Thursday, 13 January 2011
Sånt man har och gör i köket
Julfatet får nog hänga med ett tag till, för det är ju egentligen inte alls juligt. Passar bra som lökfat gör det dessutom. Det är förresten dålig kvalitet på löken i år. Jag har bannats över årets lök många gånger i vinter, för varje gång jag köper hem t.ex. fem lökar, får jag slänga minst två av dem. Någon annan som märkt samma sak?
Nu tänkte jag glädja (?) er med ett par mattips igen, för vi har väl alla samma problem med att hitta på vad vi ska äta. Ni vet ju - äta bör man... annars går det på tok.
En curry är verkligen snabbmat i ordets rätta bemärkelse. En sådan rör man ihop på en kvart, från början till slut. Jag brukar smälta litet smör alternativt hälla litet olja i en panna, tillsätta t.ex. 1 tsk garam masala, 2-3 tsk curry och eventuellt 1 tsk spiskummin, litet chili- eller paprikapulver, gurkmeja och låta det puttra medan jag hackar en lök och några klyftor vitlök, som jag sedan slänger i kryddblandningen och steker en stund. Sedan brukar jag slänga i broccoli, (använder ofta djupfryst för att det är så enkelt), gröna bönor, en burk kikärter, 2-3 tsk sambal oelek, 1 msk tomatpuré och eventuellt ca 2 msk jordnötssmör och låter allting puttra tills broccolin känns färdigkokt. Vi äter ofta curry med tortillabröd som vi rostat i en torr stekpanna. Enklare än så här kan en god rätt nästan inte bli. Äter man kött, kan man t.ex. slänga i kycklingstrimlor/bitar när man stekt löken en stund.
Sjukt god paj där botten är gjord på mandelmjöl (3 dl), parmesan (1 dl), ett ägg och 25 g smör och fyllningen på stekt vitkål, stekt rödlök, soltorkade tomater, 2 ägg, ost, 1,5 dl mjölk, litet crème fraiche och kryddor. Yummy!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
27 comments:
Julfat? Självklart ska man dem framme året om, bara att ändra tema... lökfat var en bra idé :). Jag tycker också lökarna är rätt dåliga, brukar köpa lösvikt och försöka kolla noga.
Recepttips tas tacksamt emot, kanske man skulle prova pajen (fast jag får nog ljuga om hälften av innehållet för min kräsna make om han ska våga smaka ;).
Kram/Annie :)
Mitt trevåningskakfat i zink får stå fram året runt... Nu är det fullt med nötter, äpplen och miljögårdens bokstäver i en hög (tills jag vet vart jag ska sätta dem)...
Mitt snabbmatsrecept är tonfisksås:
lök
2 burkar tonfiskflingor i olja
1 stor burk konserverade champinjonskivor
1 förpackning MUTTI's tomatkross med örtkryddning
(kikärter)
(räkor)
2 dl grädde
lite soja
Går jättesnabbt att tillreda, och man har oftast ingredienserna hemma också :)
Vilken kock du verkar vara. Låter coh ser mycket gott ut.
Ha det bra
Vilka mumsiga snabbmats recept du bjuder på. Synd att mina gubbar inte gillar sådan mat. Men själv kan jag kocka dem nån gång då jag är ensam hemma, för då är det bra med snabbmat:-))
Jag har oxå blivit besviken på årets lök. Köpt flera gånger nu då jag fått slänga två tre lökar ur en lökpåse. Undrar om de torkats dåligt eller vad det kan bero på.
Ha det gott min vän! kram
jag som borde börja tänka på linjerna igen borde definitivt inte kika in här...
Man blir alltid så matlagningssugen
Linjemat borde vara ett ord att spara då kedjan i vinterjackan börjar hänga upp sig mitt på magen!Så vackert fat du har med löken ,kram Nette
Å, mums så gott det låter. Bra med lite matinspiration! Idag blev det pizza hos oss, och Ainos syndigt goda lakritsglass till efterrätt...
Nu tog jag mig en runda i ditt vackra kök i inlägget nedan och snålvattnet rinner när jag ser det goda här. Jag tror att du är en mästare i köket. Synd att det ska finnas midjemått! ;o)
Lökfatet är bra, men lökarna har nog varit eländiga här i söder åxå. Tack för mattipsen igen en gång:)
Mmm..det låter ju riktigt smarrigt. Även jag borde börja tänka på midjemåttet... men allt är ju så himla gott.
Fatet tycker jag absolut inte är nåt julfat så det är nog bara att byta tema på det.
kram Maj-Gun
Tjena tjena
Ja det är väl bara att ta tjuern vid hornen och köra!
Kram lisa
Det fina fatet tycker jag du kan ha framme hela året! Kul, vet jag inte om det är, men jag tycker också att löken man köpt denna vinter blivit dålig så fort och ofta har den varit mjuk redan i butik, hmmm... det kanske är ett dåligt lök år...
