Saturday, 5 October 2013

Inhemska vindruvor

När man får smaka på vindruvor som är så goda som dessa och som är odlade i ett växthus i min hemstad, blir man sugen på att gräva ner en och annan planta själv. Men jag undrar om de faktiskt skulle trivas i vår lerjord och på våra breddgrader. Någon som vet? I växthuset har vi inte rum för vinrankor, dessvärre.9 comments:

Petra said...

Jo, det finns sorter som är härdiga i vårt klimat. Tack för en underbart härlig blogg som jag råkade hitta för en tid sedan och som nu är ett "måste" att följa med dagligen!

Kamomilla said...

De är säkert väldigt goda, och verkligen vackra att se på!!

Liljas Corner said...

Jag vet flera vinrankor som växer uppefter söderväggar här i trakten, så det går nog. Annars kan ni ju alltid bygga ett vinhus bredvid växthuset ;)
Arbis hade en kurs i vinodling nyligen. Jag tror den hölls på Sundom Wine-vingården.

Ninette said...

åh, inhemska vindruvor är det godaste som finns! en gång för 6 år sen fick jag några vindruvsklasar odlade i södra finland och det var det godaste jag någonsin ätit, alla kategorier! har själv satt en massa plantor som jag hoppas bär frukt så småningom - hoppas det funkar däruppe hos er också!

Snäckskalsdalen. said...

Nej, men så gott! Kan det vara så att dom är lite extra goda i år för det har varit soligt??? Jag vet inte, men har för mig jag har hört att det finns lite härdigare sorter numera.
Kram

alegni said...

Petra, tack för komplimangen! Jo, jag har hört att det finns sorter som går här hos oss, men jag undrar om de klarar av vår lerjord.
Välkommen åter!

Kamomilla, supergoda var det. Och lika läckra att titta på. Så mustiga, fina färger.

Nina, Hasses kusin i Björkö har egna vindruvor, men där är marken bördig. Det är främst den där markbeskaffenheten jag funderar på.

Ninette, du får berätta sen hur det går. Jag skulle ju vilja att mina gav frukt direkt. Det där med att vänta är inte min starka sida. Överhuvudtaget.

Agneta, mycket möjligt! Allt har ju växt som sjutton i år. Så här vill jag att alla somrar ska vara! Kram

Petra said...

Tack! :)
Angående jorden, ni kan pröva med att gräva bort en del jord och byta ut till luftigare jord. De får rötter som går långt på lång sikt. Egna vindruvor är så söta och saftiga jämfört med dem man köper! Vi har egna vindruvor och lämnar det något på plantan så blir det russin. Försök få russin av köpta, de ruttnar bort. Tänk på att plantorna blir väldigt stora vid valet av växtplats!

alegni said...

Petra, jo, det är mycket man måste tänka på. Det börjar bli lite fullt i vår trädgård, så vi får faktiskt ta en allvarlig funderare på det där. Nära björkarna har vi konstaterat att det inte lönar sig att plantera något alls, för de tar all näring ur marken. Sedan vill vi heller inte ha något som växer på husväggen, så det är lite problematiskt.

Petra said...

Ja, det är inte helt lätt, precis som du säger så ska man ju också hitta den rätta platsen. Håller med dig om att det inte löns att plantera nära björkar och inte heller upp efter husväggen. Kanske du tids nog kommer på någon lämplig plats. Kanske ladan kan vara ett alternativ?