Thursday, 13 August 2009

Experiment, sushi och återanvändning

Det har ju blivit väldigt poppis att göra sin egen surdeg numera, och det måste jag förstås pröva på, även om processen inte riktigt passar en sådan som jag, som har dåligt tålamod. Det tar nämligen flera dagar att få till stånd ett surbröd om man startar från noll. Först ska surdegsgrunden jäsa i tre dagar. Därefter tar det ytterligare ett dygn innan du kan hugga tänderna i ett nybakt bröd.
Min surdeg startade jag redan söndagen den 2 augusti. Allt gick enligt planerna fram till den dagen när brödet skulle bakas, för då hade jag inte tid att vänta på jäsningen, och mina bröd blev mer lik ugnspannkakor än bröd. I tisdags tog jag fram en klick surdegsgrund igen, och skulle göra ett nytt försök, och igår lyckades jag äntligen trolla fram två fina rågbröd. SÅ GOTT!

Givetvis måste jag testa min nya brödpåse som jag fick av vännen W. nyligen. Den ska hålla brödet färskt, inte torka ut snittytan eller göra skorpan mjuk. Hittills har den åtminstone funkat! Återstår att se hur brödet känns imorgon - om det finns något kvar av brödet då, vill säga.

På måndag kväll hade vi en liten sushibjudning i vår kuvös. Vi hade bjudit hem två familjer som inte tidigare prövat på den här typen av mat. Gästerna såg ut att gilla det de bjöds på, men ändå blev det en hel del över av de 200 bitar jag fixat, så maken och jag åt rester följande dag. Inte ens då lyckades vi göra slut på allt, så jag ringde en granne och sa att hon fick komma hit med en burk och hämta hem lite mat. Igår ringde hon och tackade. Roligt att resterna fick komma till ett gott hem :-)

Förra året rev maken vår gamla terrass inför uterumsbygget. Våra gamla terrassräcken sparade vi och tänkte att de nog kommer till användning förr eller senare. Redan någon vecka senare kläckte vi en idé om att foga ihop dem till ett vindskydd/en skärm att ha på stugan. Lika snabbt som vi kläckte idén, glömde vi bort den, ända tills alldeles nyligen när vi stekte plättar på stugan och hade behövt ett vindskydd. Igår gjorde maken slag i saken, åkte till affären och köpte några gångjärn och någon minut senare hade han skruvat ihop bitarna. Inget dåligt resultat, eller hur?


16 comments:

syssi said...

Bra att brödet lyckades bättre nu, skall nog någon gång testa själv:) Om man sku hitta tålamod nånstans;) Tänk va bra att många fick njuta av dina läckerheter. Snyggt vindskydd blev de, nu kan ni njuta av plättar även i blåsväder.

Jenny said...

Hej Ingela!
Vad gott med riktigt finskt surdegsbröd o nybakat..vad gott! Det fick man alltid hos faster i Kylmäkoski i min barndom:)

Vad fint vindskyddet blev, Mr Alegni han kan han;)

Min "kapten" läste din kommentar hos mig och såg väldigt nöjd ut,hihi!

Ha en bra dag,
Kram Jenny

Livet på Vestergård said...

Oj vad brödet såg gott ut. Jag har också flera recept på surdegsbröd men jag har ännu inte kommit mig för att prova på.
Ja visst är det roligt när man kommer på nya användningssätt för sånt som man har från förr. Vindskyddet blev riktigt snyggt!

Signe 1 said...

Mums vad gott med sushi, jag fullkomligt älskar det!!:-) Trevligt att så många fick ta del av maten, hihi. Kramis Sofia

Odin said...

Mums med hembakt bröd! Själv har jag aldrig testat att göra surbrödsdeg. Tror inte riktigt mitt tålamod skulle räcka. Men man skall aldrig säga aldrig.
Vilka fina vindskydd det blev! Man kan göra mycket av gamla saker bara man har fina ideer.
Sen har jag aldrig smakat sushi. Men det ser gott ut och jag borde nog ta och pröva det någon gång.
Fast jag lär nog få äta det för mig själv:-))

Taina said...

Händig make du har. Inte bara händig utan han gör ju slag i saken också. Det blev ju jättefint.

Gör du sushin själv? Jag har förätit mig på sushi och måste nog vänta en månad eller två nu...så kan det ju också gå.

Kan inte komma på när jag bakade bröd sist. Men vad gott det är med färskt hembakat!

Vad är en brödpåse egentligen?

Kram

Psst. Hoppas du känner dig bättre nu.

Lyckoslanten said...

Det där med surdeg märker jag nog att experter som du får hålla på med! Jag är glad när bröd ploppar färdiga ur min bakmaskin! :o) Sushi är ju också en konst, som jag hittills har avnjutit flera gånger i sommar i staden Jakobstad. Du kunde ju öppna restaurang om du bor söder om den staden! Dessutom tycks du och din man vara ett underbart team, som trollar fram vackert som användbart på nolltid!

StrandviksVillan said...

Bröd - i olika former - borde man absolut göra oftare (helst nångång) för att spara lite pengar, dessutom utan konserveringsmedel och sånt.

Sushi har jag aldrig prövat... Men älskar fisk!!

Finfint vindskydd!!

Lilja's Corner said...

Wow, vilken smart idé med återanvändningen! Snyggt blev det ju.

Vet du, jag åkte förbi er villa igår! Vi körde ut till Norrskär med Kaartos (far och son, minns inte vad de heter i förnamn) och åkte via deras villa för att byta båt. Er stuga såg så söt ut där uppe på backen!

Jag var en gång med i ett "kedjebrev" där man fick lite surdeg och sen skulle man dela med sig till x stycken andra efter att man låtit den växa. Skoj!

Stjärnor & Champagne said...

Haha har aldrig gjort surdegsbröd. Ser iaf mumsigt ut trots allt jobb. Vindskyddet blev ju perfekt, och vitt är det hihi...

Kramkram Anne

Kamomilla said...

Här är det samma brödprojekt på gång! (men inte jag...) Jag hoppas på ett lyckat projekt då vi ju har vedeldad ugn. Inte blir man smalare här inte, med dessa goda testbakningar...

Vad fint det blev med vindskyddet. Återanvändning imin smak!

Galleri MochB said...

Så häftigt med vindskyddet!! Med lite nya ideér kan man fixa nästan vad som helst av vad som helst ;O)
Skön helg med surdeg, sushi och kanske plättar bakom vindskyddet...

Huset på landet said...

Oj, så mycket gott du bjuder på jämt! Sushi har jag aldrig gjort själv, faktiskt inte ätit på flera år, eftersom det inte finns nån sushi restaurang här i trakten...
Vindskyddet blev jättebra! Man ska aldrig kasta bort nåt man kan ha nytta av ;).

trollmor said...

Finns det något godare än just hembakt bröd. Försöker att då och då baka lite bröd.Surdeg har jag ännu inte prövat men det kommer nog.Fiffigt med vindskydden.
Kramis ewa

Lallis - liv och leverne said...

Vad gott det ser ut. Och vad bra med mycket mat ändå. Jag älskar sushi.
Spännande med brödpåsen!
Kram Lallis

ginga said...

Surdegsbrödet ser inte bara gott ut, det smakade också gott,Tack bör rövinbären som ja plocka, det skall blir till god saft.