Monday, 23 January 2012

Firar namnsdag


Nu är det ju förstås inte meningen att man ska äta kaka en helt vanlig vardag, men i dag råkar jag faktiskt ha namnsdag, och det fanns kaka kvar i kylen sedan i går, så vad gör man?

Det här är en cheesecake som jag hittade på receptet till i lördags medan jag bakade den. Botten är vanliga 150 g digestive och 75 g smält smör. Jag gräddade inte botten i ugn. Jag har ett enkelt sätt att krossa kexen. Jag lägger dem bara på ett fat, och sedan använder jag ett glas att krossa dem med. Det går snabbt och man slipper smutsa ner några maskiner.

Till fyllningen använde jag 1 burk kokt kondenserad mjölk, 200 g Philadelphia, 3 ägg, 0,5 dl socker, 0,5-1 dl lingongelé och 3 gelatinblad. Jag vispade ihop ägg, socker och Philadelphia, därefter den kondenserade mjölken (som jag hade kokat en vecka tidigare och förvarat i kylen) och till slut rörde jag i gelatinbladen som jag först blötlagt i kallt vatten och sedan kokat upp i en liten skvätt vatten. Jag gjorde kakan i en form med löstagbar kant.  Fyllningen ska stå ett antal timmar innan man serverar kakan. Min stod i kylen över natten. Fantasin tog slut när jag skulle dekorera kakan, så jag spritsade bara några klickar grädde här och där och slängde dit några frusna blåbär. Och ja, cheesecaken blev jättegod!

16 comments:

Linda said...

Grattis på namnsdagen! Mmm, vilken smarrig kaka! Annat än ägg och ost muffins det där! ;)

Jenny said...

Hej Ingela!
Grattis på namnsdagen! Såg på Iltalehti (brukar gå in där o läsa lite finska då och då:))att det är Eine, Enni och Eini som har namnsdag,är du en Eine måntro? :)

Din kaka ser jättesmarrig ut!

Ha en trevlig vecka!

Kraam Jenny

Annika said...

GRATTIS!!!
Mums, mums!!
SÅ gott!!
Kram!

Snäckskalsdalen. said...

Säkert att du inte är bagare också, du har jämt såna smarriga saker och vackra blir dom också - slängt dit några blåbär, jo, jag tacka jag, och så hamnade ett rakt i gräddpluppen, hur elegant som helst! Och jag kan tänka mig att den smakar himmelskt, kola och lingon......
Har den äran på namnsdagen förresten!
Agneta kram

Liljas Corner said...

Slurp! Och grattis!

Så Vitt Jag Vet said...

Grattis till dej!
Kraam
Sanne

Vform said...

Grattis! Va gott det ser ut ...
Visst får man äta rester en måndag ;O)
Ha de bra!

Lyckoslanten said...

Grattis på namnsdagen och slurp så god den cheesecaken ser ut!
Förstår att det var annorlunda att få hem rekryten på permis. Det är mycket med det här mammahjärtat! ♥

Livet på Sjögård said...

Ja, grattis på namnsdagen :) och så du frestar med godheter... *slurp*

Hahha, vi skulle komplettera varandra ganska bra :) det inlägget har jag nog helt missat. Fast de e ju typ nästan exakt på dagen för 4 år sedan du skrev om dem :)

Gugis Pärlor said...

Klart du ska fira din namnsdag med tårta! Grattis säger en som gärna hade provsmakat läckerbiten!

Kraaam

Livet på Vestergård said...

Grattis på namnsdagen! Här fortsätter vi att fira födelsedagar och nu har jag gjort en tårta till morgondagens födelsedagsbarn.

Mamma till 4 said...

Grattis på namnsdagen!
Den där lät riktigt namnam den!
Trevlig kväll
Kram Mia

Ann-Mari said...

Låter gott! Tipset med glaset skall jag komma ihåg, bra att kunna minska på mängden disk när man bakar...
Grattis på namnsdagen!
Kram, Ann-Mari

Vecka - Vecka said...

Man får väl gratulera då :-)
Kakan ser god ut även om jag just nu har helt överdos av godsaker efter kalaset igår (och kakrester idag..)

Jenny said...

Hej igen Ingela!
Jaha, då får jag gratulera på Ingela-dagen!! ;)

Kraam Jenny

trollmor said...

Grattis till namnsdagen ! Den kakan ser gudomligt god ut. Tack för receptet . Ska ta och skriva ner det.
Kramis