Jag gillar att baka och laga mat till jul. Nu har jag dock ett bekymmer. Det är nämligen så att jag i år bestämt mig för att förutom jultårtorna helt förnya kakbeståndet här hemma, och helt strunta i alla bakverk som jag vanligen brukar bjuda på runt jul. Därför undrar jag om du kunde berätta vad du brukar baka till jul (förutom pepparkakor)?
I går bakade jag croissanter (dem brukar vi ha som frukostmat under julhelgen) och polkagrismaränger. De senare blev kanske inte riktigt så randiga och fina som jag hade önskat mig, men jag tror smaken är rätt okej ändå. Ingen fick dock provsmaka dem eftersom de blev så få. Jag är den striktaste av alla kökstyranner!
15 comments:
Mysigt med allt bakande i jul!
Tycker också om det.
Mitt enklaste, och godaste godis är busenkelt.
Smält mjälkchoklad, i med rice crispies i chokladen.
Rör runt, och häll sen i mini-marshmallows. Häll upp blandingen i muffinsformar och NJUT!
Jag ska göra en stor sats sådana idag. De går som smör i sol :-)
Kramar!!!
Här brukar det vara pepparkakor och dadelkaka. Inte så mycket pysslas till julen för mamma och jag firar på tumis hos mig. Barnen har svärföräldrajul i år, varannat år för rättvisans skull:)
Det brukar vara de vanliga: pepparkakor, jultårtor, olika slags kakor (choklad-, dadel- och russin-) samt en stor vetekrans. Jag började i dag eftersom bakverken har en tendens att försvinna om jag börjar baka för tidigt...
Kram
Sari från Puumuli
Jamen då ska du kika in hos mig idag, så får du ett härligt recept!
Voi jösses miten ihania herkkuja taas! Noi marengitkin.. maistuis nyt kahvin kanssa kyllä :)
Joulunalusiloa sinne sulle!
Vad härligt med hembakta croissanter! Jag brukar bara baka pepparkakor till jul, och så har jag tänkt göra en jultradition av att baka klenätter. Annars satsar vi mer på att ha en så stor kalkon så vi har rester för många dar, och sen så lite sötsaker som möjligt. Det blir så mycket ändå utan att vi bakar känns det som.
Hej Ingela!
Ser smarrigt ut!
Har tyvärr inga bra recept att bidra med..är ju ingen "Leila" i köket;)
Ha en trevlig julvecka!
Kraam Jenny
Näää, bakar du croissanter!! Vi brukar lyxa till det med croissanter på helgerna. Men bake-off. Har inte ens tänkt tanken att baka själv.
Till jul blir det mest godis. Mamma gör alltid klenetter, fruktkaka och mandelmusslor. Hör till! Jag varierar gärna.
Det är dåligt med tips om julkakor från mitt håll. Jag brukar bara göra skurna pepparkakor men det har jag hoppat över i år för förra året var det ingen som åt dom.....
Men jag gjorde marängbiskvier eller marängkyssar hette dom nog. Små maränger med chokladkräm emellan, dom var goda. Men maränger har du ju redan gjort.
Inga bra tips från mig alltså...
Agneta kram
Jag har också lagat polkamaränger. De blev jättegoda! Annat jag har bakat är lingonsnittar. Men det godaste, som jag brukar laga varje år är mariannetryffel! Mums!
http://www.tasteline.com/Recept/Mariannetryffel_2
Jag följer det där receptet, men lagar det dubbelt och jag rullar inte mina utan istället häller jag ut allt i en form, väntar tills den mörka chokladen stelnat och gör sedan det vita lagret och häller det ovanpå. Låt stelna och skär i bitar! Jättegott!
Oj...så mycket gott du bakar. Hos mig blir det inte så mycket bakande. Men kolagrottorna som jag gjorde var super goda. Så är du intresserad av receptet så hör av dig. Jag tog det ut Hemmets veckotidning nr 46.
Flera tips du fått...kanske jag borde sätta i gång och baka också.
Kram Maj-Gun!
Du har verkligen bakstuga där hos er! Jag har bakat limpor, knäckebröd och gjort en hel massa köttbullar. Ännu har det inte blivit några söta bakverk, men det kommer kanske när jag blir ledig.
Kram Kicki
Mandelmusslor (inte så söta) fylld med en klick vispgrädde och hjortronsylt är vår favorit! Ha en skön julvecka! Kram
Här kommer Kolagrottor receptet.
Ca 18 st.
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör, kallt
ca 18 dumlekolor
ca 18 bitar noblesse
Ugn 175
1. Hacka snabbt samman alla ingredienser, utom kolor och choklad, till en deg. Använder du matberedare kör bara precis samman till en deg.
2. Skär degen i bitar och tryck ut i små formar av aluminium. Lägg en kola i varje. Grädda mitt i ugnen 17-20 min. Kolan ska smälta men degen fortfarande vara ljus. Lägg en noblesseplatta på varje kaka medan de fortfarande är varma. Låt svalna.
Lycka till! och hoppas att du också tycker de är smaskiga:)
Jag la just upp mitt favoritrecept innan jag kikat in här! Telepati kanske? Jag hade tänkt göra den pajen till bloggträffen, den passar jättebra till glöggen.
Slit inte ihjäl dig de sista dagarna innan jul nu bara! Kram
Post a Comment