Sunday, 3 January 2010

Avyttring

Snart är dessa skåp och högsängen ett minne blott för oss. De kom till huset redan i det skede då huset blev byggt 1912-14. Från början var skåpen och sängen trärena/grundmålade, men på 30-talet blev de dekorationsmålade enligt den tradition som fanns i skärgårdsbyn. Influenserna till denna typ av kurbitsmålning kommer närmast från Dalarna. Det skär visserligen i hjärtat att bli tvungen att avyttra dessa möbler, men vårt hus är för litet för dem och att ha dem stående i ett obebott hus är inte heller bra. Igår sålde vi hela härligheten till en ung familj i skärgårdsbyn intill, och vi tror att möblerna kommer till ett gott hem. Vi fick också löfte att vi får komma och hälsa på möblerna när vi vill.
18 comments:

Hans said...
This comment has been removed by the author.
Livet på Vestergård said...

Vilket arbete som sattes ner på möblerna förr. Jag förstår att det skär i hjärtat att sälja dem.
Ha en riktigt bra söndag!
Kram Kicki

Hans said...

Måleriarbetet är utfört av Abraham Aspholm aka "Målar-Abb" från Södra Vallgrund. Om jag inte minns fel är hörnskåpet också ihopsnickrat av honom själv. Storskåpet och dubbelsängen kan vara gjorda i byn av "Snickaren" och min farfarsfar kan också ha varit inblandad eftersom han var en händig man.

Lotta said...

Otroligt vackra möbler! Vad kul ändå att ni har förnuftet eller vad nu skall kalla det att avyttra till någon som suktar efter det. och när det är så nära och ni får hälsa på o se att de har det bra så kan ni säkert leva med det. Det ger ju också utrymme för förändring!
HA det gott!
KRAAAAM

StrandviksVillan said...

Jeeeez - vilka möbler!!
Men rätt gjort I och H - jag tycker också att man kan sälja sånt till andra som verkligen vill ha dom och kan glädjas över dom, istället för att möblerna står kvar i huset och förfaller. Vem har då glädje av dom? Fast visst kan jag också förstå att det säkert tog emot att förlora såna fina saker med historiskt värde...

Ojoj om man slapp till den stugan och titta sig runt ;)

Ha en fin söndag!
kraaaam!

Galleri MochB said...

Vilken fin nyårsdukning du hade! Och mycket gott därtill :O) Och vilka maffiga möbler ni haft i er ägo. Men bättre de kommer till användning än bara står och glöms bort...
God fortsättning!

Anonymous said...

Så vackra! Skulle nog ha väldigt svårt att skiljas från sådana möbler... Vi får nog bygga ut, om jag inte lär mig ge bort,, sälja och slänga :)
Roligt att de kommer till användning.
Ha en skön söndag!

Åsa

Louise said...

Vackra möbler men mycket plats tar de nog och har man inte det så...
Du gruvade dig litet för nästa jul- och nyår och undrarde vad ni ska göra om ert vanliga sällskap åker till Thailand...mitt tips: följ med (enkelt för mig att säga som skulle vilja dit men inte min karl)Ha en skön söndag :O)

Vekarus said...

Voi miten upeita huonekaluja! Tuli ihan surku puseroon täälläkin, kun joudutte niistä luopumaan. Mutta onneksi löysitte niille hyvän kodin.

Jenny said...

Hej Ingela!
Åh vilka vackra och gedigna möbler!
Vad många timmars arbete som ligger bakom dem..
Vad skönt att de kommer till ett bra hem när ni inte har möjlighet att ha dem hos er:)

Nu ska vi snart ha mina föräldrar och moster och hennes sambo över på middag. Vi gör det lätt för oss och bjuder på tacos;)

Ha en trevlig eftermiddag och kväll käraste bloggvän!
Kram Jenny

Signe 1 said...

Bedårande vackra gamla möbler, och jag förstår att skär i hjärtat att göra sig av med dem...jag är likadan själv!! Ha en fin kväll vännen! Kram Sofia

Vardagslyx said...

Oj, så otroligt vackra och välarbetade möbler! Förstår att de inte var lätta att göra sig av med. Skönt att ni ändå hittade en bra köpare.

Kram Pernilla

Annika said...

Wow, Ingela...vilka möbler! Vilket hantverk!
Alldeles underbara!
Förstår om det skär i hjärtat då nu säljer dem!
ÖNSKAR dig en god fortsättning på det nya året!
har inte haft tid att läsa mina favvisbloggar under mina dagar i Sthlm, men nu är jag hemma igen och kan läsa ikapp!
Stora kramar!!!

Lilja's Corner said...

Är du säker på att du inte fotat på ett hembygdsmuseum?! :) Vilka underbara möbler och va bra att dom kommer till en god familj.
Ni verkar ha haft en riktigt bra början på det nya året! Hoppas det fortsätter lika bra!

Hanna said...

Oj vilka maffiga möbler! Vilket arbete :)
Förstår att det är jobbig att 'göra sig av' med dom... tur ni får hälsa på :)

Gott nytt år till er!
Kram Hanna

Kamomilla said...

Jösses såna pärlor!!!!!
Men om de fick ett bra hem så är det okej...

syssi said...

Så fina möbler, förstår att de e svårt att klippa av navelsträngen. Nya ägarna blev säkert överlyckliga över sådana pärlor.

trollmor said...

Men vilka vackra möbler.Säkert pryder dom sin plats väl dit dom kommer.Man tänker på vilket jobb som förr ängnades åt möbelsnickerier i många hem.Förstår att det är med lite vånda att lämna dem.
Kramis ewa