Saturday, 29 August 2009

Summer's Gone


Jahapp, nu när stugsäsongen är över får jag hitta på någon annan bortförklaring - än att jag behöver något att läsa på stugan - för att rättfärdiga mina tidningsinköp. Det är nämligen så att när man en gång börjat köpa inredningstidningar, kan man inte sluta. Det är ungefär som att äta nötter eller godis... du slutar inte förrän allt är uppätet.


Ikväll firas veneziansk afton, eller villaavslutning, i våra trakter. Det innebär att folk åker ut till sina sommarstugor och avslutar säsongen. Det ska eldas brasor och facklor, tändas lyktor och skjutas raketer, och framför allt ska det ätas gott. Hos oss blir det kräftor tillsammans med goda vänner. Håll tummarna för att vädergudarna är med oss ikväll.

Igår hade vi det riktigt gemytligt ute i uterummet tillsammans med äldre sonen, hans flickvän och deras fyra vänner. Jag blir så glad över att dessa ungdomar väljer att sitta och fördriva tiden med oss gamyler en kväll. Visserligen åkte de ut på restaurang efteråt, men vi fick i alla fall några timmar av deras dyrbara tid. Det gäller att glädjas över de små stunder vi får!

Nu har jag bakat det ultimata brödet! Igår hade jag en deg (surdegsgrund + vetemjöl) på jäsning igen och sent på kvällen gräddade jag två bröd i ugnen. Det är det här brödet jag drömt om i åratal. Jag vet inte om jag vågar försöka mig på det en gång till, för tänk om det inte blir lika gott nästa gång - så besviken jag kommer att bli. Vi måste förstås provsmaka på kvällen, och enligt maken lär min mage, som inte är van vid vetemjöl, ha låtit som en gammal diskmaskinsmotor i natt. Först trodde han att någon motor hade gått i gång i garaget bakom vår sovrumsvägg, men sedan hade han lugnt konstaterat att det bara var hustruns "lilla" mage.

Med dessa bilder på vissnade rosor och ett nästan utbrunnet ljus tackar jag för sommaren som gått. Den blev alldeles underbar trots att den inte började så bra.
Med min nya välkommenskylt i uterummet välkomnar jag hösten och inbjuder dig som inte redan gjort det att delta i min utlottning av zinkprylar HÄR. På måndag kväll drar jag vinnaren.

En skön helg till alla er som hälsar på mig via denna blogg!

13 comments:

Lotta said...

Håller alla tummar jag har=) och hoppas givetvis att DU får en underbar helg också! KRAAAAM!

Taina said...

Vad mysigt med en sådan tradition att tacka för sommaren och välkomna hösten. Ja, sommaren brukar ju bli bra för trots allt är det de vackra dagarna som läggs i minnesbanken. Precis som man har gjort med alla sina barndomsminnen. Då var det ju BARA fina somrar. Hahahaha! Pyttsan, det fanns nog regniga somrar då med.

Ha en skön helg och jag håller tummarna för att vädergudarna är på er sida. Vi har ju Danny på besök. Inte Idol Danny utan Orkanen Danny!

Kramar

StrandviksVillan said...

Kunde inte låta bli att titta in hos mina favoriter en snabbis :)
Hoppas ni får en riktigt bra kväll!
Vi ska strax åka iväg till mina föräldrars villa och fira kvällen tillsammans med dem och min bror och hans fru (du vet vem!)

Signe 1 said...

Ville bara kika in och önska dig en riktigt härlig kväll! Gott med bröd, är ju usel själv på hembakat;-) Må gott, kraam Sofia

Sanna said...

Dina syltburkar är jättefina!Vad härligt med hemlagad sylt!Jag är också smått beroende av inredningstidningar. Allt i Hemmet och Drömhem&Trädgård och koti&Keittiö är några av mina favoriter. Kul att du lyckades med brödet!Snälla dela med dig av ditt recept!
Kram Sanna

Fyra årstider ღ My Lovely Four Seasons said...

Jag har aldrig bakat surdegsbröd..måste prova någon gång.
Kram Lotta

Jenny said...

Hej Ingela!
Vilken mysig tradition ni har när stugsäsongen avslutas:)

Det där brödet ser jättegott ut! Hihi fnissade lite när jag läste om Mr Alegnis funderingar om nån motor som gått igång som sedan visade sig vara din mage;)

Måste säga att din blogg är en av mina favoriter Ingela, du har ett så skönt o avslappnat sätt att skriva på:)

Kramis jenny

Livet på Vestergård said...

Du är riktigt proffsig på det här med att baka ! Hoppas ni hade en trevlig villaavslutning!

Lyckoslanten said...

Så har man tagit farväl av sommaren får man motvilligt konstatera. Det är roligt att läsa om hur du beskriver det och det är inte fel att välkomna hösten heller. Jag tycker det är en rofylld tid på året!

Kamomilla said...

Hoppas helgen blev fin!
Brödet ser smaskens ut! Min mage börjar smått vänja sig nu, vid mjölet. Men sväller gör den fortfarande av större mängder. Men å andra sidan så SKA jag inte äta stora mängder. Vi planerar en större "elämäntaparemontti" här nu och i den ska ingå mindre portioner och mera motion...

Fina bilder du visa, skylten är underbar!

Huset på landet said...

Vi missade villa-avslutningen (tillbringadfe kvällen på Silja Galaxy) men har bestämt oss för att ta den om en vecka istället ;).
Hoppas ni fick en mysig kväll!

syssi said...

Hörs vedmodigt när stugsäsongen tar slut, å att säga adjö till sommaren. Hoppas kvällen var lyckad.

Lallis - liv och leverne said...

Hoppas att ni fick det fint:)
kram Lallis