Thursday, 9 December 2010

Krans- och pepparkakssnack


Där hänger den nu, årets dörrkrans. Det har faktiskt hänt sig att jag gjort en krans med mina bara (eller handskförsedda) händer, men det är ett tag sedan. Det är ju så mycket enklare att betala en liten slant och låta någon annan göra jobbet, för attans, vad stickigt enris är. Jag är inte bara lat med att tillverka min egen krans, jag är också lat med att ta ner kransen efter julhelgen. Ofta får den hänga kvar till närmare påsk, fast utan det röda pyntet.


I år har jag för andra gången i mitt vuxna liv tänkt skippa pepparkaksbaket. Visst doftar det ljuvligt när kakorna gräddas, men det är inte värt mödan att efter jul bli tvungen att skaka av sig de extra bilringar som uppenbarat sig efter att man vridit i sig största delen av kakorna själv. Resten av familjen kan med gott samvete låta bli pepparkakorna när det finns så mycket annat gott att mumsa på i julhelgen. Jag som jobbat hårt med kakorna tycker det är slöseri att ingen äter dem, så då brukar jag göra det själv. Inte bra.

Än hinner du delta i min utlottning av smycken från S.M.S. Tävlingen avslutas den 12:e december och vinnaren avslöjar jag på Lucia. Jättekul att så många redan anmält sig till tävlingen!

18 comments:

Syssi said...

Den kransen är vacker, oberoende vem som gjort den. Mamma fixar pepparkakor om någon i släkten vill ha :)

Livet på Vestergård said...

Jag brukar också köpa mina dörrkransar men i år blev det att göra den själv.
Hos oss är det mest barnen som äter pepparkakorna.Jag tycker om att baka dem och ha den goda doften i huset, men jag äter inte så mycket av dem.
Ha en bra dag! Kram Kicki

Snäckskalsdalen. said...

Lustigt, men med mig och bakande och ätande av pepparkakor är det precis samma sak.....jag vinglar i mitt beslut att baka dom i år. Förra årets låg kvar ända till sommaren tror jag och då blev dom till kompost.....men gör jag inga tror jag att det blir lite ramaskri!
Det var intressant att höra om tro, hopp och kärlekssymbolerna. Jag hade en klasskamrat vars far kom från Jakobstad och dom hade alltid tre röda adventslyktor till jul med just dom symbolerna och jag förstod nu aldrig varför. Min kamrat visste bara att dom fått dom av farmor i Jakobstad! Där ser man.
Kram

Lilja's Corner said...

Vilken fin pepparkaksbild! Ja, jag är också sån att jag måste äta då det finns... Så inga pepparkakor tänkte jag baka, men pepparkaksgrissini med blåmögelost tänkte jag testa göra av köpisdeg.

Jag köpte en enriskrans ifjol, men aj, vilken smärta bara att hänga upp den och hänga ner den sen! Jag föredrar nog granris ;)

En vacker vardag said...

Helt vettigt resonemang att prioritera bort såna saker som inte är absolut nödvändiga. Det finns ju minsann att göra inför jul iallafall :)

Kransen är jättefin och skrinnskon ser ut att passa fint där den hänger.

Ha en fin torsdag! Kram

Gugis Pärlor said...

Tack för den gulliga kommentaren! Fin dörrkrans! Jag var för lat för att ta mig ut på kvinnomässan i måndags... Jag vet att där finns en massa fint att inhandla ;O) Håller med om att pepparkakor är jobbiga att baka fast doften är härlig. Dottern önskar förstås att vi gör som vanligt så det blir nog en halv sats vad det lider... Ha en fin dag!

Kram Gugi

StrandviksVillan said...

Här köps det också både krans och pepparkakor! Tiden kan inte räcka till allt.
Vad skådar jag där för vackert fat nu då?? Ett våningsfat kanske? Är jättesugen på ett trevånings från Huset på landet, ska fundera på saken ännu ;)

Ha en fin dag! kramis!

Annika said...

Jättedin krans, och enris är verkligen INTE roligt att jobba med.
Pepparkakor bakar inte jag. Jag tycker att de man köper är lika goda, men visst doftar det så gott i huset vid peppisbak!
Kram!

Jenny said...

Jättefin krans!
Jag gör inte heller min själv, brukar få en av min snälla Svärmor som är bra mycket pyssligare än jag;)

Ha det gott Vännen!

kraam Jenny

Odin said...

Vilken vacker dörrkrans! Jag har aldrig gjort en dörrkrans i hela mitt liv till jul. Jag har oxå låtit någon annan få den glädjen, någon som kan det bättre en vad jag kan. Vissa år har jag köpt en på någon julmarknad eller basar och andra år har jag fått en av min en vännina som gör massvis med dörrkransar som hon delar ut. I år så har hon lovat att jag skall få en, så då hoppas jag på det. Men den kommer nog oxå att hänga på dörren frammemot Påsk:-)
I år är första året som jag tänkt tanken, baka eller inte baka pepparkakor. Men jag tror att det blir att baka lite grann i alla fall, bara för doftens skull. Sen får jag hoppas någon vill äta upp dom. Förra året blev det sheeskake
av de sista.

Ha det gott i julstöket! kram

Nette Cecilia said...

Vacker dörrkrans ,här ser det dåligt ut med den egentillverkade i år ,tiden räcker liksom inte till,pepparkakorna kom också bort för några år sedan då jag hittade Nyåkerspepparkakor på burk,mums tyvärr blir det mera än en åt gången,kram Nette

Heidi - Suklaamarenki said...

Oi että kuinka kaunis kranssi! Ja edellisen postauksen luistin on kyllä aivan supersuloinen siipineen♥

lyckobo said...

Kransen blev så fin där på er dörr, och strunt samma fast den sku hänga där till midsommar, grönt e ju skönt både på sommar och vinter! Kuul att höra om dina rötter till Kokkola, ännu roligare att höra om härliga Shell,mitt barndomshem (hmm,tills jag blev 24...) ligger riktigt där nära, på Folkskolegatan mittemot skolan! Så jo, den macken är MYCKET bekant! Är själv också lite lat med pepparkaksbak, mamma brukar laga degen så pojkarna får baka här hemma, doften är ju så härlig! ...och vi äter också gärna..allihopa :)!

Vardagslyx said...

Så fin krans! Det är väl smartare att låta nån annan göra den än att få händerna sönderstuckna...!

Hm...ja pepparkakor är alldeles för gott...

Kram Pernilla

Huset vid ån said...

Hej vännen!
Vilken härlig julstämning du bjuder på....Som vanligt jätttefina bilder!

Önskar dig en mysig adventshelg!
Julkramar Therese

Galleri MochB said...

Har också köpt min dörrkrans, pga att det är såå mycket enklare ;O) Men pepparkaksbaket kan jag nog inte skippa, då blir det liv i huset... Fast vi bakade på köpisdeg för enkelhetens skull!
Ha en skön helg!

Mina dagar said...

Jag känner riktigt hur stickigt det är att göra en sån krans! Tur att det finns andra som tillverkar dom;)
Hur tror du att det kommer att gå? Klarar du/familjen av att du inte bakar pepparkakor iår??
Tack snälla för din kommentar i mitt senaste, för mig, jobbiga inlägg!
Titta in igen, jag har svarat!
Ha en kanon fin helg!
Kramar Eva

Lyckoslanten said...

Jag köper oftast mina dörrkransar. Tycker ju att när det finns händiga människor som är bra på det där, kan de fixa åt mig. Samma gäller pepparkakor oftast, men ett litet bak fick det bli. Ha en skön kväll! ♥