Sunday, 18 September 2011

För 30 år sedanI dagarna är det 30 år sedan jag tog bilden här ovanför en morgon när jag promenerade längs 2nd Avenue på Manhattan på väg till mitt au pair-jobb hos en finsk FN-diplomat och hans familj. Jag bodde i egen lägenhet på 33:e gatan och de bodde på 39:e gatan. På morgonen var det inget problem med att ta sig till jobbet till fots, men kvällstid var det lagom kul att vandra de några kvarteren, i synnerhet de kvällar man fått jobba över sent då föräldraskapet varit på något av de otaliga tillställningar de sprang på. Jag fick visserligen taxipengar varje gång, men bara så att det räckte till själva skjutsen, dricks hade jag blivit tvungen att betala ur egen ficka, och det hade jag varken lust eller råd med (hände en gång, och taxichaffisen blev inte glad över utebliven dricks) , så jag struntade i taxin, och halvsprang alltid hem. Ofta pausade jag för att dra andan (dålig kondis?) i en affär som var öppen dygnet runt.

På andra avenyn bodde flera uteliggare. Jag gick förbi dem varje morgon där de låg under sina kartongbitar och filtar. Nu blir det äckelvarning, men jag minns speciellt en morgon då en av kvinnorna som sov på gatan steg upp, drog ut en smutsig, bloddränkt trasa ur sina byxor och slängde den i en soptunna. Glamorös stad det där...

Vad som fick mig att tänka på New York denna morgon vet jag inte. Kanske hade jag min återkommande mardröm om stan igen under den gångna natten? Hur som helst, reklamskylten på bilden tyckte jag var fin, och det var ju roligt med lite hemlandstoner när man befann sig där långt borta i stora världen.

15 comments:

RockMom said...

Cool bild, med en härlig historia :)

Bella said...

New York är en stad som faschinerar mig även om jag aldrig varit där. En tripp dit står högt på önskelistan och förhoppningsvis så kan det bli verklighet så småningom. Kul att ha arbetat som au pair där, och din berättelse är väldigt målande om att verligheten för många boende där är långt ifrån den glammiga sex and the city bild vi har av staden...

Hopppas du får en fin söndag

Kramar Bella

StrandviksVillan said...

Intressant läsning!
Tänk att du har bott där! Och i så ung ålder dessutom :O !
Synd att du har mardrömmar bara... :(

Ha en skön söndagkväll - för du jobbar väl inte??
Stor kram!

Livet på Sjögård said...

Fint med minnen, och livserfarenheter. Både goda och dåliga :)

Livet på Vestergård said...

Den staden har jag aldrig besökt.Det måste ju ha varit en upplevelse att åka dit som au pair. Säkerligen fick du se både bra och dåliga sidor av stan.

Nette Cecilia said...

Det där är nog säkert upplevelsernas stad.Tänk att du vågade gå ensam ,skylten var nog hemlandstoner,kram Nette

Lyckoslanten said...

Så mycket du har att dela med dig av! Tänkvärt och nyttig erfarenhet! Allt har sina sidor. Jag hade mardrömmar när jag var i Chicago tre veckor för drygt trettio år sedan. Det blir väl så när man upplever något som känns hotfullt.
Ha det gott i ditt mysiga bo! ♥

Puumuli said...

Oj, vilken berättelse! Jag har aldrig varit i USA men kan tänka mig att du var rätt överraskad över att stöta på Finlandia vodka där...
Ha en fin vecka!

Kram
Sari från Puumuli

Karin Rush said...

I didn't know/or remember you lived in NYC. I LOVE this city. Beautiful, delectable food, beautiful scenery, museums, history, the city offers so much. I've been there several times in the last 15 years. Last time this spring. There are homeless and bad parts to be careful in, but I always feel safe because the city never sleeps and there are always many people around 24/7. One day a friend and I were standing on the steps of a cathedral and two homeless people serenaded us, they were rough and in rags but their voices were like angels. I'll never forget.

Nyanser av vitt said...

Åh New York. Jag var au pair där 1985 men vi bodde i Scarsdale. Tack för fint beröm. Har ej lagt ut dem i nätbutiken. Kanske ska göra det :0)
Kram Agneta

lyckobo said...

Wow,har du varit au-pair också! Intressant att få höra mer om människors bakgrund och "gamla liv"! Måste ha varit en intressant period i ditt unga liv!Urk, äckligt med damen där, tacka vetja Always :D
Bilden är jättefin!

Skön kväll!

Kamomilla said...

oj men tänk ändå... usch då, tror inte mcyket förändrats heller. Tyvärr..
Ändå slutar NY aldrig fascinera..

Anna-Lena said...

Jag älskar NY! Den stan tröttnar man nog aldrig på! Skulle ha varit roligt att bo där i "ungdomen", men nu när jag har barn skulle jag inte vilja bo där.

Helena said...

Hej!
Vilken trevlig blogg jag halkade in på!
Kul att läsa, du skriver väldigt bra!
Kram Helena

Annika said...

Ja, du verkar inte ha haft ngn större tur med värdfamilj. Tänk att de inte brydde sig mer...
NYC är en stad som har allt. Detär nog min favoritstad i hela världen. Allt får plats, från lägsta lågt till högsta högt och däremellan massor. Har du varit tillbaka sedan dess???
Finlandia är en högt ansedd vodka här i staterna, det kan jag berätta!!
OCH det är Iittala och Marimekko också. Marimekko ska snart öppna en flaggskeppsbutik på Manhattan!!
KUL!!!