sätt. Så fint att det är en helhet också. Möblerna skulle kanske inte alls ta sig lika bra separat eller i ett nytt hus.

Hoppas att veckan har börjat bra! Kram

Kamomilla said...

Vad häftigt! Såna möbler ska nog absolut stå i sin rätta miljö! :)

Lyckoslanten said...

Så fint att du delar med dig av det där! Jag var i den byn på bröllop för drygt trettio år sedan, men hos den brudgummens morfar tror jag inte det fanns dylika möbler. Tyvärr kan man inte ta med sig alla möbler.
Det där var bjudning med ordning! ;o)

Gugis Pärlor said...

Charmigt och nostalgiskt på samma gång! Storartade möbler att vara rädd om... sånt tillverkas inte mera. Den öppna spisen smälter jag för. Så himla fin!

Kram Gugi

Jenny said...

Hej Vännen!
Vilket vackert hem Nils har, de äldre möblerna är ju jättefina i rätt miljö:)

Wow, 9 sorters kakor, inte illa:)

Kul att du är med o tävlar hos mig!

Ha en mysig kväll!

Kraam Jenny

Bella said...

Ååh, så fint Nils bor! jag går ju igång på gamla antika möbler som det finns en historia bakom och även om det inte alls är min stil, de färgglada trämöblerna så gillar jag dem skarpt på rätt ställe, kul när dessa miljöer bevaras :)

Hoppas du haft en bra dag

Kramar Bella

lyckobo said...

Där var det lantligt,hemma hos Nils! Kantänkas att dedär möblerna är ganska dyrbara idag...mysigt!
Nä,om du smakade på åtta så smakade du inte på alla ;)
Mitt motto: bättre att skämmas idag än att harmas imoron :D

Galleri MochB said...

Inte min färgskala heller, men oj så vackert ändå!

Lilja's Corner said...

Ska vi tro på det? ;)
Det är nog verkligen speciella möbler dom har där ute. Men jag har aldrig riktigt förstått hur sängarna kan vara så korta? Var det för att man sov hopkurade för att hålla värmen bättre?

Anonymous said...

Oj så vackert!! Fast jag vet int om man i längden sku vilja bo bland de där möblerna, men vackra är dom! Spisen sku jag dock kunna leva med och tur e väl det för jag har en nästan exakt likadan i mitt kök :)

Filippa

Heidi - Suklaamarenki said...

Voi että kun on kaunista ♥ Maistoitko vain kahdeksaa ;)

Heidi - Suklaamarenki said...

Voi että kun on kaunista ♥ Maistoitko vain kahdeksaa ;)

Sanna said...

Oj så härligt! Det är som en svunnen tid perfekt bevarad. Jag börjar tänka på fammo och faffa. Va fint va fint och härligt att du förevigar. Gärna mer Björkö för min del - OCH er underbara skäre :)

Stor kram!