Saturday, 16 January 2010

Vintervyer

Det börjar kanske bli tjatigt med vintervyer, men nu när vädret blivit mildare, ser träden helt annorlunda ut igen, och det måste ju dokumenteras för framtida behov. Hos oss är pratas det ofta väder och vind och det har väl sin förklaring i att maken är född och uppvuxen i en skärgårdsby där befolkningen var synnerligen beroende av väderleken. När han var liten var båt det enda sättet att komma iväg från hembyn sommartid. På vintarna kunde de däremot färdas över isen. Efter många års byggarbete blev vägbanken med två broar till närmast belägna ö äntligen färdig samma år som maken (fast han var ju inte gift på den tiden) fyllde fem. Från grannön gick det en färja över till fastlandet. Färjtrafiken upphörde år 1997 då den stora bron som ni tidigare sett på mina bilder togs i bruk.

Nå, nu var det ju inte skärgårdsbyn som skulle avhandlas, utan vintervädret. Jag läste förresten en lustig grej igår hos en av mina nätvänner på ett annat forum. Hennes arbetsplats hade haft besök av japanska kunder, som undrat om vi här i landet spolar våra träd med vatten för att få dem att bli så vackra som de är nu :-D


Det är väl lika bra att jag släpper ämnet väder för den här gången, för jag hamnar bara på sidospår hela tiden. Men ett par bilder till bjuder jag ändå på:


Nu är det (snart) jul igen (så fort som tiden går numera) och jag har redan börjat fylla på lagren inför den!. En av favoritaffärerna slumpade bort julprylarna igår, så jag måste ju passa på att köpa ett nytt kuddfodral. Jag har ju inga från förr!

Idag har jag bakat en kaka inför morgondagens födelsedagsfirande, även om jubilaren ifråga inte tycker att nitton är någon ålder att fira. Så länge man bor under mitt tak blir man firad, inte tu tal om annat!

13 comments:

syssi said...

Tänk va folk va beroende av vädrets makter förr. De e sånt som man inte tänker på numera. Fina bilder oavsett om träden e spolträd eller vanliga ;)

alegni said...

sant. hoppas jag fick låna din story :)

Vekarus said...

On se vaan niin ihanaa ulkona, alkaa talvi mielyttämään sinuakin pikkuhiljaa näköjään :-)

Onnea sankarille ja hänen äidilleen! Viettäkää mukavat juhlat!

RockMom said...

Jag gillar din förvandling av vitrinskåpet i förra inlägget. Det kanske händer nåt med vårt skåp åxå, vem vet :)

Louise said...

Vilken skojig anekdot om japanerna...:O) Så bra med ett till kuddfodral, har sett på exakt samma innan jul men köpte det inte då...och här i våra knutar finns inga sådana reor...
Fira ordentligt imorgon!Är av precis samma åsikt - fira bör man!

Karin - Mina Rum said...

Inte tröttnar vi väl på vintervyer heller! Inte när de är så vackra att man till och med kan tro att träden blivit spolade i förväg. Det var nog det roligaste jag hört på länge.
Det är härligt att vintern får vara kvar så länge. Till och med här i södra Sverige där jag bor.
Ha det fint! Kram, Karin

Loa said...

Man kan inte få för många vackra vintervyer, för visst är det underbart vackert ute nu!

Jag har också passat på att fynda julsaker till nästa jul på rean. Hittade bl.a. en jättefin och lite annorlunda julkalender åt dottern. Packade ner den med adventstaken, så borde jag ju hitta den före 1 december och inte glömma bort den.

Livet på Vestergård said...

Härliga bilder på träden i vinterskrud. Ja i år behöver vi inte spola våra träd med vatten :)
Visst ska det firas att man blir ett år klokare o visare!
Ha det bra! Kram Kicki

Hemmets ljuva stunder said...

hej!

Nej du är inte tråkig som bara pratar väder, för det är den tiden nu och vi får en paus från våra hem, det är så vackert ocj rofyllt ute och det är en tid som vi njuter av för en sådan här vinter var det väldigt länge sedan vi hade
jag gör inget annat än att prata om det här vädret, jag med

Kram Lisa

Lyckoslanten said...

Grattis till er nittonåring! Intressant läsning hur skärgårdsborna färdades förr! Bra att du dokumenterade träden. Nu när jag tittar ut är snö på träd ett minne blott. Ha en skön söndag! ♥ Ann-Lis

Signe 1 said...

Underbara bilder vännen!!:-)
Ha ett fint firande idag! Klart man ska firas när man bor under mammas och pappas tak, hihi...

STÖRSTA KRAMEN till dig!

Sofia

Annika said...

Helt underbara bilder!!
GUD så vackert!
Skärgårdsbron, den stora o ståtliga måste ha varit en lättnad för er då den kom.
fast färjor är trevliga också. jag gillar att åka till Bergö om sommaren, gillar färjan.
meh, komiskt med japparna och kommentaren om träden. Fast ibland ser det nästan overkligt ut. Tänk vad naturen ÄR vacker!!
Kram!!

Lilith said...

Ingen risk för att jag skulle tröttna på vackra vintervyer, och dina bilder är jättefina så klart du skulle visa dem! Läste också det där om de spolade träden, fick mig ett gott skratt...
Det är så man ska göra, fynda julsaker till en billing peng på rea så har man det färdigt nästa gång det beger sig! :)