Wednesday, 9 December 2009

Julbak, part two

Fru Strandviksvillan visade idag vilka godsaker hon bakat igår, och jag var inte sen att nappa på det receptet - och vilken himla tur att jag gjorde det! Smarrigare kakor har jag inte smakat på länge. Nu är det visserligen så att jag inte borde äta dylika sötsaker överhuvudtaget, men små undantag måste man ju få göra så här i juletid, eller hur?

För att slippa gå på promenad ikväll måste jag ju se riktigt upptagen ut i köket, så jag passade på att baka kolakakor medan jag ändå var i farten. Dessa går inte av för hackor de heller, och hör absolut till kaffebordet hos oss på jul. Jag hade faktiskt tänkt byta ut dessa och en annan sorts småbröd mot Strandviksvillans marängsnittar, men det förslaget fick inget medhåll från mina sambor.

Egentligen är det helt onödigt att baka något till jul överhuvudtaget, för ingen orkar ändå äta något efter all julmat och julchoklad. Vi är alltför traditionsbundna emellanåt, så maken sa att jag nog måste baka det jag brukar för att undvika att någon i familjen får huvudvärk av mitt planerade traditionsbrott. Vad gör man inte för det allmänna goda och för husfriden.

När jag precis blivit klar med dagens bak, ringde det på dörren. Maken gick för att öppna och utanför stod tre barn som ville sjunga en julsång för oss. Fort fram med kameran för att föreviga denna företeelse, den första i sitt slag hos oss. Bilden blev dessvärre suddig, för små troll har svårt att stå stilla. Men en trevlig överraskning var det, och jag blev riktigt varm i hjärtat av sången. Barnen fick givetvis smaka på nybakade bakverk som tack.

17 comments:

Jenny said...

Hej Ingela!
Mmm, vad gott det där ser ut, kan du inte skicka över några kakor till mig?? ;)

Vad mysigt med barnen som kom o sjöng julsånger!!
Vilket flyt de hade som ringde på hos er där det fanns nybakat;)

Kraam Jenny

Hemmets ljuva stunder said...

vad mysigt, det är inget som händer i vanliga vardagen med julsånger vid dörren!

Å...jag ska baka lite i helgen tänkte jag!

Kram Lisa

Loa said...

Vilken fin och trevlig överraskning, synd att det inte finns så duktiga barn här.

Kakorna ser mums ut och jag blir ännu mer sugen på de nygräddade chokladmuffinsen i köket. Kanske jag kan smaka en till kvällsteet...

Kram Loa

Livet på Vestergård said...

Men vad trevligt att bli bjuden på sångstund! Det var säkert doften av nybakt som lockade dem ;o)
Jag hoppas att jag hinner baka lite över helgen.
Ha det brsa!

Livet på Vestergård said...

Ha det bra, menade jag nog!

HannasVirrVarr said...

Oj så mysigt med barnen, sånt har jag inte råkat ut för. Känner nästan doften av bakverken, "snåålvattni" rinner ;)

Lyckoslanten said...

Vet du vad!? Jag lägger på hullet bara av att se på era mumsiga bakverk! :o) Men trevligt är det och ännu trevligare med sjungande barn. Mina små elever brukar komma hem och lussa för mig så ögonen tåras. ♥

Louise said...

Ah jag riktigt ser hur gott det ser ut...mums :O)

Kamomilla said...

Huh, socker socker... Den som tordes smaka...

StrandviksVillan said...

Så snabbt du fick kakorna fixade! Javisst är dom supergoda! Jag gömde mina snabbt i frysen för att ingen skulle hinna äta upp dom (bara storebror som nallade hörnbitarna)
Jag brukar också göra dom där kolakakorna, får se om jag kanske ska ta och göra dom också till jul...? Enkla, snabba och sååå goda!

Men så mysigt med julsång! Både lillen och dottern har olika julfester i morgon och jag jobbar kväll, så typiskt... Men då skoljulfesten är så kan jag följa med :) Den är viktigast.

Imorgon blir det shopping före jobbet kallar ;)

Signe 1 said...

Men smarrismarr vad du bakar och gott ser det ut oxå, hihi...Bring some to me please;-).

Vilka söta kids som kom och sjöng!:-)

Må gott vännen, kram Sofia

Anna-Malin - Helt Enkelt said...

Åh så gott det ser ut...
Det hade suttit fint med några sådana läckerbitar så här innan läggdags... ;)
Får försöka ta mig samman och baka i helgen.

Tusen tack för dina värmande ord hos mig.... ♥

syssi said...

Vilken fin överraskning me julsångerna. Tänk vilken tur dom hade att du hade så mycket gott att bjuda på. Ser läckert ut:)

Anonymous said...

Det var minsann en härlig överraskning! Vi brukar få påhälsning dagarna runt lucia - supermysigt!

I helgen kommer nog stora julbaket att invadera oss också (om jag orkar...)

Åsa

Karin Lindström said...

Hej Ingela!

Jag ser att du också är i baktagen och vilka godsaker du bakat! Det där med traditioner går ju så klart inte att rucka på:) Men jag måste säga att hör i familjen är det nog ändå jag som är mest traditionell. Maken kan lika gärna skippa all julmat, bara han får sill och lax. Jag förstår nu att det vi kallar sill kallar ni strömming. Det är ju samma inläggningar, men lägger du dem i saltlag först? Ursäkta min nyfikenhet, men det är lite roligt att se hur grannarna gör :)

Tänk att det kom barn och sjöng julsånger, sååå mysigt.

Ha det gott!
kramar Karin

Lilith said...

Mmmmm, känner nästan doften ända hit... Önskar jag skulle drabbas av din bakiver också! Men kanske det blir mer tid för sånt nästa vecka, när bastun FÖRHOPPNINGSVIS börjar vara klar?

Lilja's Corner said...

Nej va gulligt av barnen att komma och sjunga! Mera sånt! Jag skulle gärna offra några kakor i det syftet :)
Mmm, va gott folk bakar, borde jag också sätta igång...? Det känns som om det är en eeevighet kvar till jul och jag har liksom inte riktigt fattat hur dom kan spela julsånger i radion såhär mitt i hösten...