Wednesday, 30 November 2011

Kick-off


Nåja, nu har jag sparkat i gång stora julbaket för i år. Jag bestämde mig för att byta ut de sedvanliga pepparkakorna mot den skurna varianten, och det var ett riktigt lyckokast. Jag slapp bannas över att den lösa (men väldigt goda, tro inte annat) degen fastnade i såväl kavel som bakbord och ända känna den ljuva doften av nygräddade pepparkakor i huset. Dessutom fick jag en snilleblixt just när jag skulle börja skära till kakorna. I stället för att använda kniv - det är ju ändå rätt svårt att få alla kakorna exakt lika tjocka - använde jag min mandolin, och det var nog ett av mina mest lyckade tilltag i år, det. För tillfället känner jag litet julpirr i kroppen. Hoppas pirret är här för att stanna!


Ett litet klagomål ska jag dock tillåta mig att framföra också i dag (nu börjar jag verkligen låta som en surkärring). Receptet jag använde hittade jag i Lantliv från år 2008, och samma recept fanns i den finska versionen av tidningen ett år senare. Ingen hade dock bemödat sig att korrigera mjölmängden i receptet. Det stod nämligen att det skulle vara 3 dl vetemjöl, när det i själva verket ska vara närapå dubbelt upp av sorten, vilket jag konstaterade när jag rörde ihop degen, och vilket jag kunde läsa i andra recept i dag.

17 comments:

LenaEva said...

Det receptet har jag i gömmorna nånstans o provbakade en gång... det blev inge bra, nåt nummer senare stod det att det blivit fel på mjölmängden, sen har jag inte provat, kankse dags i år ? skanar det där julpirret också så det kan ju vara värt att prova:)

Anna-Lena said...

Så där tycker jag det är jämt när man bakar. Man får hälla i minst 2 dl mera mjöl än det står i receptet. Jag har länge undrat om det är mig eller mitt mjöl det är fel på, men kanske det är recepten som är fel! :-)

Mina dagar said...

Mina svärföräldrar använder alltid en el-skärmaskin för tex kött. Pepparkakorna fryser dom först i rullar sedan när dom är ganska hårda skärs dom i väldigt väldigt tunna skivor.
Gott med det tunna "knäppet" när man tar en tugga på dom:)

Dina ser så goda ut!

Bedrövligt att dom inte justerat mängden mjöl! Dom som inte har någon erfarenhet av hur det ska se ut/kännas kan det ju bli totalt fiasko för!

Må så gott!
Kram

En vacker vardag said...

Hoppas att pirret håller i sig nu! Kakorna ser smarriga ut. Du börjar bli en riktig tidningsexpert nu tycker jag :-)

Ha det gott i ruskvädret! Kram

Annika said...

Härligt!
Och gott.
SÅ smart att ta mandolinen till att skära upp kakorna.
Hoppas verkligen att pirret har kommit för att stanna :-)
Och jultidningarna förnekar sig ICKE!
Kram!!

Livet på Vestergård said...

Bra när man kan förenkla saker och ting och smaken är ju densamma i alla fall. Jag tror vi tar vårt pepparkaksbak på självständighetsdagen, som vi alltid gjort :)

Bella said...

Smarrigt det ser ut!! Vilken snilleblixt med mandolinen :)

Trist att tidningarna är så dåliga på variationen på recept och att de dessutom har fel mängd på ingredienserna, tur att du fick till det så bra ändå :)

Kramar Bella

lyckobo said...

Vilken tur att du håxa missen! Kakorna ser slurp, så goda ut!!!

StrandviksVillan said...

Mmmmm... Oj om man ändå skulle ha tid att julbaka... Insåg nyss att denna helg är det sista lediga jag har innan julen, så då gäller det att ligga i! Men jag har bestämt mig för att inte stressa ändå.
Bra idé att skära kakorna! Men suck ändå för dom här tidningarna igen! Man tappar nog liksom lusten att köpa dom för dyra pengar :S

Snaaaaaart ses vi!
<3 A-C

Lyckoslanten said...

Önskar att jag kunde mysa till det med julbak. Frågade en kockpraktikant (på skoj) om han ville komma och hålla till i mitt kök några veckor! ;o)
Jag har faktiskt råkat ut för det där med fel vetemjölsmängd i ett annat tidningsrecept.
Bra du har fått det där pirret! ♥

Monica said...

Roligt med pirret :)

Och pepparkaorna ser bra ut,
MEN vad är mandolinen....:?

Ha det bra
Monica

Galleri MochB said...

Vi bakade morotsmuffins till lillajul och i det receptet saknades mjölet helt och hållet. Tur att jag var uppmärksam för det var lillasyster som bakade, men jag tyckte smeten såg väldigt blaskig ut och kollade upp saken... Men goda blev dom till slut, och dina kakor ser också smaskiga ut.
Tyvärr måste jag stå över träffen på söndag. Men ni får säkert det toppenbra!
Kram Mia

Lottaspace said...

Jag har också bakat idag. Det blev kolasnittar med pepparkakssmak! Såå goda!
(och jag lyckades också få lite pirr..)

mammaxtre said...

Du är så huslig du. Önskar att jag också kunde vara det lite oftare än typ aldrig :-(

Ha det fint

Sabelhagens Olivlund - Maria said...

Mysig blogg du har! Kul att hitta hit.
Dina pepparkakor ser jättegoda ut. Min son bakar pepparkakor med sin mormor och sedan kommer de hit i en fin burk:-).
Ha det gott!
Kram från Maria

Snäckskalsdalen. said...

Små läcerbitar är det. Jag har aldrig gjort annat än skurna pepparkakor, jo en gång, men det slutade med kladd och tjockare och tjockare kakor, skurna är bra. Mandolin var ju en snilleblixt, jag brukar ha min gamla plastiga skärmaskin, men din idé var nog bättre!
Agneta kram

Brimserier said...

Hade inte tänkt att baka,.men när jag såg dina fina kakor blir jag sugen,tror jag har ett recrpt som faktiskt stämmer.