Tuesday, 5 February 2008

Gottegrisdagen


Oturligt nog sammanfaller senvinterns två bakelsedagar i år. Vanligen firar vi enbart Runebergsdag den femte februari, men i år kom ju fastlagstisdagen och trängde sig in på samma dag, Nå, man är väl inte sämre än att man kan klämma in bägge bakverken samma dag, eller så gör man som vi gjort – äter fastlagsbullarna/semlorna under ett par veckor innan och fredar denna dag för Runeberg. Johan Ludvig Runeberg och jag är födda i samma stad – Jakobstad, men han föddes något tidigare än jag, d.v.s. år 1804. Runeberg är vår nationalskald. Han diktade på svenska, men är översatt till finska och många andra språk. Det var hans fru Fredrika som bakade det som senare kom att kallas för runebergstårtor till sin man. Recept på tårtorna hittar du bl.a. här Tårtorna ska indränkas i antingen rom eller punsch, men det har märkligt nog utelämnats ur de recept jag hittade på nätet.

8 comments:

Minna said...

mums mums och återigen MUMS!!!

Lenas pysselgrop said...

Läckert!!

Hans said...

Oh-la-la!
Jag skall strax packa ihop och pinna iväg hemåt! :)

trollmor said...

Dom där såg smaskiga ut.
Min kära gubbe kom förbi med en semla när han kom för att gå ut med hunden.Hoppsan nu kom det en säljare ! Bäst att jobba då !
Ha en bra kväll
kram ewa

Kamomilla said...

Min pappa fyller år idag så vi borde ju fira med födelsedagskaka också.. Så många bakverk att välja på att man blir snurrig. men jag köpte faktiskt bara fastlagsbullar. Pappa är ute och reser, så vi får fira honom senare.

Fru A said...

Oj vilka bakelser - de såg imponerande ut!

Mamma Millan said...

hej, vad kul du gilla våra semlor
Dina såg grymt smaskiga ut...jag kommer Bums!!

Ika said...

Jättefina "Runebergare"! Du har bakat dem själv förstod jag.Hurdana formar har du använt?