Så fint ert kök är, satt och kikade igenom bilderna i förra inlägget flera gånger, vill ha ditt kök :)
Hoppas du haft en bra dag
Kramar Bella
Här blir man ju hungrig!!
p.s Jag är också kär i ditt kök! :)
Hann inte kommentera ditt kök. Så nu gör jag det, OMG så fint det är! Underbart vackert. Jag hade älskat att få laga mat där......
Fast jag lagar gärna mat överallt och hela tiden (nästan, det går nog i vågor, det gör det).
Tack också för finfina recept.
Agneta kram
p.s. och fatet, men så bra att ha till lök, mitt kakfat (som jag kallar mitt) åker fram igen.....d.s.
Den där pajen såg för himla god ut.
Har sökt mandelmjöl i min butik men dom har inte det, Får söka vidare. Idag är det ont i foten efter sprutningen och vill bara dra täcket över huvudet.
Ha en fin dag.
kramis ewa
Tack detsamma. Julfatet är ju jättefint så behåll det framme.
Sköt om dig
kram Agneta
Ert kök är ju helt underbart. Jag förstår att du trivs där. Vill du planera vårt också kanske?
Jag tycker också att lökarna har varit tassiga denhär vintern, men jag trodde det bara var hos oss.
Ha en skön helg! Vi borde ses snart :) Kram
Hej på dej! Vad roligt att kika in här, och direkt få blicken på ett mysigt fat, vackert kök och härlig god mat...
Tack för din fina kommentar,
det var bra med din kommentar för nu hittade man ju hit till ditt mysiga hörn..
kommer nog igen,
ha en bra dag/
kram
Smulan
Hej Ingela!
Länkade till dig idag på min blogg och hoppas det är OK!!
Ämne: drömkök!!
KRAM!!!!
Mat som går snabbt är en förutsättning om jag ska laga mat (annars struntar jag i det!), så tusen tack för receptet!
Och vilket fantastiskt fint kök ni har!!
Filmen var bättre än väntat (kunde ju inte gärna vara sämre, med de låga förväntningar jag hade;-)), jag somnade inte!
Det kommer jag nog däremot att göra så fort jag kommer hem idag, för det blev ganska sent igår... Men det var det värt!
Ha en skön fredag!
Kram Pernilla
Hej Ingela!
Jättefint fat du kan ha framme året om!
mmm, vad gott det lät med din indiska maträtt o pajen, sitter här på jobbet (seeg fredagseftermidddag, då passar jag på att blogga lite;)) och är hungrig:)
Himlans vad snyggt du har det i köket, såå mycket fint där på hyllorna!
Ha en trevlig helg!
kraam Jenny
Hej!
Oj, va mycket gott du visar idag!
Alla borde väl ut i svängen nu som då :) Äta bör man, annars ...
Jättefint kök du har! Vi har hem ett splitternytt nu också ... men det får snällt vänta tills gubben monterat färdigt åt andra ...
(Det är näml. hans yrke !)
Men jag har nu fotat "före" bilder ;O)
Ha ett trevligt veckoslut!
Det där ser jättegott ut! Tyvärr kan jag inte fixa till det där hemma, du vet nötallergiker i familjen.
Jag har förresten haft samma problem med löken.
Vaddå julfat?? Passar hur bra som helst året runt! (Jag fortsätter drömma om ett trevånings i gråsvart ;) Rödlök är dessutom alltid snyggt som dekoration.
Verkar riktigt mumsiga dom där rätterna! Du har rätt i det där med matlagning: den vore ack så mycket trevligare om man bara visste vad man skulle koka och hade ingredienserna färdigt hemma...
Och jag är också kär i ditt kök!!
Ha en mysig fredagskväll!
Stor kram, A-C
Inte ett dugg juligt över det där fina fatet:) Mums vad gott nu blev jag hungrig jag som inte har ätit något mer ikväll än chips. Vad mycket fint du visar hemma hos er, ni har det jättefint och köket är super:) Psst hoppas att ni mår bra/ Stor kram A
Javisst,detdär låter defitivt yummie,båda recepten! Det första tror jag dessvärre att pojkarna sku lämna på tallriken, de gillar mera exotiska rätter såsom makaroner och knackisar... ;)
Härligt våningsfat, det ska du ju ha framme året runt såklart!
..inget fel på löken här hos oss...
Jo, jag har också råkat ut för dålig lök. Inte alls kul! Dessutom tycker jag löken över lag varit starkare än normalt också, kan smaka riktigt pyton i en sallad eller i tacos om det vill sig. Bläää!
Den där curryn ska jag ta och testa någon dag! Recepttips emottages alltid, roligt att prova på något nytt! Visste annars inte ens att det fanns mandelmjöl här hos oss, har bara sett det användas i något utländskt matprogram...
Trevlig helg och hälsningar från Kokkelby! :)
Post a Comment