Saturday, 16 October 2010

Fin bok!


Det var en trevlig tillställning på kulturhuset igår när den officiella utgivningen av boken Kvinnor och Kakor längs Kyro älv gick av stapeln. Boken är skriven av Maria Österåker och bilderna fotograferade av Patricia Rodas. Layouten har Aja Lund gjort. Klicka här om du vill läsa mer om boken eller om du vill beställa den (rekommenderas!). På Facebook har projektet också en egen sida - Kvinnor och kakor.


Boken presenterar tretton äldre kvinnor - eller tanter som de kallas i boken - som levt en stor del av sitt liv vid Kyro älv i Österbotten. Det är inte en bok om livet på landet i sig, utan en bok om den livsvisdom - eller tantvisdom - som alla dessa fantastiska tanter samlat på sig under åren. I boken berättar tanterna om sin syn på kärleken och på äktenskapet, om livet och om döden. Som ett bonus bjuder tanterna på sina bästa kakrecept. Några av dessa kakor blev vi dessutom bjudna på, alla vi som deltog i tillställningen igår!


Jag både skrattar och gråter när jag läser boken, som är en fin hyllning till de tanter som är med i den. Tänk vilken massa kunskap och insikt våra äldre besitter. Vilken fin insats de som har gett ut boken har gjort för mänskligheten. Alla äldre borde få komma till tals på det sätt som dessa tretton tanter har fått göra, och alla vi som är yngre och tror att vi vet något borde läsa boken.


Jag har inte läst hela boken än, för jag vill suga på karamellen länge, men jag har redan hittat flera citat som jag tycker är så himla prima:

Samtidigt är det oerhört skönt att bli en gammal tant. Tänk att det finns en tid i livet då man inte behöver ha bekymmer om någonting alls.
 Anna-Mi Lithén, 83 år

Försök att leva så du inte trampar ihjäl dina medmänniskor.

Många tycker att jag som ensam kärring ska sitta och titta rakt framför mig. Men jag åker iväg, för jag tycker om att dansa. De får skratta åt mig om de vill, det bryr jag mig inte om. Vera Karp, 86 år

Pigg 90-åring så läkaren åt mig. Ja vad kan man göra?

Jag tycker att jag kör som en hel karl! När jag får sitta bakom ratten känner jag mig som en riktigt kung. Problemet är bara att jag inte alltid vet vart jag skall åka. Barnen har inte tid med mig. Och inte vet jag om jag skulle orka sitta med dem heller. De säger bara "gör inte si, gör inte så." Så kan man inte säga åt mig. Då gör jag det! Gunvor Forsman, 82 år15 comments:

Lyckoslanten said...

Jag tror jag skulle gilla den boken mycket! Måste beställa en eller två. Min mor har snart födelsedag. Tack för att du delade med dig och ha en skön helg! ♥

RockMom said...

Oj, den skulle jag åxå vilja läsa!!

Nette Cecilia said...

Verkar vara en intressant bok ,alla namnen du nämnde var också bekanta ,tack för tipset .få se om den här kommentaren går fram det verkar som Error är i farten igen ,kram Nette

Livet på Vestergård said...

Det verkar vara en riktigt fin bok. Jag tror jag ska gå in och beställa en meddetsamma :)

Snäckskalsdalen. said...

Vilken fin bok! Bilder och text verkar underbara. Härligt!
Kram

Livet på Sjögård said...

Åh, tanter e så mysiga!
Jag har jobbat på åldringshem i olika perioder o jag bara älskade att sitta och höra på historier från förr :)
Kanske julgubben kommer den till mej...

En vacker vardag said...

Jag har inte hunnit läsa så mycket i den ännu, men jag har hunnit testa första receptet redan. Det är inte så dåligt för en som nästan aldrig bakar :)

Väntar på att ungarna skall slockna nu, så jag hoppeligen får en lugn stund med boken.

Nilla Q said...

Underbara citat!

Kram Pernilla

lyckobo said...

Den boken läste jag om i nån tidning, verkar vara årets julklapp detdär! Borde nog läsa den för att bli lite klokare ;) !

Skön kväll!

Livingroom said...

Vilken bok. Verkar intressant och säkert fina recept med. Kika in hos mej, du har nåt där.
-Lotta-

Gedigo said...

Verkar vara en intressant bok.citatet av Gunvor är för skönt :)

Fin blogg du har
Skön söndag

IKT i min vardag said...

Vilket bra boktips! En riktig mysbok, intressant att läsa om den äldre generationens syn på livet.

Kram Linda

StrandviksVillan said...

Verkar som en supermysig bok! Den skulle jag gärna läsa. Hoppas den kommer till bibban senare.

Ha en fin söndag!

Louise said...

Jaa det är så sant så att de äldre besitter en otrolig livsvisdom som vi kunde lära oss mycket av :) Boken verkar fin!

syssi said...

Den skall jag absolut läsa:)