Wednesday, 6 October 2010

Bullrecept


Hanna ville ha recept på vanliga vetebullar, så här kommer det recept som jag alltid använder. Det är ursprungligen ett helt vanligt recept på vetebröd som förmodligen finns på alla vetemjölspåsar, men jag har gjort vissa modifikationer i det. Jag byter alltid ut mjölken mot vatten och skippar ägget/äggen, förutom i penslingen efteråt. Ibland penslar jag inte ens bullarna med ägg - om jag bakar runda bullar - utan penslar dem istället med smält smör efteråt, och doppar dem därefter i fint socker.

Så här bakar jag mina bullar:

Jag värmer upp vattnet till 37 grader och häller det därefter över den smulade jästen och rör tills jästen löst upp sig. Därefter rör jag i socker, salt och kardemumma. Jag forsätter att röra i mjöl, litet åt gången, tills degen blir så tjock att jag inte längre kan röra den med handkraft. Därefter låter jag hushållsapparaten ta över knådandet och tillsätter mer mjöl tills degen blir tillräckligt tjock. Jag vill, som jag skrev igår, ha en lös deg som ger saftiga bullar, så jag brukar oftast inte använda hela mjölmängden i receptet. Till slut tillsätter jag det mjuka smöret och knådar en stund till.
Degen får jäsa antingen under bakduk i en dryg halv timme eller i en tillsluten Tupperwareburk tills locket poppar upp.

Jag knådar inte degen mer efter att den jäst, utan bakar direkt ut den och försöker använda så litet mjöl som möjligt. Det blir en del väl valda ord när degen klibbar fast i bakbordet, men det är det värt...

Sedan ska bullarna förstås jäsa en gång till, ca en halv timme, innan de gräddas i en 225-gradig ugn i 8-10 minuter.


Samma recept använder jag när jag bakar munkar, men då använder jag aningen mera mjöl i degen, så degen blir lättare att jobba med. Mmm... munkar!

20 comments:

Ullis said...

Låter så himla gott! Jag bara älskar bullar, helst sådana med massor med kardemumma i eller "voisilmäpullan". Nam!

Tigris Predikantan said...

Sådan här läsning gillar jag! *ler*

RockMom said...

Oj nam.. Men idag skall det INTE ätas sött..ska på socker belastning imorn så måste försöka hålla igen.

Bra att man åtminstone får SE på nåt gott ;)

Lantliga drömmar said...

Mums ! Nilla

En vacker vardag said...

Nu får jag ledsamt efter min mormor, när jag läser om dina bullar :) Hon gjorde de godaste runda bullar med smör och socker på. Hon jobbade på bageri så hon var specialist på att koka mumsiga munkar också. Dina ser inte ut att gå för hackor heller!

Ha en bra dag!

Skogsdoft & havsbris said...

Nybakade bullar, sååå himmelskt gott! Och munkar... På ett ställe där jag jobbade kokade de alltid egna munkar och så goda de var, alldeles färska!

Jenny said...

Hej Vännen!
Låter supergott!
Själv ska jag hålla mig ifrån bakrecept tills jag gått på "kurs" hos svärmor Sirkka, hihi!

Finska munkar är såå gott!! mmm:)

Kraam Jenny

syssi said...

Varm bulle med kall mjölk är bara sååååååå gott.

Annies Blå said...

Mums, det vattnas i munnen bara jag ser bilderna och läser receptet.... Tur att det inte går att överföra dofter via dator...ännu. För då skulle jag vara helt såld!

Kram/Annie :)

StrandviksVillan said...

Gottigott!
Jag har inte en endaste gång gjort munkar, kan du tänka dig?? Är så rädd för det heta fettet... :( Men kanske när jag blir stor ska jag försöka :D

Mitt senaste bullbak blev fiasko eftersom degen inte jäste som den skulle, får nog göra ett nytt försök snart, är ju såååå gott!

Ha en fin kväll! Här har vi jättefint solsken nu.

Gugis Pärlor said...

Jag bakar sällan bullar. Tycker att det är jobbigt med jäsning, knådning osv. MEN de är ju så goda! Tack för receptet!

Kram Gugi

anna of sweden said...

Munkrecept utan ägg!? Åh, vad härligt! Det måste jag - som är äggallergiker - prova!

Louise said...

Ah du din fresterska där...nu drar du in bilder på ljuvliga munkar också....slurp....

Gugis Pärlor said...

Tjena! Det här passar ju bra. Jag har just precis lärt dottern min hur man gör smygmaskor ;O) Litet värre att förklara hur per text eftersom jag hellre visar... men garnet dras bara rakt igenom från arbetet genom maskan på virknålen. Hoppas det hjälpte... ;O)

Livet på Vestergård said...

Munkarna ser så goda ut! Nu blev jag riktigt sugen :)

Livet på Sjögård said...

Mmmm..... vi måst nog baka med barnen i helgen.... *slurp* :)

lyckobo said...

Så goda de ser ut, synd att jag är så usel på att baka, det blir mest bara pajer, både söta och salta!

..men om jag kommer på att testa så ska jag testa ditt recept, så tack för det!

Melkers pappa said...

Ett bra tips är att pensla med sirapsvatten, sen fastnar sockret fint. Smakar gott och blänker fint på bullen eller längden.

Bullarna ser riktigt goda ut på bilden.

alegni said...

melkers daddy > det har jag också prövat, men jag tycker det blir så himla kladdigt.

Nordisk gammelt said...

Uhmm det ser lækkert ud - indbydende billede - jeg blir lækkersulten.
Hilsen Lise