Wednesday, 8 December 2010

Hemlandstoner


Är man född och uppvuxen i Jakobstad har man blivit präglad av dessa tre symboler - tro, hopp och kärlek - som finns överallt där borta i hemstaden i juletider. Hemma hos oss hade vi inte lyktorna hängande i våra fönster under min uppväxt, så trots att jag för ett antal år sedan fick sådana av käraste mor, känner jag mig inte riktigt bekväm med dem och har inte använt dem på några år. På julbasaren i måndags fick jag syn på denna ljusmanschett med sagda symboler, och tyckte då att detta var en variant som bättre passar in hos oss, så nu har jag hängt upp manschetten i ett snöre mellan våra köksfönster. Jag kan föreställa mig att skuggspelet korrekt använt är riktigt fint. Får ta och testa det någon dag också.Årets julkrans hittade jag också, och en liten skridsko med vingar som jag hängt upp på vitrinskåpet i hallen. Huset börjar bli julpyntat, så nu väntar vi (jag) bara på att maten, julklapparna, bakverken och julstämningen ska fixa sig som genom ett trollslag.

20 comments:

Lilith said...

Fina fynd du gjort! Kul idé att hänga upp ljusmanschetten istället!
Vi hade alltid Tro, hopp och kärlek i köksfönstret hemma hos oss, och där hänger det fortsättningsvis varje jul. Ingen jul utan Tro, hopp och kärlek! Vi fick ett sådant av mamma för några år sen och nu pryder det vårt köksfönster till jul - känns roligt eftersom det inte är så många här omkring som har sådana. Några stycken finns det, men i alla fall. Skulle gärna ha ett vitt också, någon gång...
Ha det så bra!

StrandviksVillan said...

Det var en snygg manschett! Lite mordernare stuk över den.

Men OJ har du julpyntat klart?? Hos oss blir det nog en enklare jul i år (det ska ju faktiskt städas bort sen också ;)
Julklapparna ska vi och "beställa av tomten" på lördag och vi åker då österut... Har det mesta utfunderat. Kommer inte att behöva fundera så mycket på julmaten skönt nog. Men har sett många smarriga recept på kakor och godis som jag vill hinna pröva på.

Ha en riktigt fin dag raring!
kraaaam!

Helena Ljunggren said...

Vackra bilder!

Ann-Catrin said...

Som ett trollslag ja..
och julkänslan.. var hittar man den..
den finns inte i mig hur jag än söker.

Fina saker.. tro hopp och kärlek.. ja vad vore livet utan det.
Skridskon var ju för söt

kram på dig fina bloggvän
Ann-Catrin

Taina said...

Läcker skridsko! Det dyker upp nya juldekorationer varje år. De finska är dock lite mer "stilrena" än de amerikanska måste jag säga.

Om du kommer på ett trollslag så är jag först i kön om att be att få det hit också...

Kram

Galleri MochB said...

Missade den traditionella julbasaren med några timmar där jag brukar köpa jullimpor, kålrotslådan och morotslådan så nu önskar jag också att dessa ska uppenbara sej som genom ett trollslag ;O) Klapparna börjar jag ha klara, men någon borde klappa in dem åt mej... Så mycket julpynt behövs inte, men barnen är av en annan åsikt så det blir nog att kompromissa...
Jättefin manschett!

Lilja's Corner said...

Ljusmanchetterna var väldigt fina, jag köpte en lampett av samma försäljare.
Jag tar julpyntandet lite i sänder. Det är rätt skönt att vi än så länge firar julen borta, så jag behöver inte fundera så mycket på julmat. Men lite smått och gott ska väl bakas och kokas ändå, just for the fun of it.

Sänder lite energistrålar åt ditt håll, hoppas dom hittar fram!

RockMom said...

Vilka härliga prylar du hittat :)

Annika said...

Vad fin den är den där manchetten...JÄTTEFIN!!
OCH jag gillar skridskon också!
SÅ glad att ditt hem nu börjar bli pyntat och klart!
Kram!!

Jenny said...

Hej Vännen!
Åh vad fin!! Och hur söt var inte den lilla skridskon oxå??

Ja, tråkigt att Kari Tapio somnat in, han var en riktig kultfigur tycker jag (även om Tindra på sista tiden började tycka att han var ganska dålig;))! Får ta o spela lite av hans låtar i bilen på väg hem från jobbet i eftermiddag!

Ha det gott!

kraam Jenny

Mammasblommor said...

Hej! Vilken superfin ljusmanschett, kul med lite nytänkande när det gäller Tro, hopp och kärlek! Förövrigt ingen jul utan Tro, hopp och kärlek i mitt köksfönster :)) Riktigt läcker skridsko!
Ha det gott!
Margot

Mina dagar said...

Så fin! Smart idé!
Om du kommer ihåg så är ju grannen från Jakobstad och vi har också andra goda vänner som är därifrån. Vi var hemma hos dom i lördags och åt middag och dom har alltid den där glas stjärnan med olika färger i fönstret till jul för det är en tradition från Jakobstad. Har du också en sån? Kanske det är den som kallas för tro hopp och kärlek??
Kramar Eva

Lyckoslanten said...

Ja, du har stil, du har god smak! Vacker ljusmanschett! Jag bodde två år i Jakobstad på 70-talet och symbolerna är kära och de där lyktorna du nämner har jag gjort men magasinerat. Vilken läcker "dörrkrans"! Nu börjar pysselnerven vibrera rejält! Ha en skön kväll! ♥

Syssi said...

Sån skrinnsko skulle jag kanske klara av:)Fin manchett!!

Nette Cecilia said...

Så stilrent o vackert,kram Nette

Kamomilla said...

Vilken häftig ljusmanschett!

Gunilla said...

Hittade hit via Mammasblommor.

Vilka trendiga och ett riktigt nytänkande när det gäller manchetten och den häftiga skridskon. Riktigt läckra juldekorationer.

ha det gott
Gunilla

Mina dagar said...

Hej igen,
Tack för att du guidade mig till Tro Hopp o Kärlek:) Kul att få se! Ja men visst ja, en av våra vänner som vi var hos är ju från Nykarleby o den andra från Jakobstad:) Det förklarar saken:)
I Närpes där jag har mina rötter har dom inget sånt speciellt julpynt.
Men i en by nära Kristinestad (tror Korsnäs) har alla satt upp sina personliga lysande stora kors på taket/nocken. Vi brukade alltid ta en tur dit och titta på dom fina korsen!

Louise said...

Både ljusmanchetten och skridskon är söta! ja jag har ju lärt mig att det inte lönar sig att säga åt dig att med snön och gnistrande iskristaller kommer nog också julkänslan snart smygande...men jag kunde inte låta bli ;)

lyckobo said...

Häftig manschett, lagom tuff! Hos oss hänger ingen tro-hopp-kärlek heller,är ju tvättäkta kokkolabo, så det känns inte "eget" :)
Skridskon var ju helt underbar!!! Bara att invänta "fiilisen" då bara, den infinner sig nog säkert småningom!