Monday 30 January 2012

Premiär för crème brûlée

En gasbrännare att bränna av socker på t.ex. crème brûlee med har jag under lång tid haft i åtanke att skaffa, och när jag äntligen bestämde mig för att skaffa en sådan, var de slut i hela stan. I fredags var glädjen stor då det stod en radda med förpackningar på butikshyllan igen, och i går var det då dags för brylépuddingspremiär hemma hos oss. Åhh, så gott det var! Alla runt matbordet var av samma åsikt, så det blir att lägga till receptet bland favoriterna.
Det finns säkert hundratals recept på brylépuddingen på nätet, så det är bara att välja ut det som ser ut att passa en själv. Här är mitt recept, i fall jag lockades fresta dig att själv testa desserten:

Mät upp 4 dl vispgrädde och 1 dl mjölk i en kastrull. Dela en vaniljstång på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i grädd- och mjölkblandningen och låt allt koka upp. Dra av från värmen och låt svalna i en kvart.
Vispa under tiden 6 äggulor och 3/4 dl socker lätt. Ta bort vaniljstången och häll grädd- och mjölkblandningen över äggsmeten under vispning. Fördela smeten i formar (jag hade fyra rätt låga men vida formar). Grädda formarna i ugnen tills puddingen stannar. Jag har varmluftsugn och hade mina i 100 grader i en timme och en kvart. Har du inte varmluftsugn, lägger du formarna i vattenbad i en långpanna och gräddar dem i 125 grader.
När puddingarna svalnat (jag hade mina i kylen över natten), strör du ett tunt lager råsocker på och bränner sockret med en gasbrännare och serverar dem genast.

18 comments:

Kickan Style said...

Hej tänkte höra om den där tavlan du beställde från Sverige. Hur mycket blir frakt kostnaderna?

StrandviksVillan said...

Yummie!
Säkert gott, men det tar ju sin lilla tid att förbereda också.
Roligt att du äntligen fick din brännare :) Kan man förresten använda den till annat också?
kramar!

Annika said...

Jag har aldrig gjort en creme brûlée, men jag skulle nog vilja.
Isf tar jag ditt recept. Det ser verkligen fint, och GOTT ut!!!
Kramar!

Sabelhagens Olivlund said...

En riktig favorit! Sååå gott. Men det blir att man gör det alldeles för sällan.
Kul att det blev uppskattat.
Ha det bra.
Kram Maria

Unknown said...

nå nu ska jag åxå inviga min tourch som jag köpte redan före julen men inte har använt ännu! men ditt recept ser så gott ut så nu ska de bli ett försök... jag är usel på bakverk å efterrätter men detta skall provas!
tack och ha de bra!
susanne

Anna said...

Makens favvo sedan många år tillbaka. SJälv har jag förätit mig, de är lite för äggiga för min smak. Men tack för glasstipset!

Nicole said...

Mmm, hör till mina absoluta favoritefterrätter. Jag saknar gasbrännare också, men det går visst att bara smälta sockret i stekpanna om man fuskar till det lite.

Svar: jo då, vi har minsann farten uppe, men vi tycks omge oss med massor av sölkorvar ;). Allt som heter något med tillstånd osv tar vääääldigt lång tid. Hoppas verkligen att de sista pusselbitarna snart ska ramla på plats, annars blir det plan B eller C eller Ö...

Vitt och Blått said...

Panelen i vårt nuvarande sovrum fanns under skivorna när vi började riva i väggmaterialet. Det är "original" mellanvägg och är råplan ca 10-12 cm breda. Lycka till med er rust! Kram Ewa

Moster och jag said...

Ser riktigt gott ut, men tycks ta en tid att tillreda. Har ingen gasbrännare men kanske jag borde skaffa för jag blir så snål...
Kram Maj-Gun!

Snäckskalsdalen. said...

Kan du göra brylépudding - det som är så gott och du har nu en brännare också. Undrar om man kan ta varmluftpistolen.....?
Agnetakram

Gugis Pärlor said...

Oj, det där har jag alltid önskat att ta mig an någongång också.. Men samma här, saknar dock brännare fortfarande! Mumsigare efterrätt får man leta efter har jag på känn ;O)

Kram Gugi

Kamomilla said...

Har försökt få husets kock att göra creme brulee, men ännu har jag inte fått igenom min önskan..

Jenny said...

Hej Ingela!
Vad gott det låter med creme brulee:)

Ha en trevlig vecka!

Kraam Jenny

soffi said...

Det där receptet måste definitivt testas!
Tack Alegni :-)

Träningsvärk Med Jeanette said...

Meen vad kul!! ag satt o tänkte på denna dessert igårkväll!! :)

Ska skriva av ditt recept o kanske slå till i helgen!!!

Kram J

Nilla Q said...

Mmmm...det där såg RIKTIGT gott ut!!

Kram Pernilla

Anna said...

Mumsigt värre! creme brulee är en riktig favorit hos mig med!

Hoppas du får en fin sked!

soffi said...

*slurp*
Nu är det testat och absolut godkänt!